Konijnenweg
We keren een stukje terug en lopen nog even naar boven in de Konijnenweg. Links zien we de gevell van het imposante gebouw "Pension Eden" (vroeger "Regina Mundi "). Dit bakstenen modernistisch art deco gebouw uit het interbellum werd gebouwd door de bekende architect G. Vleurinck uit De Panne. Zeker ook één van de redenen waarom deze gevels zeker moet behouden worden. De binnenstructuur is verwijderd en zal aansluiten op een zeer luxieuse appartementenvilla nieuwbouw van architectenbureau Coussee welke de felicitaties gekregen heeft van Monumenten en Landschappen. De villa Regina Maris, in de Bortierlaan, is terug losgekapt van de achterbouw. De achtergevel en de rechter zijgevel worden volledig gerestaureerd volgens de originele plannen. Het wordt terug een prachtige art-deco villa zoals weleer. Tussen deze villa en het nieuw gebouw is 8 m tuin. .    LEES>>>   
. Juist voorbij een klein huisje op de hoek villa "Mia Casa". Klein maar knus. Spijtig van de recent aangebouwde veranda. Links ziet u villa Minerva
In het stukje tussen de Albert Dumontlaan en de Bortierlaan vinden we koppelvilla "Les Papillons" (1926) en "Les Heures Douces" op de hoek . In goede staat met vensterluiken. Vroeger waren de villa's "Les heures douces" en "Les Papillons" van één eigenaar nl. de familie Brutout.  Ze staan ook op éénzelfde perceel en zijn wellicht gebouwd door architect Alexis Dumont. In de tuin van 'Les Heures Douces" ziet u een visserskop. Wellicht werk van de heemkundige Bert Bijnens (Sissen de IJslandvaarder en De Eeuwige Kruier?) .
L'oenothère (1925). Het pseudo-vakwerk werd wit overschilderd.
Wat verder gaan we binnen in villa "Le Chalutier". Dit is een beschermd monument omdat de schilder Louis Van Den Eynde (1881-1966) deze villa in 1927 laten bouwen heeft door architecten Gustave Remy & Myriam Dumont (kleindochter van Albert Dumont. G. Rémy was lid van SCAB vanaf 1945.  In 1948 was hij corresponderend lid vanuit Hony - Esreux.
Het grote atelier wordt onrechtstreeks verlicht door een glazen dak. Ook kleine zijvensters zodat de kunstenaar niet gehinderd wordt door zonlicht. De meubels werden ontworpen door de kunstenaar zelf. De woning ontleent zijn kwaliteit niet aan de architecturale waarde maar eerder aan het feit dat het een kunstenaarsatelier betrof.
De villa zal volledig gerestaureerd worden LEES>>>


Rechtover "Le Chalutier" staat de statige villa "l'Abri" gebouwd door A&A Dumont. In 2007 zeer waardevol gerestaureerd (gevelreiniging; nieuw dak; herstellen houtwerk + nieuwe vensterluiken; schilderen + stijlvolle binnenhuisinrichting (o.a. uitbreiding keuken achteraan))

 

Op de hoek met de konijnenweg ook een prachtige villa "Sans Souci". Wellicht A&A Dumont. (bouwjaar?). Deze villa werd uitgebreid naar de Bortierlaan toe.
In 2006 werd ze zeer mooi gerestaureerd (nieuw dak + hout- en schilderwerk). De villa is niet meer wit geschilderd maar in de originele kleuren: vert Sint Michel + geel. (foto's te vernieuwen). Het garagefront en de tuinafsluiting zouden best nog veranderd worden.
  In de bocht van de Korte Konijnenweg zien we de mooi herschilderde villa " Le Trianon" (1924) gebouwd door G. D'Hooge (aannemer uit De Panne).

 

Vanaf deze hoek begint een rij aaneengesloten villa's. Op de hoek een woning gebouwd door Vandesande in 1925. Ernaast "Internos" (vroeger "Pension du square") van dezelfde persoon op dezelfde periode. Idem voor het verder gelegen "Marie Rose". In deze gebouwen zitten nu veel      kleine studio's/appartementen. Hier heeft de Pannese dichter Will Vansteene in zijn kinderjaren nog gewoond. Dan kon hij spelen in het duin rechtover.
"'t Keuntje" is de voorlaatste in de reeks. (voor de Hollanders "'t Konijntje")

Nu komen we op het mooie "Albertpleintje" (vroeger "De Square (Bonzel))

 
1/3/08