Zondag, 21 maart 2010

Artikel(s) opgestuurd door lezer(s)

Pannese situaties

Opgestuurd door Herman
(foto's openklikken)

"..Een hondenpoep weegt gemiddeld 100gr en kost 50€ boete ...
Hoeveel is de boete voor dit ?... Ongeveer 2 Kg ?
De signalisatie is hier zeer relevant ... en de pijlen tonen goed het gevaar aan ;).."


"..Zo als de foto laat zien, blokkeren de franse bussen deze rotonde dagelijks de baan en dit meerder keren per dag .
Vraag : moet de busstop op deze plaats zijn?
Indien het antwoord ja is ... Moet de bus dan midden op de rijstrook blijven staan om zijn passagiers in en uit te laten stappen ?.."

 Debatteer mee
1 reacties Geef uw mening

van Anita Ghislain   22/03/2010  22:44

"..Ik heb zelf een hond,maar dit kan ik niet toelaten. Waar zijn die gasambtenaren van de gemeente die aangesteld werden?  Een wijkagent durfde me eens zeggen om mijn privé territorium dat mijn hond indien hij buiten de zone ging een boete zou geven.  Maar indien wetend dat in de Julien Demolderlaan iedere 2 dagen hondepoep te bezichtigen is.  Al wetend dat sommige 2de verblijvers in De Panne 3 à 4 honden meebrengen.  Geen probleem maar laat onze gevels en onze grote investeringen van eternietgevels met rust.  Want voor zelfstandigen en andere ( privé ) eigenaars kost dat heden een bom geld en men heeft geen enkel respect voor anderen.  Aan mijn venster staat reeds één jaar en een half een affiche, dit helpt wel maar waarom kan men niet meer toepassingen doen. Waarom kan het bord met "help ons gemeente proper worden" niet alleen in de Dumontwijk geplaatst worden maar ook eens langs onze kant in de Julien Demolderlaan alsook in de omgeving.  In de Dumontwijk zijn er tenminste speciale hondepoepvuilnisbakken en jammer genoeg in de zomerperiode worden ze volgepropt met ander vuinis. Op de hoek van de Julien Demolerlaan en Meeuwenlaan hebben we een iconische chromé hondenpoepvuinisbak. Eindelijk. 
Het zou hoog tijd zijn dat men niet alleen voor de honden optreedt.  Maar ook voor de mensen die in de straten met bloot lijf rond lopen in de maanden juli en augustus. Dit is in mijn ogen ook zoiets dat vroeger in het politiereglement opgenomen werd en nu niet meer bestaat.  Het is onze badgemeente De Panne degraderen indien men dit toelaatbaar stelt ! .."

Nieuwe camping in het Calmeynbos?

Opgestuurd door Jacques Lecleire      21/02/2010 21:23  
(foto openklikken)

"..Tijdens mijn wandeling in het Calmeynbos zondag ll botste ik op een eigenaardige "hut".
Bij nader toezien moet die heel recentelijk nog bewoond geweest zijn. Zijn het sukkelaars die geen normale woonst hebben of immigranten?. Ik kan me moeilijk voorstellen dat het de arbeiders zijn die in het bos de bomen rooien. Het is wel even slikken bij het zien van zoiets aan de rand van het Westhoek reservaat en het Calmeynbos. Hopelijk reageren de bevoegde diensten.. om dit op te ruimen nu het Paasverlof niet meer ver af is.."

 Debatteer mee
1 reacties Geef uw mening

van Jacques Lecleire     03/04/2010 18:09

"..Ben nog eens gaan wandelen in het bos en moest vaststellen dat het "kampement" er nog steeds was. Wel omzeggens volledig vernietigd, gelukkig. "Die" hadden daar nogal wat vuur gemaakt ..., genoeg om het bos in brand te zetten !!! Ik vraag me wel af waarom dat zo lang moet duren omdat iemand van de gemeente er eens een kijkje zou gaan nemen en die rommel laten opruimen. Wie weet "logeren" daar binnenkort weer sukkelaars .."

 

Artikels van DE BLIEDEMAKER

KUSTFORUM "Jouw Blik op de Kust": (welke kustproblemen moeten opgepikt worden door het beleid?)
Op donderdag 11 maart heeft het "Coördinatiepunt duurzaam Kustbeheer" zijn tweede panelgesprek en open forum georganiseerd in Ysara in Nieuwpoort. Dit evenement richt zich vooral naar overheden, sectorale organisaties en belangengroepen over thema's die een duurzaam en geïntegreerd beheer van het kustgebied bevorderen. Organisatoren: provincie + Vlaamse Overheid ((vooral Openbare Werken en Leefmilieu, Natuur en Energie) + Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ))
De hoofdthema's van de 3 debatten waren
- Kustveiligheid
- De kust als hippe en trendy bestemming
- Ruimtelijke kwaliteit aan de kust
Een merkwaardig nieuw boek werd voorgesteld " Kust in 2009: het nieuws van de kust in grote lijnen " (Kijk ook filmpje >>>)

In het open forum kwamen meerdere knelpunten naar voren.
PS: op de ruim 250 aanwezigen waren slechts 2 gemeenteraadsleden uit De Panne. Geen vertegenwoordigers van UNIZO, Horeca of CIB.
Meer DepanneBlogt>>>
 Debatteer mee
 0 reacties Geef uw mening

 

 
Etalagescherm

Bij Agence Leroy aan de Markt hangt een interessant scherm aan het venster . Het flasht er voortdurend van "Gelieve mij aan te raken". En inderdaad als je uw vinger tegen het venster duwt komt er een internetbeeld van de website van Agence Leroy. Je kunt er verder op surfen en zelfs een emailtje versturen. De winkel blijft gesloten maar toch kan de klant alle verkoop en verhuurinfo inwinnen. Mooi modern systeem van de firma FORTISIMMO Hoe werkt het?>>>

Het is reeds jaren dat DE BLIEDEMAKER voorstelt om internet-video's op te stellen in het centrum met alle nuttige info voor de toerist.
 Debatteer mee
1 reacties Geef uw mening

Van Rudy Berquin

"..We zijn erg fier op onze ontdekking.  We zijn nog in de beginfase . Het is ook onze bedoeling om indien mogelijk met toerisme samen  te werken om de het feestprogramma op het scherm te brengen alsook de berichten over de meteo van De Panne. Eerst zorgen we voor de vakantieverhuringen, daar ligt natuurlijk onze prioriteit (dit staat er nu nog niet op om dat dit onmiddellijk moet bijgewerkt worden). Het vervolg komt er snel aan..."

 
Pannesprokkels

- in de gemeente De Panne bestaat een Klachtenprocedure via internet. Op iedere "suggestie, opmerking, vraag of klacht" krijgt men er antwoord. Het formulier is evenwel diep verscholen in de website www.depanne.be. Surfen kunt u via: Bewoners  > Gemeentebestuur  > INTERACTIEF  > Meldpunt

- Zoals ieder jaar kijkt DE BLIEDEMAKER juist voor het paasverlof eens rond naar de nieuwe of vernieuwde handelszaken. . Dit jaar is het flauwtjes vergeleken met vorige jaren 2009>> of 2007>>. Wel zijn er enkele zaken al opengegaan een tijdje vóór het Paasverelof Lees>>>. Nu zijn nog volgenden bijgekomen:
- heropening krantenwinkel in het dorp
- Premaman rechtover het Park
- Zazou zal ook een tweede lingeriewinkel openen in de Zeelaan
- nieuw restaurant " Indien-Pakistanais" met als naam "Kashmir" in de Duinkerkelaan rechtover bakkerij Egide (best dat minister Bourgeois daar niet gepasseerd is verleden week wan 95% van de menu is in het Frans)
- Winkel Ollevier is verkocht
Anderzijds een paar verhuizingen:
- Patisserie Pascalino verhuist naar oostduinkerke. (er komt een nieuwe bakker nl Diema)
- het gerenommeerd restaurant Trios stopt zijn uitbating. Beide zaken zijn gelegen in de Nieuwpoortlaan.
- Restaurant "La Fourchette" is aan het verhuizen naar Baaltje.
- Pralinewinkel in de Bortierlaan stopt.
- Ook"Brasserie des Bains" op de markt.
Zou dat iets te maken hebben met de economische crisis of met de perceptie over De Panne of anders..?

- in het Herwaarderingsplan wordt voorgesteld om de doorkijk vanaf de Zeedijk naar het Albertpleintje (vroeger de "squaire Bonzel" terug open te maken en het pleintje te renoveren naar een groenpleintje. Ook wordt voorgesteld om het 'tramkot" te verschuiven naar een Lijnwinkel in een woning. Momenteel bestaat de mogelijkheid om een winkel op te kopen op de hoek van de Zeilweg en de Duinkerkelaan op te kopen. Wie reageert?

- de laatste weken zijn er grote natuubeheerswerken uitgevoerd in het Calmeynbos (bos IWVA gedeelte + Krakeelduinen), Houtsaegerduinen (corridor Baaltje) en het Westhoekreservaat (Hermenia-panne)

- de nieuwe GOOGLE EARTH satelliet kaart, in veel betere resolutie, dateert van zondag 8 april 2007. Mooi om in te zoomen op de terrasjes en cabines op het strand. Ook ziet men goed hoe de auto's parking zoeken in de Westhoekverkaveling.

- "..De Panne heeft de hoogste personeelsuitgaven van alle kustgemeenten. Volgens de rekeningen van 2008 ligt de personeelskost per inwoner gemiddeld bijna 20procent hoger dan de personeelskost in de andere kustgemeenten...Reactie: Bij de bespreking van het budget (begroting 2010), op de gemeenteraad van 22/12/2009 heeft de schepen van financiën een uitgebreide en klare uiteenzetting gegeven over het human resource management en het personeelsbeleid van de gemeente. En de noodzakelijke beleidsopties enz. Het betoog van de schepen was magistraal. Maar er is ook een spreekwoord in de zin van 'tussen woord en daad enz...' " Uit Het Nieuwsblad

- ".. Minister Geert Bourgeois heeft plannen om het gebruik van het Nederlands in De Panne te stimuleren. 'Meertaligheid is een must aan de kust, maar anderzijds stellen we vast dat Nederlandstalige toeristen vaak niet eens in hun eigen taal ontvangen worden', aldus Bourgeois. Hij wil een medewerker ter beschikking stellen van het gemeentebestuur om programma's uit te werken die het Nederlands bevorderen.

Het Davidsfonds van Koksijde en Oostduinkerke-Wulpen wil dat handelszaken in Koksijde kiezen voor Nederlandstalige benamingen. Zaterdag krijgen Het Eindeloos Begin en De Spelleplekke een beeldhouwwerkje overhandigd voor hun originele en kwaliteitsvolle naam.
Bourgeois wil ook helpen om natuurgebieden te ontsluiten voor het publiek. Volgens burgemeester Butsraen kan er in de Houtsaegerduinen een nieuwe wandelweg komen.."
Het Nieuwsblad

-.. De politie Westkust stelde een nieuwe snelheidscamera voor...Het toestel ziet eruit als een vaste flitspaal, maar werkt op batterijen, waardoor het verplaatsbaar is. 'Vanzelfsprekend wordt er ook niet langer gewerkt met de klassieke filmrolletjes, maar gebeurt alles digitaal. Van elke overtreder wordt een foto genomen van de voorkant én de achterkant van de wagen', .."

- ".. De wekelijkse markt van Koksijde verhuist op 1 juli van het Marktplein naar de Zeelaan, tussen de rotonde De Poort en de Koninklijke Baan. Het gaat om een test. Nadien evalueren we het geheel. Dat deze ingrijpende beslissing veel stof zal doen opwaaien bij de handelaars van Koksijde-Bad, is evident. Ik ben ervan overtuigd dat de verhuis een zegen voor hen zal zijn. Vroeger trok de markt de mensen weg van het centrum naar het afgelegen Marktplein. De plaatselijke handelaar had er niets aan. Nu verhogen we de handel en wandel in onze Zeelaan. We hebben ons hierbij laten inspireren door Middelkerke. Daar is de marktdag met kop en schouders de beste dag van alle handelszaken.'

- Op heden zijn reeds 5 aanvragen voor subsidies herwaardering Dumontwijk ingediend. Voorlichtingsvergadering voor de eigenaars op zaterdag 3 april om 10 uur in het gemeentehuis. (toch wel lange periode tussen het tekenenen van het Herwaarderingsplan op 21 januari 2010 en het inlichten van de burgers!..en het is juist nu in het voorjaar dat veel schilderwerken zouden kunnen aanvatten. Volgend jaar zal wellicht De Haan ook klaar zijn met zijn Herwaarderingsplan en dan zal de pot met meerderen moeten gedeeld worden!). De 40% premie geldt alleen voor het herstel en restaureren van de erfgoedkenmerken zoals opgegeven in de individuele herwaarderingsfiche van de woning. (ga uw fiche maar best nakijken in de gemeente)

- agenda gemeenteraad volgende dinsdag (niets speciaal op de agenda) LEES>>>

- Camiel Vanhoucke, 50 jaar actief bij het Davidsfonds: DepanneBlogt

- op de zeedijk werden terug de afsluitingen geplaatst om de kinderfietsjes afzonderlijk te houden van de voetgangers. De fietsenverhuuruitbaters dringen bij de verhuring aan om op deze zaones te blijven; Politiereglement: "..Kinderen beneden de 12 jaar mogen met de kinderrijtuigen, kustrijwielen of rijwielen op de Zeedijk rijden maar enkel op de speciaal daartoe afgesloten zones..."
Op initiatief van de burgemeester van Koksijde werd bij alle kustburgemeester aangedrongen om maatregelen te nemen om ongevallen te beperken. Ook voor de quistax/billekarren wordt gedacht om speciaal parcours uit te stippelen.

- POPLSALAND organiseerd in september het "Kustseniorenfestival ". Negen Nederlandstalige artiesten vullen vier woensdagen lang de affiche van Plopsaland. Kustseniorenfestival wordt een nieuw toeristisch topevenement aan de Vlaamse kust en een van de grootste seniorenfestivals van ons land en dan welgeteld in De Panne. Kaarten vanaf 1 april 2010. LEES>>>

- Westoek.be ijvert samen met de jeugdraden van De Panne , Koksijde en Nieuwpoort voor een beter fuifbeleid. Onder ander met een onderzoek over het al dan niet vervroegd toelaten van jeugd in de dancings vanaf 16 jaar (zoals destijds in mijn jeugd). De politiecommissaris en alle westkust burgemeesters worden geïnterviewd. Zeer interessant is de tekst van onze commissaris. Ook schepen van Jeugd Anne Woestijn stond vorig weekend op het verlanglijstje voor een video-interview. "..Geen fuifzaal nodig in Adinkerke. Nieuwpoort en Koksijde volgen voorbeeld van De Panne voor een multifunctionele evenementenzaal...De reglemebnten zijn meestal opgesteld door oude politieker.."

 Debatteer mee
1 reacties Geef uw mening

van Willy Zoete     22/03/2010  19:46

"..Zelfs de "Rode Linkse Kerk" geeft nu toe dat het gevoerde socialistisch jeugdbeleid van de laatste decennia, een grote mislukking is. Een groot deel van de kinderen en de jongeren beginnen nu zelf te vragen naar meer structuur, leiding en houvast in hun leven.
Maar zoals het spreekwoord zegt: "tegen onverstand is geen kruid gewassen".

 
Nieuwe secretaris voor de HORECA  in De Panne.

Jean Verslype en Joriska Devallejo van 'den Anvers'  laten eind deze maand hun zaak over. Lees>>
Als gewezen leraar Germaanse talen was Jean de geknipte man om secretaris van de HORECA te zijn, en dit heeft hij dan ook met veel enthousiasme en nauwgezetheid volbracht. Tevens was hij hoofdredacteur van 'Horecanews', een zeer verzorgd en voor horecamensen uiterst interessant driemaandelijks magazine. In elk geval zullen wij zijn rubriek "Toogklaps" missen. Jean beloofde van  tijdens zijn eindelijk verworven vrije tijd een boeiende verzameling uit te geven van de vele geestigheden (en dommigheden zegt hij) die aan  zijn comptoir werden gepleegd.

De nieuwe secretaris wordt Heidi Meeuws, echtgenote van Dominique Wullepit, van het restaurant "La  Renommée" in de Nieuwpoortlaan.
De Bliedemaker wenst haar alle succes toe bij het vervullen van die nieuwe opdracht.

 Debatteer mee
 0 reacties Geef uw mening

 

 
Groene Haltes - Wandel mee op 8 en 9 mei - Westhoekreservaat en Calmeynbos' (9,5 km)

Op initiatief van TreinTramBus en NATUURPUNT vzw. werd een mooi initiatief genomen. 5 mooie "GROENE HALTE WANDELINGEN" wandelingen werden er uitgewerkt voor onze kust. Eén van de wandelingen vertrekt aan het station van De Panne. Alle andere wandelingen starten en eindigen aan een halte van de Kusttram.(haltes staan speciaal aangeduid in de tram)
Naar aanleiding van jaarlijkse Heen-en-weer-week worden op 8 en 9 mei diverse Groene Halte-wandelingen in de kijker gezet o.a. ook deze van De Panne.
Doe mee, het is een flinke wandeling van het Station naar de tramhalte (sint Pieters)kerk aldoor het Westhoekreservaat.?
DE BLIEDEMAKER begeleidt de wandeling van 9 mei. Start om 10 u aan station. Onderweg wordt een picknickpauze ingelast. Op het einde van de wandeling bezoek aan De Nachtegaal  (zeer dicht bij eindpunt wandeling (halte St Pieterskerk). Alle wandelaars (begeleid of individueel) krijgen tijdens het groene halte weekend de wandelbrochure GRATIS aan het startpunt (station van De Panne).
Daarnaast werkt het VBNC De Nachtegaal een fotozoektocht uit langsheen het traject van deze groene haltewandeling. Geïnteresseerden kunnen het deelnameformulier bekomen in het station van De Panne (startpunt) op zaterdag 8 en zondag 9 mei.
Plannetje aan 1,5 euro in de NACHTEGAAL en de Dienst voor Toerisme of bestellen DOE>>>

 Debatteer mee
 0 reacties Geef uw mening

 

 
Karikaturist Nesten te gast in de Zeelaan-dorp

Meer op DepanneBlogt>>>

DOE MEE! Mooie prijzen te winnen.

 Debatteer mee
 0 reacties Geef uw mening

 

 
Vissersdorp

Zonder woorden.
Heb je gelezen? "zoals het vroeger was"??? Vissershuisjes?
(schilderij hangt nog achteraan in den Anvers)
 Debatteer mee
 0 reacties Geef uw mening

 

 
Patrimonium overdekt
 


Het hoekhuis Leopold III (Nieuwpoortlaan 142) is een waardevolle gevel in cimorné. Een zeer beeldbepalend interbellum gevel die ten ander op de lijst van de waardevolle gevels vermeld staat. Aan deze gevel worden renovatiewerken en onderhoudswerken uitgevoerd. Groot is de verwondering nu de gevel terug vrij komt en men ontdekt dat de oorspronkelijke gevel volledig verdwenen is ACHTER een nieuwe voorzetgevel van dezelfde kleur. Alle mooie gevelornamenten zijn bedekt evenals de mooie naam bovenaan het gebouw. Op de foto hiernaast zie je links de mooie gevelornamenten van het aanpalend gebouw. Rechts waren er analoge gevelornamenten die nu bedekt zijn (of afgekapt?).
Is dit zomaar toegelaten in De Panne?
 Debatteer mee
5 reacties Geef uw mening

van Lieve     22/03/2010  17:42

"..Schande.  Als het niet mag, laat dan de instanties hun plicht doen.  Schande voor De Panne..."

van Roland Florizoone     22/03/2010  23:04

"..Dit is inderdaad een schande; er was alleen een vergunning voor de renovatie van het gebouw. Dit is nu een bouwovertreding. Wordt uiteraard administratief opgevolgd..."
Roland Florizoone, schepen Openbare Werken
van roeland schoonbrood     23/03/2010  15:48

"..Goed zo Roland Florizoone !
Hier moet inderdaad streng worden opgetreden.
Hopelijk blijft dit gebouw niet jarenlang in de bouwsteigers staan, maar worden de overtreders gedwongen binnen een bepaalde (korte) tijd hun fout te corrigeren.."
van Ronny Rohart     23/03/2010  17:58

"..Hopelijk blijft de reactie van de gemeente niet beperkt tot het innen van een boete..."
van Ronny Rohart     24/03/2010  22:22

"..Men zou natuurlijk ook kunnen stellen dat dit waardevol erfgoed dankzij de voorzetgevel nu (letterlijk) beschermd is..... "
van Lecleire Jacques     29/03/2010  20:17

"..Natuurlijk kan zoiets in onze gemeente. Ze zullen wel reageren als het "kalf" verdronken is !!! Men, kon van in den beginne zien dat er nieuwe gevelstenen tegen kwamen... "

van DE BLIEDEMAKER     29/03/23

"...werd reeds GEVREESD in DE BLIEDEMAKER van 13 november 2009.."

 
Zonnepanelen in de Dumontwijk
In het reeds lang besproken ontwerp GRUP van de Dumontwijk staat "geen zonnepanelen zichtbaar vanaf de openbare weg". In afwachting van openbaar onderzoek en goedkeuring worden normaal de modaliteiten van dit plan reeds toegepast. Belet wel dat dit gebouw niet opgegeven is als "waardevol gebouw"?
Plan dubbel openklikken
   
 Debatteer mee
2 reacties Geef uw mening

van Roland Florizoone     22/03/2010  23:15

"..Onlangs werd door het schepencollege een aanvraag tot regularisatie NIET goedgekeurd; .."
Roland Florizoone, schepen Openbare Werken

van Ronny Rohart     23/03/2010  18:03

"..Ouderen en baby-boomers van kort na WO II zullen samen met mij een gelijkenis zien met de lelijke teevee antennes die destijds vele mooie sites ontsierden. Nu gaan we dezelfde kant uit met zonnepanelen. Laat ons hopen dat toch een minimum aan voorschiften met strenge hand wordt beteugeld. .."