Natuurwandelingen in De Panne

   Français

Groene Gordel van De Panne
Van de “Oosthoek” naar de “Westhoek”
Strand - Houtsaegerduinen – Oosthoekduinen – De Nachtegaal – Calmeynbos – Perroquet - Begrazingszones Westhoek – Romeinse vlakte (Sahara) – Strand

Vertrek 9:30 uur aan het Canadezenplein te De Panne (vernieuwd plein aan de ingang van De Panne als men van Koksijde komt - rechts; oostkant van de Zeedijk; dichtste tramhalte: GOLFSTRAAT)
Afstand: 15 km 
Duurtijd: van 9 :30 uur tot ongeveer 18:00 uur
Landschapswandeling met aandacht voor de fauna/flora evenals het ontstaan van de duinen. (geen laarzen nodig; wel stevige wandelschoenen want veelal over niet aangelegde paden).
Onderweg zeer veel uitleg over het vissersverleden van De Panne geïllustreerd met veel foto's. (hoe komt het dat de tweede grootste vissershaven van de kust zich niet meer verder heeft kunnen ontplooien? Ijslandvaarders? Pannepot? Waarom is de laptjesnaam van de Pannenaars = "Puzzeschieters"; Hoe werden de vissershuisjes gebouwd? enz..)
's Middags pick-nick in het bezoekerscentrum “De Nachtegaal” (daar is drank te verkrijgen; geen broodjes)
Aanbevolen maximum aantal deelnemers: 15

We vertrekken via het strand naar het Strandpark.. Aan de overzijde van de Koninklijke baan komen we in de Houtsaegerduinen waar we de ezeltjes zoeken. Langs de duinpoelen van dit natuurreservaat (de “achte”) gaan we naar het Kerkepannebos. Zo komen we aan de wijk de “Oosthoek”. We nemen het nieuw aangelegde “artiestenpad” en komen op het “Sleedoornpad” in de Oosthoekduinen. Dit is één van de landschappelijk mooiste natuurgebieden van onze kust op een kleine oppervlakte. 's Middags zijn we opgewacht in het bezoekerscentrum De Nachtegaal.
Pick-nick en kort bezoek aan de tentoonstelling.
De tocht gaat verder via het tracé van de GR (grote routepaden) dwars door het Calmeynbos via het Krakeelpad of het helmpad naar de Zuidelijke graaszone van het “Westhoek natuurreservaat”. (via ezelpadje met netels; dus lange broek warm aanbevolen)

Dan is het tijd voor een Picon aan de grens. Zo hebben we terug nieuwe moed om het safarigedeelte aan te vatten en de “wilde dieren” te zoeken (pony’s en hooglandrunderen). De moeite om te filmen, men waant zich in Zuid Afrika. Dan kruisen we de Romeinse vlakte (ook Sahara genoemd). Een totaal ander landschap; de enige resterende natuurlijke stuifduinen tussen Noord Spanje en Denemarken. Dan rest ons nog een avontuurlijk tochtje dwars door de Noordelijke graaszone. Hopelijk hebben we de wilde konikpaarden ontmoet. Uiteindelijk bereiken we terug het strand.

Terugkomst voorzien om 18:30 uur.


Grotere kaart weergeven 

Een onvergetelijke wandeling !!


Laatste wijziging