Zaterdag, 27 februari 2010

Artikel(s) opgestuurd door lezer(s)

Auto van Maurice van de "Verloren Gernoare" is teruggevonden
BLIEDE NIEUWS: Donderdagnamiddag 4 maart heeft Maurice melding gekregen dat zijn gestolen Mercedes teruggevonden is in St Pol (Frankrijk)  
 Debatteer mee
 1 reacties Geef uw mening

van jose decoussemaeker     04/03/2010  19:51

Oef, ...het project van de mooie Parijse open terras zal nu toch kunnen doorgaan!
We zijn allen blij Maurice, Marc

 
Inkomsten buurgemeenten vergelijken met die van De Panne

Opgestuurd door Salomez Alexandre
"..Zonder de pretentie te hebben u wat bij te kunnen brengen, mail ik u in bijlage bijzonder interessante cijfers - voor zover ze u nog niet via media bereikt zouden hebben.
De feiten zijn al langer gekend, maar men wordt er weer eens te meer op gewezen.
Hoewel er nu niet onmiddellijk een discussie kàn gevoerd worden over inkomsten van de gemeente, des te meer soms kan er ene gevoerd worden over beleid (gelukkig maar) en de aangewende middelen. Dat De Panne bijvoorbeeld te laat meer gegoede mensen (met hoge aangiften ) aangetrokken heeft, zoveel is wel duidelijk." (zonder connotatie ! ) KIJK (in Excel) >>>

 Debatteer mee
 4 reacties Geef uw mening
van roeland schoonbrood     02/03/2010  16:27

"..Ik ben het volledig eens met Marc. Ook ik hamer al jaren erop dat het zo niet verder kan en zeker niet verder moet. Veel prachtige gebouwen zijn verdwenen door gebrek aan visie en vernieuwing of restauratie gaat veel te draag. De Panne heeft geld, maar doet er  weinig mee , behalve heel veel mensen een uitkering geven en de ander helft uitgeven aan haar eigen personeel. De Panne moet afhaken bij de buurgemeenten. De appartementen en ander onroerend goed daalt in waarde door het slechte beleid dat er velerlei punten gevoerd wordt.
JA,WE KUNNEN DE PANNE WEER OPNIEUW OP DE RAILS KRIJGEN !
Echter zijn er capabele politici in de Panne die dit kunnen ? Wie ze kent mag het zeggen.
Maar helaas zullen veel mensen die afhankelijk zijn van de uitkering die de gemeente hen verstrekt, toch weer stemmen op die kandidaten die hen het meeste geld beloven.
OOK IK HOOP EEN EEN BETER BELEID IN DE PANNE ! .."
van marc vermeulen     02/03/2010   10:41

"  eindelijk verwoordt Jean Goderis het gevoel dat bij vele Pannenaars en Toeristen al lang bestaat. yes WE CAN CHANGE  maar hopen dat het niet te laat is..."
van Jean-Pierre Goderis     01/03/2010  9:28

"..Sedert 5 jaar ben ik een 'teruggespoelde' pannenaar (geboren en getogen in De Panne, doch na de studies het binnenland en de wijde wereld ingetrokken). Ik heb moeten vaststellen dat er in de laatste 20 jaar veel veranderd is, doch jammer genoeg in de slechte zin. Waar is de tijd dat De Panne een referentie was voor de shopping en dit niet alleen voor toeristen doch ook voor de omwonenden. Er is duidelijk geen strategische visie en hier kan ik met kennis van zaken spreken want ik heb gedurende vele jaren strategische marketing gegeven aan de universiteit, naast mijn ervaring als bedrijfsleider.
Operationeel is het niet veel beter als men de blunders ziet van de werken in de Zeelaan en vele andere.
Dat De Panne een verouderde bevolking heeft is een drogreden want Koksijde heeft hetzelfde probleem, mijn studiegenoot en burgemeester van Koksijde Marc VdB, heeft hiervoor al langer aan de noodrem getrokken, doch daar heeft men een duidelijke strategie. Dat niet alles goed is in Koksijde of Nieuwpoort is ook waar, doch niets doen is veel erger.
Blijkbaar denkt men dat een goed beleid gelijk staat met geen schulden hebben, doch blijkbaar heeft men nog niet gehoord van het hefboomeffect, waarbij leningen voor investeringen veel meer opbrengen dan wat het kost. Dit geldt ook waar voor een gemeente, zeker op gebied van toerisme. Men vangt geen vliegen/toeristen met azijn!
Inderdaad een volledig nieuw bestuur is noodzakelijk en dan zal men toch een aantal jaren nodig hebben om de fouten uit het verleden te herstellen.
Als echte pannenaar in hart en nieren vind ik dit zeer triestig. .."

Naam inzender bekend bij redactie

"...Ongeveer een week geleden, kregen we ook een e-mail met die tabel van de inkomstenbelastingen.
Dit item zou inderdaad de basis kunnen zijn van een genuanceerd debat. Toch enkele vaststellingen:
1. Als men de inkomsten per persoon bekijkt, zit De Panne & Adinkerke binnen een gemiddelde.
2. Als er veel gepensioneerden zijn, zijn de inkomsten uit arbeid altijd wat lager. Hopelijk hebben de gepensioneerden met een laag pensioen (zoals de zelfstandigen) toch een eigen huis en eventueel wat inkomsten uit renten of verhuur van een bijkomende woning.
3. Zelfstandigen en aandeelhouders van vennootschappen (bv. in de horeca) betalen doorgaans minder personenbelasting (hopelijk verdienen de zelfstandigen iets bij in het zwart want anders is het niet de moeite om als zelfstandige, dag en nacht zijn botten af te draaien)
4. Er zijn inderdaad veel kansarmen in De Panne. Dit is een gevolg van het gevoerde beleid door de gemeente De Panne.
De belasting op eigendom is in De Panne vrij hoog. De Panne als gemeentelijk overheidbedrijf is hierdoor rijk (heeft weinig schulden en zelfs nog een spaarpot van 12 à 17 miljoen euro) en zo kan De Panne-Bad of De Panne-Toerisme veel beslag maken en feesten.
Anderzijds heeft De Panne in de tijden van voorspoed verzuimd om structurele maatregelen te nemen en heeft weinig duurzame investeringen gedaan. Daardoor is De Panne en vooral Adinkerke één van de meest verwaarloosde en achtergestelde gemeenten van Vlaanderen.
Het wordt tijd dat de inwoners van De Panne wakker worden want tegen de volgende gemeenteraadverkiezingen moeten de kiezers een alternatief hebben en moeten de politiekers van open vld maar ook van sp.a en cd&v  tot de orde worden geroepen door de kiezers.
Het is hoog tijd voor een ander beleid in De Panne & Adinkerke..."

 
Villa Mieke Hill

Opgestuurd door Francois Hauman
"...De gelijkvloers van villa "Mieke Hill" is te koop. Na het overlijden van mevrouw Monique Limbosch-Hauman (dochter van Mieke Dumont op haar beurt dochter van architect Albert Dumont) zijn er 3 eigenaars van het gelijkvloers + een deel van het terrein (6/16). Ze zijn van plan het te verkopen. Het terrein zelf (12 a, 19 can) is geklasseerd door de Duinendecreet. Er is ook een terreincabine van 50 m². Het pand is ook een beschermd monument. Indien u geïnteresseerd bent kunt u contact opnemen met ons
François Hauman
Geoloog
Schepenijlaan 33 1180 Brussel
Tel. : 02 374 57 78 Mobiel : 0478 25 54 94

Meer over de geschiedenis van de villa op de WIKI>>>

Het gemeentebestuur van Koksijde wijst premies toe voor de restauratie van het erfgoed die niet door Monumenten en Landschappen geklasseerd is. Hiervoor heeft Koksijde een codering van 4 sterren toegekend aan 124 gebouwen. De criteria voor de selectie houden rekening met de historische waarde, de bouwstijl, de echtheid, de mate van harmonie met het milieu, het criterium van behoud en de volledigheid van het architectonische werk. De geselecteerde eigenaren ontvangen een premie voor de restauratie van maximaal 12.000 euro.
 Debatteer mee
 1 reacties Geef uw mening

van An Dieleman     11/03/2010  11:15

"..Gewoon ter info : De Mieke Hill is geen beschermd monument maar staat wel in de viersterrenlijst van de gemeente Koksijde.  Door vermelding op deze lijst kan de eigenaar voor het uitvoeren van restauratiewerken max. 12.000 euro krijgen . Meer info op: Lees>>> ."

 
Roeland Schoonbrood
In Maastricht wordt Carnaval erg gevierd. Onze trouwe lezer Roeland, nog maar hersteld van een breuk aan zijn voet, zal voor de derde keer dit sportjaar zeker 3 maanden niet kan kunnen sporten maar misschien toch nog naar den anvers komen. We wensen hem spoedig herstel Lees>>>  
 Debatteer mee
 0 reacties Geef uw mening

 

 
 

Artikels van DE BLIEDEMAKER

Heet van de naald: het hotel-café Anvers!

Een resolute Jean naast Joriska
(openklikken)

Het is nu officieel: na iets meer dan 12 jaar 'den Anvers' uitgebaat te hebben, verlaten Joriska Devallejo en echtgenoot Jean Marie Verslype hun hotel-café. Jean had al een volle carrière als docent Germaanse talen aan de Hotelschool Ter Duinen  achter de rug. Joriska was vele jaren bezig in de lingerie-branche. Zij hebben van den Anvers een bloeiende zaak kunnen maken, een zeer gekend  praatcafé in De Panne, trefpunt voor de 'locals' en place to be voor Pannenoars en tweede verblijvers. Joriska zorgt voor de gezellige sfeer met een vleugje klasse (want  zo luidt het logo van de zaak) en Jean is er voor de culturele toogbabbel, in het gezelschap van een schuimige blonde Leffe.

 

Vanuit de ontelbare discussies zijn heel wat projecten ontstaan. Zelfs de naam 'DE BLIEDEMAKER' (de eerste gevangen volle haring op drijfnetvangst: lees>>>) werd hier bedacht. En is daar ook niet het idee van de Leopoldfeesten ontstaan en nog zo veel meer.. .om maar niet te spreken over de vele discussies over de lokale politiek. Immers zo'n café vlak naast het gemeentehuis is ideaal om de "hoekjes" af te ronden na de gemeenteraden. Wijlen  gemeentesecretaris Daniël zei het nog: "..nooit zijn de gemeenteraden van zo'n korte duur geweest als sinds den Anvers er is..". Het is ook het ankerpunt voor de HORECA-mensen die daar hun wekelijkse vergaderingen hebben. Want Jean is secretaris van Horeca De Panne-Adinkerke en redacteur van het gekende 'Horecanews'. Voor de lokale verenigingen zoals toneelkring Kink-kank-hoorn en Panne-Sportif en voor de immobilienkantoren is de "petit-dejeunerzaal'  goed gekend voor de syndic- en andere vergaderingen die daar do orgaan..

Vanaf 1 april 2010  wordt Hotel-Café d'Anvers uitgebaat door mevrouw Evelyne Leleu. Evelyne behoort tot de gekende Pannese familie Faict' en runde destijds de groenten- en fruitwinkel "Het Vitamientje" wat verder in de Zeelaan. Ze verzekert ons dat het café zal blijven zoals het nu is met inbegrip van de gezelligheid en de brandende kaarsjes. Het hele interieur werd mee overgenomen.

DE BLIEDEMAKER wenst haar alvast alle succes toe.

Afspraak met Evelyne vanaf april!

 Debatteer mee
 6 reacties Geef uw mening
van bart kuyps     10/03/2010  22:43

".Ik heb het ook altijd gezellig gevonden bij jean en joriska.
Dankzij, of door Jean heeft mijn zoon de topopleiding gevolgd in de hotelschool van Koksijde.
Hiervoor ben ik Jean nog altijd dankbaar.
de laatste week van Jean in den Anvers zal ik er ook bij zijn(3daagse)
En nadien naar Steenkerke.
Maar ik zal ook nog bij de nieuwe Mevrouw in den Anvers langsgaan.."
van Bonte Marc     08/03/2010  8:56

"..Het was er steeds gezellig,vriendelijk, ook al was ik maar een toevallige klant. We zullen U beide missen, maar we wensen U zeer veel geluk, in de toekomst...Familie BONTE- SANTY "
van Willy Zoete     02/03/2010  12:12

"..Opnieuw een stukje authenticiteit - van het kusttoerisme van weleer met zijn familiale pensions (in 't Nederlands: kosthuis) en stamcafés, waar het pittige West-Vlaamse dialect de sfeer van thuis te zijn in De Panne nog versterkte, - dat wordt afgesloten.
We gunnen het koppeltje nog veel mooie jaren van rust en zonder gezaag. En . welkom in de club van de "has beens", die luisteren naar het mooie liedje "Herinneringen" van tante Marva van de Vandenbussche's.
Aan Bram zeggen we dat wij eerder willen dat de senioren van de generatie '68 wat meer lef en durf zouden hebben (en dat de jongeren wat minder moeten fuiven en wat meer studeren en een goede stiel leren.).
En misschien wordt de professor toch nog ooit burgemeester van Steenkerke. En misschien schrijft hij wel ooit zijn memoires (dat zou wel vervelend zijn voor de politieke klasse van De Panne, denken we).
P.S.:  hopelijk kan hun opvolgster aan de huidige uitbaters van den Anvers het recept van de Picon au vin blanc ontfutselen..."
van marc vermeulen     02/03/2010  11:11

"..toen wij in 2002 terug aanspoelden vertelde vriend José dat hij een goed café met een mooie en lieve madame en een strenge leraar die graag filosofeerde kende. Vlug daar naar toe en heel het verhaaltje klopte.
Hem op zijn paard zetten was niet moeilijk! Bestel gewoon een koffie of een lait russe..
Joriska runde de zaak met de mantel der liefde en beide vulden elkaar zeer goed aan zodat den Anvers "The Place to Be" was.
Bedankt voor alle gezellige babbels en het gaat jullie goed in Steenkerke.
Veel succes voor Evelyn.."
van roeland schoonbrood     01/03/2010  17:31

"..Ook ik betreur het dat Jean en Joriska niet meer achter de toog staan.
Ik heb mooie gesprekken met hen kunnen voeren .
De humor van Jean zullen wij node missen.
Als tweede verblijver gaven zij beiden mij een warm thuisgevoel en dat deed mij steeds regelmatiger naar D'Anvers terugkeren.
Ik weet niet wat nu hun eindhaven zal zijn, maar ik hoop dat ik ze zeker nog eens tegenkom.
De geest van Jean en Joriska zal altijd wel blijven hangen, dat is ook goed, maar ik hoop dat de nieuwe eigenares ook een eigen stijl zal ontwikkelen en wens haar veel succes toe.
Als alle stamgasten die ik daar inmiddels heb mogen leren kennen, blijven komen, dan zal voor De Panne een geweldig ontmoetingslocatie behouden blijven..."

van Godfrien Onraedt      28/02/2010  11:47

"..Dank aan Jean en Joriska voor al die jaren van geduld en de vele dronkemanspraat van hun klanten die ze perfect konden relativeren. Dank voor de vele mooie en plezante momenten die ik daar mocht beleven.
Ik hoop dat toch IEMAND het initiatief zal nemen voor een leuke afscheidsdrink ?
Tevens welkom aan de nieuwe uitbaatster en veel succes!!! .."

 
Enclave "Kerckepanne" opgericht als een misverstand tussen keizer Jozef II en de Veurnenaars
De Panne is opgericht ingevolge een studiereis die keizer Jozef II in onze streken gemaakt heeft in 1781.
Als gevolg van de Amerikaanse Vrijheidsoorlog waren hier veel Franse "marins" gedomicilieerd om onder de Oostenrijkse vlag te kunnen varen. De keizer wou die hier houden na het nakende einde van die oorlog op zee.
In plaats hiervan hebben enkele Veurnse notabelen hier een commerciële visserijcommerce willen opbouwen op keizerlijke grond en dat noemden ze "Jozefsdorp".
Als je hierover meer wil weten LEES>>>
 Debatteer mee
 0 reacties Geef uw mening

 

 
Herwaarderingsplan Dumontwijk

Op 21 januari 2010 heeft minister Bourgeois het Herwaarderingsplan van de Dumontwijk ondertekend. Op 11 maart komt hij naar ons gemeentehuis om tezamen met Onroerend Erfgoed dit plan in te huldigen. Achteraf zal er een bewonersvergadering georganiseerd worden waarop de subsidiemodaliteiten zullen uiteengezet worden.
Dan zullen de eigenaars van waardevolle gebouwen 40% subsidies kunnen aanvragen voor de restauratie van hun pand. Van elk gebouw is er een inventarisatiefiche opgemaakt met de specifieke erfgoedkenmerken. De gemeente werkt een infoprocedure uit
Voor de de tekst van het HERWAARDERINGSPLAN Lees>>>
"Dit plan geeft eveneens talrijke suggesties inzake mobiliteit, infrastructuur, groenbeleid, inrichting publieke ruimten, enz.... Daarom wordt vanuit dit herwaarderingsplan gepleit om de krachtlijnen van dit plan door te vertalen in het R.U.P. Dumontwijk."
(waarvan het nut negatief geadviseerd werd door de huidige GECORO!!)

Het toppunt is dat men pas verleden week nieuwe bomen heeft aangeplant op het Koning Albertpleintje. (foto hiernaast openklikken). In dit Herwaarderingsplan wordt voor dat pleintje duidelijk een volledig andere optie voorgesteld.
Menen de politiekers het met het Herwaarderingsplan wel of is het alleen maar te doen om de subsidie?
Wel begint men met 1 item nl het herinrichten van het gemeentepark (40% subsidie) maar volgens DE BLIEDEMAKER is het ook meer dan wenselijk om ook nu reeds een stukje openbare weg in te richten zoals mooi voorgesteld in het Herwaarderingsplan. Dan pas zou de burgers zien waar men naartoe wilt. Bijvoorbeeld het gedeelte van de Hoge Duinenlaan tussen de Albert Dumontlaan en de Duinkerkelaan leent zich daar uitstekend toe want de onderliggende riolen zijn vernieuwd geweest. Ook zou een "poorteffect" kunnen uitgewerkt worden tussen hotels Iris en Ambassadeur.
Voor het bovenvermeld Albertpleintje volgend uittreksel van het Herwaarderingsplan "... De pleinlayout verdient een actualisatie met een nauwe verwantschap tot de historische functie als ontmoetingsruimte rond een kijktuin. Het herwaarderingsplan voorziet een hedendaagse interpretatie van de oorspronkelijk bloemenrijke tuin die zowel een ruimtelijk rustpunt als een ontmoetingsruimte was binnen de oorspronkelijke stedenbouwkundige structuur van de wijk. ... Om in alle seizoenen een structuur en aantrekkelijkheid te generen wordt een basis streeppatroon in siergrassen voorzien. Deze Pennisetum grassen hebben een duidelijk aantrekkelijk seizoensaspect en vormt bovendien een duidelijke verwijzing naar de oorspronkelijk duinenvegetatie. De nog open stroken kunnen naargelang het seizoen met éénjarigen bloemen worden ingevuld. De rand rondom de centrale kijktuin wordt verhard en verder gestructureerd met lange zitbanken. .... De positie van de banken houdt eveneens rekening met toegangen tot bestaande vergunde garages..."
 Debatteer mee
 0 reacties Geef uw mening

 

 
Pannesprokkels

- Na Trick's op 10 januari start men op 1 maart eindelijk ook met de afbraak van "L'Abri Côtier" en links villa Starlight. Normaal zou de bouwvergunning van 2 jaar nu ongeveer verstrijken. Intussen is deze gevel opgenomen op de lijst van het waardevol erfgoed van De Panne Lees>>>

- De bouwvergunning voor de herbouw van de Cordial volgens het oorspronkelijk plan is eindelijk goedgekeurd.

- Bistro Sammy heeft een bouwvergunning om de NIET beschermde gevel in de Dumontwijk te herstellen en het dak te vernieuwen.

- De Telehouse GSM winkel juist voor het gemeentepark is verhuisd wat dichter bij de markt. In de plaats komt een winkel van "Prémaman" (opening 19/03/2010).

- Na het zomerseizoen sluit Schlecker haar winkel in De Panne.

- vele handelszaken op de markt hebben van de kalme periode geprofiteerd om hun zaken wat op te frissen en te schilderen: Ara, 't Zeiltje, Grand Place (bezig), De horeca-benodigingswinkel op de markt is aan het uitverkopen... De bank FORTIS is mooi ingericht en de stoep wordt hersteld. Er is veel aan het veranderen rond de markt!

- "La plage" op de zeedijk wordt omgetoverd tot de "EQUINOX" . Reeds de vierde zaak van dezelfde uitbater als café "Eclips" op de markt. De volgende wordt wellicht de "Tsunami".

- Krantenwinkel in het dorp is terug open vanaf maandag 1 maart 2010!

- Niet vergeten:
1. dinsdag 9 maart voordracht door Jan Decreton over de "Vissher op den Yslandvaerd".LEES>>>
2. Voordracht met als titel "Dokter Depage en koningin Elisabeth: Helden van 'De Grote Oorlog'? Fake of niet?"
Wil je nog meer weten over het Rode Kruis Hospitaal l'Océan kom dan naar deze aperitieflezing op zondag 25 april (erfgoeddag)
3. "Tweede Kustforum" op donderdag 11 maart om 18 uur te Nieuwpoort (er zijn nog plaatsen vrij)

- bouwvergunning voor de nieuwe zeelaan is uitgereikt door het schepencollege op 1 februari 2010.
(zie foto hiernaast; stoeltje of laddertje was aanvankelijk nodig om uitgebreide tekst te lezen; nu verlaagd)

- Annie Borgers is amateurschilder. Zij verkoopt een zeer groot schilderij over het "VNR De Westhoek" met op de achtergrond het "vissersdorp". Je kunt het schilderij bewonderen in den Anvers.

- "..Vanaf 1 t/m 11 maart wordt de De Pannelaan ter hoogte van de tram-overweg aan Plopsaland voor anderhalve week afgesloten. De losliggende betonklinkers worden vervangen door asfalt. Het verkeer naar Adinkerke en De Panne wordt omgeleid.." bron: Het Nieuwsblad

- "..De benoeming van Michèle Vandermeeren (VEDA) als nieuwe OCMW-voorzitter van De Panne is nog niet in kannen en kruiken. " bron: Het Nieuwsblad
Enkele dagen later:"..De indieners van een klacht tegen Michèle Vandermeeren als nieuwe OCMW-voorzitter hebben binnen de termijn geen beroep aangetekend bij de Raad van State. Hun klacht was eerst onontvankelijk verklaard omdat hij aan de gouverneur gericht was, in plaats van aan de Raad voor Verkiezingsbetwisting..."
bron: Het Nieuwsblad
De hele zaak legt nog maar eens pijnlijk de tweespalt in de VEDA bloot, tussen Open VLD en SP.A enerzijds en binnen de SP.A anderzijds. Zeker niet bevorderlijk.

- '..Het gemeentebestuur van De Panne heeft de groendienst in de bloemetjes gezet. De Panne werd eind 2009 door de Vlaamse Vereniging voor Openbaar Groen maximaal beloond voor de bloemenrealisaties op het openbaar domein. De Panne mag zich opnieuw een 'drie bloemen gemeente' noemen..." bron: Het Nieuwsblad

- Norbert Desiere neemt het op voor de strandvissers Lees>>>

- Wellicht geen gemeenteraad in februari 2010? ( normaal wettelijk 1 per maand). Blijkbaar zeer kalm en weing beslissingen?
("CD&V sprokkels" gemeenteraad januari Lees>>)

- Westoek.be ijvert samen met de jeugdraden van De Panne , Koksijde en Nieuwpoort voor een beter fuifbeleid. Onder ander met een onderzoek over het al dan niet vervroegd toelaten van jeugd in de dancings vanaf 16 jaar (zoals destijds in mijn jeugd). De politiecommissaris en alle westkust burgemeesters worden geïnterviewd. Zeer interessant is de tekst van onze commissaris. Ook Bram Degrieck stond vorig weekend op het verlanglijstje voor een video-interview. Hij is gemeenteraadslid in De Panne (CD&VPLUS) en was jarenlang de organisator van de legendarische Walpurgisnachten. Deze video is een aanrader, want ze bevat enkele markante quote's

- zoals ieder jaar verschijnt een uitgebreid vastgoedrapport in het Nieuwsblad. Interessant zijn de vergelijkingen met andere kustgemeenten (soms groot verschil) Lees>>>

- Minister Crevits geeft het startschot voor feestjaar "125 jaar kusttram" Lees>>>

- JOHAN BLIECK opnieuw, voor 3 jaar, verkozen tot CD&Vplus-voorzitter De Panne-Adinkerke

- vervolg van het mosselverhaal van de "Flanders Queen Mossel" Lees>>>

 Debatteer mee
 0 reacties Geef uw mening

 

 
L'identité flamande, le débat reste toujours ouvert et brûlant en France

Voorpagina "Le Journal des Flandres"
(openklikken)

In "Le Journal des Flandres" (een soort Wekelijks Nieuws) verscheen op woensdag 24 februari 2010 een uitgebreide reeks artikels over de Vlaamse bewustwording in Frans Vlaanderen. De Voorpagina en meer dan 3 volle bladzijden berichten over de vele initiatieven juist over "De Schreve". Dit was naar aanleiding van van de "Journée internationale de la Langue Maternelle" op 21 februari uitgevaardigd door de UNESCO sinds 2000. LEES>>>
(heb je hier al van gehoord?) .
Momenteel zijn er in Frans Vlaanderen meerdere verenigingen die sinds 2007 gedijen onder impuls van het "Institut de la langue régionale" die de erkenning van de "moedertaal" vragen en "une pratique plus ouvrte auprés des anciens et des jeues générations" bewerkstellingen. Het is reeds sinds 1853 dat een zekere Edmond de Coussemaeker het "Comité flamand de France" voorzat en dat er aangedrongen wordt op erkenning van het Vlaams door "Conseil Constitutionel" als "regionale taal". Het bovenvermeld chartre van de UNESCO werd op 15 juni 1999 verworpen door een besluit 99412 welke beweert dat zoiets tegen de wetten van de Republiek is die het Frans als enige taal oplegt.
Toch is er veel in beweging in Frans Vlaanderen (o. a. de mars rond Noordpeene op 24 april 2010). Lees meer in de WIKI>>>

" Si une langue disparaît, chacun d'entre nous est dépossédé de son patrimoine car c'est alors une nation et une culture qui perdent leur mémoire, il en est de même de la subtile tâpisserie dont est tissé le monde et qui en fait un lieu passionnant." Vigdis Finnbogadottir, Ambassadrice de bonne volonté pour les langues auprès de l'UNESCO, ancienne Présidente de l'Islande

 Debatteer mee
 0 reacties Geef uw mening

 

 
Overstromingsgevaar bij ons?

Beelden zoals we heden zien over de overstromingen in Frankrijk kunnen zich ook voordoen bij ons (vooral doorbraak van het IJzerbekken).
Lees bijdrage over de voorstelling van het Kustveiligheidsplan op 3 september 2009 te Nieuwpoort. Ook in De Panne zijn er 2 zwakke punten. Probleem zullen de investeringskosten zijn, Politiek bengt geld voor een oude droom "de grote ring rond Antwerpen" meer op. Lees>>>>

 Debatteer mee
 0 reacties Geef uw mening

 

 
Pannetheka

Jacqueline is ver uitgeput met haar boeiende opzoekingen over de geschiedenis van De Panne in PANNETHEKA.
Vandaar dat zij nu meer publiceert op haar nieuwe Blog met items van buiten De Panne. Voorbeeld: Carnaval in Oostende (Bal du rat mort) LEES>>>
Indien u geschiedkundige zaken over De Panne hebt, gelieve haar te contacteren Email>>>

 Debatteer mee
 0 reacties Geef uw mening

 

 
Cabourwandeling

Deze week gewandeld van Adinkerke naar Ghyvelde op vraag van 2 toeristen.Eén van de wandelaars heeft er een mooi uitgebreid verslag over geschreven. Foto's moeten nog ingevoegd Lees>>>

 Debatteer mee
 0 reacties Geef uw mening

 

 
Cimorné


In de Houtsaegerwijk zijn er veel villa's van architect Louis Legein met veel invloeden van de late Art Deco (Streamline Modern). Veel van de effen gevelvlakken werden bekleedt met cimorné (=ciment orné)soms ook "marbrite" genoemd . De gevel werd gecementeerd en toen het cement nog nat was spuit men er gebroken marbriet op. Marbriet (of opaalglas; marmerglas; marmorite; "marbrite" in Fr) is een opaal gekleurd ondoorschijnend glas die werd uitgevonden door de Belgische meester glasblazer Arthur Brancart en na de WOI in massa geproduceerd door zijn glasfabriek Fauquez in 's Gravenbrakel in Waals-Brabant. De gebroken marbriet is de afval van de marbrietproductie en vertegenwoordigt bijna 30% van de eigenlijke productie. De vervaardiging van marbriet begon in 1922. De wereldopkomst van het product is te danken aan de "Exposition des Arts Decoratifs" te Parijs in 1925, waar de glasblazerij Fauquez hun eigen stand hadden en fel opgemerkt werd en zelf een prijs gewonnen heeft. Op het hoogtepunt in 1932 had deze fabriek 800 werknemers. In 1964 werd de fabricage van de speciale glassoorten gestopt na overname door " Bouteilleries belges réunie", en later aan Verlipack voor productie flessen . Definitieve sluiting in 1981.
Marbriet en Cimorné waren een groot succes in de architectuur Art Deco in België rond de jaren 1930 en 1940.
Het is belangrijk dat deze unieke pareltjes in onze gemeente zoveel mogelijk behouden blijven, niet alleen als relict van een kustarchitectuur maar ook als herinnering aan het vakantietoerisme van deze periode.
Foto hiernaast enkele beelden over de architectuur van De Panne door architect Klaas Vermaas Fotoalbum>>>

Graag reactie indien u meent te weten welke firma deze techniek nog kan toepassen om deze mooie gevels te restaureren!

 Debatteer mee
 0 reacties Geef uw mening

 

 
Moscow-Vladivostok

Reeds lang droom ik om eens deze grote reis met de trein te doen. Nu kan ik het virtueel doen dank zij GOOGLE De grote Trans-Siberische spoorlijn, de trots van Rusland, gaat over twee continenten, 12 regio's en 87 steden. Het gezamenlijke project van Google en de Russian Railways kun je de reis langs de beroemde route ondernemen en de pittoreske plaatsen van Rusland zien zonder het verlaten van uw huis. ( 9.226 km via 455 YouTube filmpjes naar wens in volle HD-kwaliteit te bekijken! ). Tijdens de reis kunt u genieten van klassieke Russische literatuur (audioboeken zijn evenwel nog niet vertaald), schitterende afbeeldingen en fascinerende verhalen over de meest aantrekkelijke locaties op de route. Terzelfdetijd ziet u uw positie op de GOOGLE EARTH.
Waar is de tijd van het Ijzeren Gordijn? Let's go! KIJK>>>

 Debatteer mee
 0 reacties Geef uw mening

 


5 jaar YouTube