Dumontlaan oost

Een klein beetje uit ons route (richting Park Hotel) zien we de zeer mooi onderhouden villa "Jami" (1913) ditmaal niet van Dumont maar van architect Pierre Devos uit Gent.
Juist voorbij is er gelegenheid om even te poseren in het Park Hotel. Stemming retro interrieur en mooie terrastuin.
(zie onderaan).
We keren terug richting kerk.

Op de linkerhoek de mooie "style bateau villa" "Nano-Nanine"(Zie Visserslaan). Rechtover de villa van de vroeger alombekende dokter Vandaele (1936) in modernistische stijl met sierlijk torentje. Lees ook >>>

Foto links zicht vanuit de Konijnenweg richting zee..
Rechts zien we het monumentje met de gedenkplaat ter ere van Albert Dumont door kunstenaar De Rudder. Hij vestigt zich in 1903 in De Panne na 15 jaar urbanisatieprojecten. Heeft ook het verkavelingsplan gemaakt voor Hardelot en is architect van het stadhuis van Sint Gilles. Bij de inhuldiging van het monumentje, in 1926, werd volgende tekst voorgelezen "...A lui, l'honneur d'avoir sauvé La Panne de la banalité, d'avoir su s'opposer à la rapacité des propriétaires en leur faisant refuser le droit de s'emparer de tout terrain disponible en les obligeant à laisser autour des chalets de gracieux jardinets.."
Links van het monumentje villa "Ma Tocade"

Juist voor de Konijnenweg links zien we de zeer mooie koppelvilla "Zonneweelde" en "La Roche" (1913) van arch. A&A Dumont. De lyrische vorm van het pseudo-vakwerk onthult dat het vakwerk slechts een decoratieve functie heeft. In de hoekvilla werd de strategie uitgewerkt om de IJzervlakte gecontroleerd onder water te zetten in het begin van de eerste wereldoorlog.
Villa Louky (1925) van de Pannese architect Oscar Vermeesch. Mooie art nouveau balustrade. Spijtig dat alles in het wit geschilderd is zodat schoorsteen en vakwerkdecoratie niet meer tot hun recht komen. Ook de Fatma hand in de gevel is er niet op zijn plaats.
Op de hoek met de Bortierlaan rechts de koppelvilla " Chez Bonne Maman/ Chez Bon Papa" Zelfs in 1924 heeft Alexis Dumont nog villa's ontworpen in De Panne. Ook een beetje zwaar overschilderd waardoor de mooie naamopschriften aan kwaliteit verloren hebben. Vooral binnenzijde wordt volledig gerenoveerd.  Aan buitenzijde weinig veranderingen.  Nieuw dak (ook Bon-Papa rechts), metselwerk aan bovenzijde zal terug ontverfd worden, schilderwerk vermoedelijk okergeel zoals La Tournette (blijkt origineel zo geweest te zijn).
Op de andere hoek, villa "La Tournette". Architecten Gustave Remy en Myriam. Dumont bouwden deze als hun eigen woning met architectenpraktijk (bouwdatum 1926-1927). Twee evenwijdige gevels aan beide straten met op de hoek een ronde toren met spits als aandachtspunt. Door zijn ligging op een hoek is vooral de lichtinval in de kamers in deze cylinder verrassend mooi door de variatie in lichtsterkte en lichtinval. Daarnaast is natuurlijk het zicht op de omliggende cottage woningen ook meegenomen.
Deze villa was in een sterk verwaarloosde toestand (zie foto links) maar werd in 2004-2005 schitterend gerenoveerd door architect Philippe Delacauw (dakbedekking in natuurleien waarbij vooral bij de renovatie van de dakbedekking torenspits vakmanschap vereist was.; schilderwerken).
De eengezinswoning met praktijk werd omgevormd tot 2 appartementen met respectievelijk 3 en 4 slaapkamers. De oorspronkelijke trap werd volledig behouden en doet dienst als trap voor het bovenste appartement. Aan de buitenzijde werd niets gewijzigd. De oorspronkelijke houten ramen in pitch pine werden behouden. De ramen in de cylindervorm op de hoek hebben zelfs gebogen enkel glas. Een voorbeeld van een schitterende renovatie.

De hier gebouwde woning wijkt op een aantal punten duidelijk af van de typische cottage woning en valt ook niet onder die categorie, mede door zijn periode van opbouw, de jaren twintig:
•  terwijl de cottage woning vooral de aandacht trekt door gebruik van erkers, houten versieringen, balkons, versierde dakoversteken enz heeft deze woning een eerder sobere afwerking aan de buitenzijde met strakke volumes.
•  Het ritme in de gevel wordt volledig bepaald door een spel van baksteen, raamopeningen en gecementeerde geschilderde gedeeltes.
•  gebruik van geelroze baksteen uit Frankrijk, terwijl de meeste cottage woningen opgetrokken zijn in de typische geelbruine baksteen uit Nieuwpoort.
Nog een zeer imposante villa van architect Albert Dumont op een hoogte aan de overkant. Villa "Tamarix" (bouwjaar?; één van de eerste?). Wellicht van de familie Hebbelynck van Gent (Albert Dumont is gehuwd met Maria Hebbelynck bij wiens broer hij zijn beroep geleerd geeft). Nu is de villa terug zichtbaar in volle glorie vanaf de openbare weg, na het vervangen van de oude taxushaag door een ligusterhaag. Het mooie terras werd op de eerste verdieping dichtgemaakt met glas. Zeer mooie tuin in helling. Geschikt voor "belle époque" evocatie's tijdens de Dumontfeesten.
06/09/08