Natuurwandelingen in De Panne

   Français

"Les Dunes de Flandres"
De Grote grensoverschrijdende wandeling: Van De Panne naar Leffrinckoucke
Westhoekduinen- Dunes du Perroquet - Dunes Calvaire - Dunes Marchand - Dunes Dewulf
16 km en maar 3 maal een openbare weg kruisen!


Vertrek om 9u30 aan de het Bezoekerscentrum De Nachtegaal, Olmendreef 2 te De Panne (Parking mogelijk)
Afstand: 16,3  km (enkel; maar telt voor 20 km omdat veel duinen) - terugkeer per bus (de DK bus Duinkerke - Adinkerke, elk uur en 20 minuten is er een bus (ook 's zondags) - prijs Bus + tram = 2,3 euro (senioren 1,3 euro)) Uurregeling>>
De wandeling duurt een volledige dag.
Lastige wandeling volledig door de duinen. We komen niet op de openbare wegen. Op het einde slechts een klein gedeelte op het strand
Picknick mee te nemen. Tussen Bray-Dunes dorp en Leffrinckkoucke zijn geen winkels en geen cafés
Videofilmpje over het traject van de wandeling Kijk>>> (een KMZ bestand wordt gedownload die geopend moet worden met "Google Earth")

We vertrekken door de Sahara naar de Franse grens. Dan komen we in de wilde "dunes du perroquet" om verder te klimmen naar het kruisbeeld van de vissers in Bray Dunes dorp.
Na de lunch gaan we dwars door de “Dunes Marchand” en brengen we een bezoek aan het groot “Maritiem Hospitaal van Zuydcoote”.
De geschiedenis van dit reusachtig complex wordt uitgelegd. (zie foto hieronder). Het werd vanaf 1902 gebouwd door ir. Georges Vancauwenberghe, le « père des malades », als “sanatorium national”. (4.500 bedden!). We kunnen er de nieuwbouw (kant strand) vergelijken met oude postkaarten. Dit gedeelte werd immers volledig gebombardeerd tijdens de “operatie Dynamo” in mei 1940 (zie de film “Week-end à Zuydcoote” 1964 met Jean-Paul Belmondo naar het boek van Robert Merle die de tragedie zelf meegemaakt heeft). In deze film werden de ruines van dit monumentaal complex nog eens goed in de vlammen gezet.
Nu is dit een belangrijk ziekenhuis van Duinkerke. Naast het hospitaal gedeelte is er ook een revalidatie kliniek voor herstellenden en een verplegerschool. De bijhorende boerderij “La Ferme du Nord” is nu “beschermd monument” en zal gerestaureerd worden.
Na deze passage hebben nog een fikse “jungletocht” door de “Dunes Dewulf” om uiteindelijk de imposante “bunker site” te bereiken van de “Batterie Malo” (aanpalend aan de “Fort des Dunes” die in 1878-1880 gebouwd werd om alle noordoostelijke toegangen naar Duinkerke te beschermen bij de voorziene onderwaterlatingen; naar ‘t schijnt de grootste bakstenen constructie van Frankrijk).
Terugkeer met het openbaar vervoer rond 17u20 of 18u20, aankomst in De Panne omstreeks 18u of 19u
Picknick+ drank mee te nemen.

Een fikse wandeling...!


KAART LEES>>>
(versie 18 Mars 2009)


Grotere kaart weergeven 


Laatste wijziging