Kykhillweg

Wat verder op Kykhill zien we rechts achter het struikgewas de achterkant van de imposante villa "Les Airelles" ook wel villa "Lucion" genoemd, de bouwheer. De architecten zijn A&A Dumont. Het is een "pension de famille" geweest om later de woning en de praktijk te worden van notaris Simpelaere . Vandaar dat de terrassen toegebouwd werden en de villa roos geschilderd werd.
Notaris Simpelaere heeft zijn collectie van Oceanografische kunst geschonken aan de gemeente. Een gedeelte hiervan wordt permanent tentoongesteld in het museum "De Scharbiellie" in de Kasteelstraat.

Wat verder links zien we villa "Rochester". Eclectisch zadeldak met overkragende dakrand; vorstkam van gebakken klei. Hier zijn voor de eerste wereldoorlog Engelsen uit Rochester zich komen vestigen. De decoratie door middel van de baksteenverband verkeert in zeer  goede staat . Unieke stijl in de Dumontwijk (Engelse architect?)

Schuinover villa "Les Clarines". Pareltje van de cottage architectuur van A&A Dumont. Mooie bel-etage die de spil is van alle huisverkeer.Ingebouwde meubels in pitch-pine (niet genormaliseerde in Europa gebruikte verzamelnaam voor het hout van zwaardere Amerikaanse grenen- houtsoort met karakter, sterk en harsrijk .Nog de originele kleuren (met kopersulfaat tegen de zeeluchtkorrosie). Spijtig dat de vensterluiken ontbreken
Wat verder links "Pietje's huis" van A. Dumont (1910). De woning is volledig met houten planken bekleed, uitgezonderd de  gelijkvloerse verdieping langs de voorgevel en de erker langs de  rechterzijgevel. Dit huis is bewoond geweest door Pierre Dumont.

In de verte links zien we villa "Beethoven". Ertussen stond nog een witgeschilderde villa (foto rechts).

 

 

Voor villa Beethoven hebben de architecten A&A Dumont met halve niveau's gewerkt. Portiek met rondboog. Typisch zijn ook de steunberen op de hoeken

Rechtover hebben we villa "Bélla Bartók". Het basisplan van deze villa vinden we op 3 plaatsen in De Panne. ( ook vlakbij in de Dumontlaan voor het Parkhotel) en in de Koninginnelaan)Vroeger niet geschilderd en van Engelse stijl. Wel zijn veel wijzigingen gebeurd (o.a. de trapjes naar de balkonnen op het eerste verdiep) .
Toch nog altijd mooi en zeer kleurrijk geschilderd.

Een beetje verder juist vóór de Dumontlaan hebben we links villa "Les Brindilles" (ook van A&A Dumont). Bemerk het vele pseudovakwerk

Nu keren we een eindje terug om af te slaan in de Zeekruisdoorweg..

1/3/08