Koning Albertplein

Nu komen we op het mooiste pleintje van de wijk. (vroegere "Square Bonzel"). Ten gevolge van de ligging dicht bij de Zeedijk zijn hier veel moderniseringen en afbraken gebeurd. Toch blijft het een rustig (normaal) autovrij pleintje met veel potenties.
Op zijn urbanisatieplannen wilde architect, urbanisator A. Dumont via 3 penetraties vanaf de wandelzeedijk de toerist binnenlokken in het villagedeelte:
1. de square Bonzel (nu Albertplein ): vanaf de dijk tot het einde van het plein aan weerszijden kleine pittoreske aaneengesloten villaatje met op het einde van het plein 2 grote percelen bedoeld voor majestueuze villa's om de toerist van de dijk in de verkaveling te lokken (nu nog pension Martha (huidige Chien Vert). Dit pleintje zelf was ingericht als parkje waar ook de kinderen konden spelen.
Het mooie bronzen griekse Niké (betekend overwinning in het Grieks) beeld is van de bekende Pannese beeldhouwer Beernaert. "Netje slekke" van café des Sports -een mooie dame (en maitresse van Maurice Calmeyn- zou model gestaan hebben.

2. de rue des oyats (nu verkeerd vertaald naar Halmenstraat ): juist naast het vroegere casino. Dit was een zeer rijke straat met als apotheose op het einde het complex "bouquet des dunes". Ook hier voorzag hij aanvankelijk ook een stukje aaneen bouw in de halmenstraat kant duinkerkelaan. Later is dit geëvolueerd naar 2 schitterende villa's "le chantecler" (nu "immo De Panne") en "tennis" die als het ware de poort van de straat vormden om wandelaars aan te lokken.
3. de driehoek: visserslaan, hogeduinenlaan, bortierlaan zou een zeer open cottage zone worden met slecht 5 percelen met majestueuze villa's (nu 13). Dumont zelf heeft er op de ereplaats met zicht op zee (nu hotel Iris) zijn grote villa gebouwd " l'oiseau bleu " (inderdaad houtwerk was lichtblauw geschilderd volgens het familie embleem). Aan de andere zijden van de hogeduinenlaan en de visserslaan waren ook 4 aaneenbouwperselen voorzien ook als overgang tussen zeedijk en cottage wijk.

Direct rechts zien we de 3 woonst "Chien Vert", nu hotel/café/restaurant. Het loont de moeite om de oude zijgevelpostkaarten te vergelijken met de huidige situatie. Alles (op de vensterluikjes na) is nog aanwezig. De dakkapellen zijn bekroond met een mooi uitgewerkte vorstkam van  gebakken aarde. Maar dan wel dringend te restaureren. De witte verf, de zware "marquise" en de populieren van de nieuwbouwvilla storen sterk. Spijtig dat het siervakwerk zwaar overschilderd is. In het begin van de jaren 1900 werd het voor 3 zusters gebouwd door de beroemde architect Jozef Viérin. (de oorspronkelijke naam van één van de zussen, Martha, staat nog steeds in reliëf op de voorgevel maar is wit overschilderd). Achteraf "Chalet de la Bienvenu" en nu "Chalet du Chien Vert" (naar een beroemd restaurant in Brussel gedurende de wereldtentoonstelling van 1938).
Wie nog van de glorietijd wilt genieten moet beslist eens binnenstappen en vragen aan Serge of Catherine om eens "kamer 1" te mogen bezoeken. Ook het klein eetzaaltje is zeer gezellig en werd onlangs volledig herschilderd en opgefrist. LEES>>> (ook de "Pier Kloeffe" moet u drinken!)
Een zeer geslaagde restauratie zien wij bij de 3 aaneengesloten woningen. Oorspronkelijk waren dat 3 soortgelijke villaatje's waarvan de 2 uiterste een trapezium erker hadden. Achteraf werd deze uitbouw verwijderd om een breed uitstalraam voor een electriciteitszaak te maken. (blauwe gevel op foto rechts) . In 2005 heeft, eigenaar Fernand Rossey, deze uitbouw teruggebouwd zodat deze villa nu mooier is dan de oorspronkelijke villa.
Aan de andere zijde zien we ook een bewijs van wat mogelijk is dank zij restauratie. Deze 2 zeer oude aaneengesloten woningen, links villa "Marguérite" en rechts villa "Claire" (architect?) waren enkele jaren geleden identiek maar beide zeer bouwvallig (foto rechts). Gelukkig werd de gevel van villa "Marguérite" ontverfd en het houtwerk zeer mooi geschilderd. Het resultaat is hier zeer duidelijk te zien!
Aan de overkant kunnen we nog enkele restanten van dit vroeger zo mooie pleintje. Eerst villa " Lujany". Ernaast villa " Linette", in het "appelblauwzeegroen" in 2003 zeer waardevol gerestaureerd. (bouwjaar en architect onbekend). Rechts ervan heb je de fotogenieke koppelvilla "Les Argousiers" en "Les Eglantines" . Beide duidelijk het werk van architect Georges Hobé . Zeer mooi meubelwerk binnenin.

Aan de overzijde op de hoek met de Duinkerkelaan vinden we een mooi beeldbepalend complex. Zeer kenmerkend zijn de gordijngevels in leisteen.

Onderaan nog 3 mooie foto's van de Zeilweg (verbinding tussen het Albertpleintje en de Zeedijk) was vroeger de mooiste "rampe" Hij werd ook naar de aannemer van de wijk genoemd nl Bonzel. Dumont wou dat deze inkijk van de Zeedijk naar de residentiële wijk de wandelaars zou aantrekken om in de wijk te wandelen.

1/3/08