Hoge Duinenlaan Zuid
Op het kruispunt van de Thiriarweg met de Hogeduinenlaan bevindt zich op de hoek het villaatje Doll (1899?). Deze cottage heeft Franse stijlinvloeden. Mansardedak in leien; spijtig van de witschildering en bruine kleuren op vensterluiken.
De ligging is zeer mooi. Vroeger moet je hier "vue sur mer" gehad hebben. Immers voordien kwamen de vissersvrouwen uit het dorp op deze duinrug staan om te zien wanneer de "panneschutten" op het droge lagen.
Deze platbodems gooiden bij hoog tij het anker uit en wachtten tot zij op het droge lagen om de boten te ontladen van vis en netten. Ook wordt verteld dat de vissersvrouwen hier kwamen kijken wanneer de boten met de IJslandvaarders uit Duinkerke vertrokken. Rond 1 april vaarde de vloot met een 100 tal "galettes" uit Duinkerke naar IJsland voor de kabeljouwvangst van 6 maanden. Veel vissers uit De Panne waren onder de bemanning waarvan sommigen nooit teruggekeerd zijn. De omstandigheden aan boord waren erbarmelijk. Vandaar de naam "Kykhill" = Kijken vanaf een hill (= duin in het dialect).
Charmant is ook de tweewoonst "Bess" (vroeger "Victoria) en villa "Jolimont". Vooral het rechtse villaatje is zeer mooi bewaard en in de originele kleuren van destijds geschilderd ("Vert Saint Michel" die ook als zeewaterbestendige verf gebruikt wordt voor de boten).Alleen zijn de puntgevels vervangen door massardekamers. Men zegt dat deze 2 villaatje + villa Doll gebouwd werden in opdracht van prof Jules Thiriar voor zijn 3 zonen.

Iets lager aan de linkerkant kunt u één van de eerste villa's in deze weg bewonderen: nl "Jolie Nègre". Vroeger was dit een tweewoonst: "Berg en Heuvel" en "het Duvekot".
Hieronder zeer mooi beeld van het duinkarakter van de Dumontwijk.

 

 

 

Iets lager rechts het "Het Torentje" . Architect Charles Crevits. Gebouwd in het interbellum.

We keren terug richting Zeelaan.
Het de eerste villa aan de linkerkant is ook een Dumontvilla : "Les Sablines". Tijdens W O I, was deze villa een oorlogsziekenhuis.  Blauwe Zuster Mechtilde behandelde hier de typhusgevallen.
Hier woonde Albert Acou. (92 j geworden). Menig toerist houdt er nog halt om zijn naïeve kunstwerken te bewonderen die hij maakte op basis van schelpen. Hij werd een toevallige kunstenaar toen een klein meisje vanuit Wallonië bij hem op vakantie kwam en iets wilde knutselen met de schelpen die ze op het strand verzameld had. Hij gaf haar een houten sigarenkistje en een tube lijm. Ze versierde dit met onze kleurrijke schelpen en het idee sloeg in bij Albert. Tijdens de wintermaanden maakte hij kunstwerkjes die hij permanent ten toon stelde aan de gevel van zijn huis.
Rechtover deze villa bevindt zich één van de ingangen naar villa Star, de villa van professor Jules Thiriar. In 1959, onder het burgemeesterschap van Honoré Gevaert, voorziet het BPA8 "Openbaar park en omgeving" in de aanleg van een openbaar park. In datzelfde jaar werden hiervoor 3 aankopen verricht van de diverse terreinen van de duin waarop de verkrotte villa Star nog stond (weliswaar in bouwvallige toestand). We gaan door dit poortje via fe "solarium" open ruimte naar het top van de duin. Hier hebben we een mooi zicht richting Duinkerke. De gemeente is dan ook van plan om hier de sokkel van de villa terug te herbouwen als een uitkijkplatform
Beneden zien we de mooi villa 'Nadiejda" (of Nadezhda = "de hoop" in het Russisch) gebouwd door architect Ernest Acker in 1905. Ook zeer mooi binnenin. Boven op het gedeeltelijk plat dak van de villa was een uitkijkplatform met balustrade.
Eén van de meest Engelse cottagestijl van de Dumontwijk bevindt zich achter de eigentijdse villa, verscholen tussen de seringen: nl villa Kykhill (1897). De Brusselse architect Georges Hobé heeft het als vakantiewoning gebouwd voor hem en zijn familie. Na 50 trappen klimmen (links van niewbouw villa) hebben we een uniek panorama over De Panne. De vier gevels van dit landelijke huisje zijn verschillend en de vensteropeningen beantwoorden telkens aan een uitgewerkte combinatie van vrij uitzicht en beschermde intimiteit. Zo drukken de gevels een zeer gedifferentieerde relatie met de omgeving uit, naar gelang de oriëntatie en de aard van de woonvertrekken.
Nu wandelen we door het Kykhillpark en via de oude ingang van de villa naar de Zeelaan. In dit parkje zien we nog een oude waterpomp voor de villa. Eerste weg links klimmen we terug via de Kykhillweg.
1/3/08