Halmenstraat
Deze straat was destijds een zeer chique straat met rijke villa's. (verkeerd vertaald van "Avenue des Oyats"). De bekroning was de zeer mooie villa "Bouquet des Dunes" op het uiteinde die als het ware deze straat tot een pleintje maakte.
De eerste villa links "Tennis" is slecht verbouwd geweest. Je kunt amber nog de overgeschilderde naam zien. Ook de aanbouw heeft veel van zijn charme verloren en zou met relatief weinig kosten kunnen gerestaureerd worden (luikjes; ontverven..)
Dan volgt de tweewoonst " Marjolein" en " Rosemarijn" met identieke symmetrische voorgevels. De decoratieve bakstenen zijn rood, voor het overige is de gevel uit gele baksteen opgebouwd. De afsluiting langs de straatzijde is aangepast aan de stijl van de woning.
Aan de andere zijde villa GYMSY vroeger van de familie Stevens (Germaine, Yan, Madeleine, Simone, Yves). Dit is één van de eerste gebouwen van Albert Dumont in de wijk. Ook deze villa verdient beter.
De volgende villa links noemt "Prime Vere". Het leien dak lijkt vernieuwd. De recente veranda past niet, maar wordt grotendeels aan het oog onttrokken door de haag.  
Recht hiertegenover hebben de mooie villa "Suécia" (bouwjaar 1913; arch. A&A Dumont). Goed onderhouden.  
Op de hoek links de tweewoonst"Primrose", bouwjaar onbekend maar toegeschreven aan A&A Dumont. Voor de opbouw van de woning is de architect vertrokken vanuit een  kubus waarbij hij een hoek heeft afgeschuind. De inkom is dieper gelegen nl. onder een portiek met rondbogen.
Deze straat biedt dus veel mogelijkheden tot restauratie. Ook het verkeerscirculatieplan zou licht moeten aangepast worden, want velen nemen nu deze straat als bypass op het éénrichtingsverkeer van de Zeelaan. Vandaar deze drukte. Het volstaat het éénrichtingsverkeer in de Bortierlaan tussen de Halmenstraat en de A. Dumontlaan om te keren.
Op de andere hoek de zeer oude villa "Cyrnos" (vroeger villa "Windsor") gebouwd door A Dumont. Ook nog gebouwd met gele Nieuwpoortse bakstenen (uitgezonderd de nieuwere schoorsteen).
Hieronder een plan van de binnenindeling (zeer open non-conventionele indeling)
Nu komen we terug in de Bortierlaan.
     
     
1/3/08