Zeekruisdoornweg
Via de zeer kalme Zeekruisdoornlaan passeren we links enkele art moderne woningen van Louis Legein. (we zullen die stijl straks bespreken bij een meer representatief exemplaar) . Rechtover in de put een villa met de zeer toepasselijke naam "A l'abri du vent". Na een scherpe bocht zien we de villa "Strandgaper" van onze zeilwagen kampioen Pascal Demuysere. Links werd stuk stijlvol bijgebouwd. Goed onderhouden, alleen doorschijnend plastieken afdakje zou best in glas. Groot natuurterrein achter de villa.
We kruisen de Visserslaan en vervolgen de Zeekruisdoornweg. Het eerste zeer klein villaatje links noemt "L'Ermitage". Mooie tegeldecoratie met naamopschrift en beeltenis van een kluizenaar en een kapel links van de deur. De vensterluiksjes zijn ook nog aanwezig evenals een aanbouwbergruimte voor de winterberging van de strandcabines. Immers ieder eigenaar van de Dumontwijk was ook eigenaar van een stukje grond voor een cabine op het strand (zie kadasterplan>>)<; (binnenin zijn nog alle meubeltjes origineel in pitch-pine. Bemerk ook de mooie "oculi" venstertjes.

Aan de overekant villa "Le Foyer" van 1936. Hier rode bakstenen i.p.v. gele.

Juist voorbij een klein huisje op de hoek villa "Mia Casa". Klein maar knus. Spijtig van de recent aangebouwde veranda. Links ziet u de vroegere villa Minerva
De vijfde van de oude villa's op de 5 duintoppen is de tweewoonst "D'Hooge Dune" en villa "Florian". Die eerste was vroeger eigendom van een beroemde muzikale familie van conservatorium te Laken. Nu bewoond door de familie Joseph Ollivier. Spijtig van het bruin schilderwerk. De tweede villa heeft een glazen balustrade boven de lelijke garages die die nog meer in het zicht brengt.
Dan volgen een reeks aaneengebouwde cottages. Villa "Canon" (1939) heeft nog een voortuintje. Mooie glas in lood ramen.Daarnaast de oude villa "No Catiau (1904). Naamopschrift op een houten bordje. Gevelplaat in geglazuurde tegels met bouwdatum. Twee mooie "oculi" vensters

Nog eentje verder hebben we villa "Ker Amor". Mooi herschilderd in 2003. Het hoekgebouw werd in 1929 gebouwd door de Brusselaar Peeters Henri.

We keren terug naar de Visserslaan.

1/3/08