Hoge Duinenlaan Noord

We keren terug langs de Hoge Duinenlaan.

Hotel Ambassador (vroeger "hotel de la poste" later "Hotel des Mineurs") is gebouwd in het interbellum en getuigt van sterke art deco-invloed. Goed onderhouden. Mooie moderne inkom is niet storend. Mooie bar.

Aan de overzijde -waar nu de uitbreiding van hotel Iris- stond vroeger het villaatje Zee Marmine. Plots op één nacht was dit afgebroken met vergunning van gemeente en Onroerend Erfgoed. Nochtans was dit de vakantiewoning van de bekende beeldhouwer Auguste Beernaert. Hij had een bronsgieterij in de oorlogskapel Sint Jozef in de Koninginnelaan. (verdwenen in 1924). (rechtover de Barkenlaan waar nu het geheel van de" 3 villa's: "Sole Mio" "Les Colibris" et "Les Roches Fleuries").Deze villa was het spiegelbeeld van de achterliggende villa Kinkankhoorn van beeldhouwer Jules Lagae.

Juist voorbij deze nieuwbouw vinden we de zeer unieke villa "Le Nid". Volgens de laatste geruchten zou dit ook een ontwerp van A. Dumont zijn. De "lyrische vormen" in de ramen (zowel de vorm als de roeden) en het dak zijn zeer mooi. De golvende vormen van de ramen werden zelf behouden in het dak (schildpaddak).  Deze lyrische vormen in de ramen werden geaccentueerd door ze in het wit te verven . Zeer sierlijk houtwerk . (ook ingangspoort)

Hier rechtover een tweewoonst villa "Claudie" en villa "Zonnebloem" gebouwd in 1912 door architect Alfred Klein. De opbouw van beide woningen blijkt oorspronkelijk identiek te zijn geweest maar aan beide woningen werden verbouwingen gedaan waardoor de gelijkheid tussen beide woningen vandaag verdwenen is. De portiek werd bij beide woningen dichtgemaakt maar op een verschillende wijze: bij “Claudie” door middel van een venster en een glazen deur en bij “Zonnebloem” door middel van een erker en glazen deur. Bij beide zien we nog de witstenen zuil die de portiek ondersteunt. Na oorlogschade werd bij Claudie een recenter onderdeel aangebouwd achteraan. Bij Claudie werd het pseudo-vakwerk niet overschilderd.
Ingesprongen ligt een villa Le Terrier. Deze is herbouwd ongeveer op de plaats waar deze villa vroeger gelegen was (zie panorama rechts vanop de Witte Berg)
Van deze vroeger mooie villa op de hoek met de Bortierlaan is weinig origineels overgebleven. Nieuwbouw en wit geschilderde gevel hebben het Dumontwijk-karakter weggenomen.

Anderzijds hebben we op de andere hoek de mooi bewaarde tweewoonst.

Deze prachtige koppelvila "Kynance" (vroeger René) en "Norbert" werd gebouwd door A&A Dumont. (bouwjaar?). Deze behoort tot de vroegste bebouwing van de Dumontwijk. De halfronde hoektoren beheerst het dakvolume. Mooi gerestaureerd. Zeer ingewikkeld dak, sterk overhellend. Insnijdingen zodanig dat er deeldaken zijn met verschillende helling; grote overhellingen hebben een belang bijna even belang als de rest van de villa; geen dakgoten nodig (dank zij overhellingen). De ingang van "Kynance"was oospronkelijk via een zeer mooi terrasje maar deze werd dichtgebouwd. Zeer mooie ballustrade van het terras van "villa Norbert"

Op de andere hoek de 3 woonst cottage "Welkom & Zonnewens" met neo-Vlaamse renaissance invloed (1900). Architect Jozef Vierin.  Er is een derde woning die deel uitmaakt van de driewoonst, deze is gelegen langs de Bortierlaan.  Dit gedeelte van de driewoonst heeft veel veranderingen aan de voorgevel ondergaan waardoor de gelijkenis met de oorspronkelijke toestand verdwenen is.

Zeer ingewikkeld: verschillende erkers, dakkapellen.
Was vroeger zeer gelijkend op de Kynance rechtover en vormde dus een soort tegenwicht (alhoewel van verschillende architect). Onderaan een speciale verdieping voor het personeel. De “bel-étage” is plurifunctioneel (eetkamer(= hall) + slaapkamers + terras die zowel ingang als vergaderruimte is)

Op de hoek met de Hoge Duinenlaan links zien we een prachtig gerestaureerde villa (nieuw dak + gevelreiniging) (architect? bouwjaar?). Men kan nog goed het terras voorstellen die nu ingebouwd is. Zeer opvallend zijn ook de afgesneden hoeken. Spijtig dat de haag iets te hoog is om de villa ten volle te kunnen bewonderen.
Hiernaast zien we de grote villa Brise de mers. Zou met redelijke restauratie terug mooi kunnen gemaakt worden
Zeer opvallend aan de overzijde is de koppelwoning in vissersstijl: "Alice" en "Little farm". Deze bouw wordt toegeschreven aan A. Dumont. De eigenaar was de beroemde beeldhouwer Jules Lagae. (°1862 – †1931). Deze woning is in dezelfde stijl als zijn villa "Kinkankhoorn" maar dan eenvoudiger qua opbouw.

 

Rechtover de 3 woonst: villa "Eva Germain”, villa "Regina” en achteraan villa "Villa Mia” (later aangebouwd. Nu mooi gerestaureerd). Arch. A&A Dumont. Hier ziet men duidelijk het verschil tussen het witgeschilderde bel-etage en het oorspronkelijke. .

 

Op de hoek van de Albert Dumontlaan nog een mooie koppelvilla respectievelijk "Krekeltje" en "Lied Maritime" (bouwjaar?; architect?)

Hier draaien we linksaf naar het "Park Hotel"

1/3/08