Thiriarweg

Dit is beslist het meest rustige "sentiertje" van de Dumontwijk. Weinig Pannenaars kennen de naam professor Jules Thiriar. Maar de Waalse toeristen en zeker die van de streek van Charleroi (Sint Vaast) kennen die naam als zijnde een bekende chirurg die terzelfdertijd ook de lijfarts was van koning Leopold II. Zijn villa Star stond hier bovenop het duin. (nu afgebroken).

Links ziet u het mooie villaatje Diane welke niettegenstaande een bombardement terug uitstekend gerestaureerd werd. Rechtover bevind zich villa Bella Stock. Toen Hendrik Consience in 1861 in de Veurnestraat zijn beroemd boek "Bella Stock, Taferelen uit het leven der Vlaamsche Vissers" schreef, dacht hij waarschijnlijk niet dat hier een villa naar zijn boek zou genoemd worden.
Achter deze villa zien we bovenop het duin de impossante villa Beau Séjour van mevrouw Ghisbrechts (afstammeling van eigenaar van hotel Du Kursaal). Deze villa kunt u nog steeds overal rond De Panne in de duinen herkennen aan de vlag die gans het jaar door, hevig wappert, ook bij stormweer. (als mevrouw Ghisbrechts niet op verlof is). De kantelen op de toren symboliseren de overwinning van de mens op de ariditeit van de duinenklimaat in het begin van de twintigste eeuw. Intussen zijn de bomen wel zeer hoog geworden en zijn de vijvertjes met de watervallen uitgedroogd. Hopelijk komt dat terug in dienst. Beneden bevindt zich een overdekte steenput voor de watervoorziening. Philippe Dumont, kleinzoon van François Dumont, heeft in deze villa permanent gewoond van 1919 tot 1930. (ook in de winter). Als hij aankwam was dan 5 jaar en heeft zijn lagere schoolperiode in het "Institut Pannois" onder leiding van directeur Verzeele doorlopen.
In 1979 heeft hij het schitterende boek geschreven: "La Panne. Chronique d'un temps perdu". Een kopie van dit boek (zie rechts-boven) bevindt zich in de bibliotheek en is verplichte litteratuur voor al degene die de sfeer van de jaren twintig van "le beau monde" in De Panne willen beleven. Hij vertelt er onder ander hoe zijn moeder en de 4 meiden water moesten pompen aan de put om dan met kruiken omhoog te dragen:"…Beau Séjour n'était pas le confort ! Il fallait dans les premiers temps, descendre la dune pour aller pomper l'eau dans une sorte de petite tour de garde, à toiture conique faite comme la villa en belles briques jaunes du pays. C'était l'occupation de ma mère et des servantes qui s'appelaient Pharaïlde, Godelieve, Fintje ou Zénobie, que de remonter des cruches d'eau. Je ne puis que frémir encore en y pensant . Quel travail de Sisyphe que ces cruches d'eau ! Que de peines, que de fatigue ! Pauvre mère. Certains vieux Messieurs me disaient alors "votre mère est une sainte, mon enfant…".
Het is immers onmogelijk om water aan te zuigen bovenop een duin die ongeveer 23 meter boven laag water peil van de zee gelegen is (max 10 m). Ook zijn verhalen over de vele zomerfeestjes zijn goed geschreven.
Over de duinenrug, kant Zeelaan bevindt zich villa Casa de Rufo waarvan Jacques Dumont de architect was. Oorspronkelijk noemde die villa "Les Clématites".
Later is befaamde franstalige dichter Victor Kinon uit Tienen (1873 - 1953) zich hier in 1939 komen vestigen om van zijn pensioen en de natuur te genieten. (Vandaar ook een Kinonlaan in De Panne)
We komen terug en gaan het mooie "sentiertje" omhoog richting binnenkant Dumontwijk. Een ideale plaats voor het planten van geurende struiken. Geen wind, rustig, romantisch en toch ongelooflijk dicht van het drukke toerisme. Hier heeft men een vleermuizenreservaat opgericht in de verlaten koude ondergrondse kelder van de villa Star. (zie uitleg ter plaatse op waterput)  
Links bevinden zich een paar knusse cottage villaatje's waar we halt houden om naar de uitleg van de tuinwijkgedachte en de cottage architectuur te luisteren (o.a; villa Footshill waarvan de erker boven de grond staat om vocht via de vloer te vermijden).

Wat is het toch mooi in De Panne!
 
Volgende Straat
Verder
1/3/08