Zaterdag, 13 februari, 2010

Artikel(s) opgestuurd door lezer(s)

.

Naam inzender bekend bij redactie
"..Hieronder, een postkaart-foto teruggevonden in mijn archieven, met op keerzijde handgeschreven vermelding "le 7 mai 1933" . Waarschijnlijk installatie van burgemeester DEWULF, met tribune opgericht op de markt voor het "Hôtel Mon Bijou".
Midden de foto Burgemeester DEWULF (met buishoed) en Schepen DEMOLDER (eveneens met buishoed), aannemer van bouwwerken. Rechts Pastoor DE RIDDER, eerste Pastoor der nieuwe Onze-Lieve-Vrouwkerk. Volledig links architect Oscar VERMEESCH (met bolhoed) met rechts ervan de hoge gestalte van apotheker CALMEYN (met buishoed), en verder rechts van hem en voor hem waarschijnlijk brouwer Marcel MAHIEU (?) (met gewone hoed). Gans achteraan, juist onder de spits van het driehoekig paneel misschien wel de Heer VERBOUWE (?) van de gekende wijn- en likeurwinkel "Aux Caves de Bordeaux". (behalve deze personen ken ik niemand). In premie, ... de garde-champêtre ! ."
WIE WEET MEER? (foto dubbel openklikken + gelieve te antwoorden hieronder in " Geef je mening" )

 Debatteer mee
4 reacties Geef uw mening
4. van Frank Demolder     15/02/2010  7:47

Ik dacht mijn grootmoeder te herkennen onder links naast de politieagent.Haar naam Josephine Delrue,beter bekend als Fientje.Ze is ook lang concierge geweest van het gemeentehuis.Als er iemand mij dat kan bevestigen?Want heel zeker ben ik niet.Dank bij voorbaat.
3. van Jacky Launoy     13/02/2010 18:36

Helemaal rechts met de hoge hoed in de hand is Maurice Neyt die destijds een café uitbate hoek Zeelaan en Sloepenlaan. Helemaal achteraan zie ik ook de grootvader van José , Maurice Desmet (onder het linker been van de driehoek)
2. van Jacqueline  Vandenhende   13/02/2010   14:40

http://www.pannetheka.net/personalia/ill_dewulf.htm
Op deze pagina van Pannetheka staat dezelfde foto, destijds ontvangen van MV
1. van Jean Demolder     13/02/2010  14:32

De dame links vooraan op de eerste rij is Jeanny Fixmer, de vrouw van Georges Demolder.
 

Artikels van DE BLIEDEMAKER

Enquête DE BLIEDEMAKER

DE BLIEDEMAKER heeft een enquêteformulier opgesteld met de bedoeling te peilen naar uw interesse.
Moet DE BLIEDEMAKER nog verder blijven bestaan?
Dit formulier werd individueel rondgestuurd aan degenen die hun email adres opgegeven hebben om op de hoogte gebracht te worden van nieuwe nummers via "Schrijf in" (zie ook in menubalk hierboven)
Deze enquête heeft gelopen van vrijdag 29 januari tot maandag 2 februari 2010

RESULTATEN en CONCLUSIES>>>>

De reacties waren dus over het algemeen positief. De vraag naar interactiviteit werd reeds aangepast op deze nieuwsbrief (weliswaar gemodereerd).
 Debatteer mee
 0 reacties Geef uw mening

 

 
WIKI DE BLIEDEMAKER
Uit de enquête blijkt dat meer dan de helft van de lezers de WIKI NIET kennen.
In deze website staat nochtans een schat van gegevens over De Panne die allemaal verschenen zijn. ( in september is het 5 jaar BLIEDEMAKER).
Vandaar dat we verwijzen naar het Deel GESCHIEDENIS omdat dit het thema was dat de grootste belangstelling wegdroeg van de lezers LEES>>>>
Via de navigatiebalk in de linker marge kunt u ook naar andere thema's surfen.
Degene die geïnteresseerd zijn om rechtstreeks op deze site te schrijven kunnen een wachtwoord aanvragen!
 
 Debatteer mee
1 reacties Geef uw mening

1. van Lieve Reckers   13/02/2010 16:32

Blij dat ik deze site leren kennen heb!

 
Carnaval in De Panne?
De meeste lezers van DE BLIEDEMAKER zullen wel nog het CARNAVAL van vroeger gekend hebben (volgens de enquête zijn 44% van de lezers zijn ouder dan 60 jaar en zijn 48% van de lezers Pannenoars).
Ikzelf heb nog mooie kinderherinneringen aan carnaval. Het waren feestdagen! De enige dagen van het jaar dat we mochten "opblijven" tot NA middernacht (op voorwaarde dat we 's namiddags "gebaarden" van een beetje te slapen ). ..en dan naar grootvader "pette smet" in de Mon Bijou. Ik denk dat we daar reeds om 8 uur met ons neus tegen de vensters zaten te loeren naar de "maskers" die in de zeelaan passseerden...en dan kwam het. Een drukte van jewelste van cafébezoekers die zich kwamen installeren en een andere drukte van maskers die binnenkwamen om die gezette burgers eens hun "zaligheid" te geven. Je kreeg er zowel enkelingen als groepen carnavalvierders binnen. De meesten waren onherkenbaar met een "mulle" en meestal in oude lompen. Maar allen trachtten ze een pint af te troggelen van de deftige burgers. Van zodra ze hun pint met een rietje al dan niet gedeeltelijk opgeslurpt hadden snelden ze naar het volgende café. Het was dan de discussie tussen de kijkers om te trachten uit te maken "wie" dat waren. Velen werden direct herkend aan hun gebaren, handen of andere typische kenmerken, maar toch waren er een paar specialisten, die je in het burgerleven nooit zou vermoeden, maar die onherkenbaar bleven en ongelooflijk veel "dingen" wisten over de aangeklampte burger. Het was soms op het randje van vulgair, maar de waarheid werd gezegd en de betrokkenen probeerden ermee te lachen en tracteerden de "masjer" nog een pint.
Na een boeiende beroepsloopbaan ben ik 17 jaar geleden terug komen wonen in De Panne. Natuurlijk heb ik geprobeerd die sfeer van destijds terug te vinden. Carnaval zat immers in de visserscultuur. In Veurne was er geen straatcarnaval maar overal aan de kust werd dit nog gevierd (vooral de dinsdag vóór aswoensdag). Nu ook nog in Heist en Oostduinkerke. (zie foto's stoet 2010>>>). En inderdaad carnaval was ook in De Panne nog traditie. Een zeer bloeiende club de "Orde van de Beren" + nog anderen zorgden voor ambiance in de nog resterende café's. De geest was wel een beetje geëvolueerd van kapmantels naar chique kostuums, want in de Rialto werden zeer mooie prijzen uitgereikt voor de bestverkleden door schepen Honoré. Ook in den Anvers heb ik dan daar nog enkele onvergetelijke avonden meegemaakt.
..en dan is alles veranderd: geen tent meer op de markt wegens baldadigheden, niet meer op dinsdag maar ergens op een zaterdag i.f.v. het toerisme...en het was gedaan met de folklore. Wellicht hogere gemeentesubsidie maar helaas geen ambiance en geen "masjers" meer
. ..en wat gebeurd er nu nog op Carnaval? Enkele goedbedoelde kinderactiviteiten, een Drag Queen avond, een feestje voor de senioren en het is ver al. (wel een kleurrijk foldertje van de Dienst Toerisme ).
Laat het dan volledig toeristisch benaderd zien, als een vakantie periode beschouwen want de "tweede verblijvers" komen graag enkele dagen omdat het kindervakantie is. Waarom niet alles organiseren in de optiek van deze doelgroep (vb ijsschaatsbaan voor de kindjes met standjes voor de papa's zoals in Nieuwpoort; of een nieuw soort verplaatste kerstboomverbranding op het strand). De Ijsberenduik speelt daar goed op in en kan nog meer gepromoot worden.
In ieder geval Carnaval is dood in De Panne hoofdzakelijk ingevolge gemeentebemoeienissen. Laat ons een ander thema nemen voor het Crokusverlof
   
 Debatteer mee
  5 reacties Geef uw mening
5. van Dieter Devos     23/02/2010  7:56

Gewoon een tekort aan centen
4. van eddy pyliser     22/02/2010  18:44

Waarom is er geen stoet te De Panne? Misschien een tekort aan palmbomen voor op de wagens.
3. van Dieter Devos     19/02/2010  12:11

Nochtans zijn er mensen die nog ieder jaar met volle moed de organisatie van carnaval in De Panne op de schouders willen halen.
Zo waren de schotten traditiegetrouw terug in De Panne. Op zaterdag 13-02-2010 was er de 6de Drag Queen Night met verkiezing Miss Drag Queen De Panne in een overvolle zaal "de Boare" op zondag was er het sprookjesbal met verkiezing jeugd prins- en prinses De Panne in een volle zaal "de Boare" en op maandag was er kinderstoet met het jeugdprinsenpaar in een koets door de straten van De Panne gevolgd door een kinderdisco in een volle zaal "de Boare". Wie durft hier te zeggen dat er niets meer wordt gedaan? Het is niet omdat de organisatie van de meeste dingen niet in handen ligt van de gemeente dat er niets meer gebeurt. Bekijk eerst eens wat voor werk er aan vooraf gaat en wat dit allemaal kost. Hopelijk krijgen we tegen volgend jaar een nieuwe zaal want "de Boare" wordt te klein. Ook op 6-03-2010 is er het Golden Sixties bal van de orde van de beren.
2. van eddy pyliser     15/02/10  19:38

Ik kan het nog steeds niet begrijpen hoe mensen op café en andere openbare plaatsen hun mening uitspuiwen, maar op verschillende blog's lijken ze morsdood. Zelfs op feiten en gebeurtenissen die effectief niet door de beugel kan,steken ze hun duim in hun kont zeker op DPB en DBM.
Mensen toch:ZEG JE MENIG,GOED OF SLECHT.
Carnaval is er gans het jaar!!!
1. van eddy pyliser     13 /02/2010  20:13

Er is zeker carnavalstoet geweest in Veurne.Wij gingen er naartoe met onze wagen "FAR WEST" uit Oostduinkerke.
 
Pannesprokkels

- Uit de enquête is gebleken dat weinig lezers nog geïnteresseerd zijn in gemeentepolitiek. Vandaar dat we in het vervolg die niet frequent meer zullen opnemen in deze sprokkelrubriek.

- Minister Bourgeois komt wellicht op 11 maart het lang verwachte Herwaarderingsplan van de Dumontwijk ondertekenen. Belangrijk voor de wijk want vanaf dan komt de 40% subsitieregeling in dienst. De eerste toepassing voor de gemeente zal de tussenkomst zijn in de herinrichting van het gemeentepark. Ook voor andere straten en pleinen zijn mooie principes uitgetekend. De realisatie zal gespreid worden over meerdere jaren, maar het is toch wenselijk om er enkele voorbeelden hiervan te realiseren zodat de bevolking ziet waar men naartoe wilt. De 40% subsidiëring is per dossier.

- Michèle Vandermeeren is de nieuwe voorzitster van het OCMW LEES>>>

- het krantenwinkel in het dorp is nog niet open. Wel wordt gewerkt aan het interieur

- de kantine + winkel van Camping Sea Park zouden overgenomen zijn wegens pensioen leeftijd. Dit is een zeer gekend restaurant door Pannenoars vooral voor verse visgerechten en schaaldieren.

- nog een betere website toegestuurd gekregen om het vliegtuigverkeer boven De Panne te volgen (vorig>>). Zoem maar eens in Kijk>>>

- Nieuw in Goolge Earth: vanaf de Franse grens kan in 360 graden de hoofdwegen bekijken. Je moet wel springen van het ene punt op de weg naar het volgende (zie symbool fototoestel). Je moet wel in "Lagen" "Streetview" opzetten. Hiernaast ziet u een zicht vanaf de grens (dubbel openklikken). Maar op Google kan je daar 360 gr ronddraaien en dus ook eens kijken richting België. Fantastisch. In onze streek is Google ook aan het rondrijden om zulke foto's te nemen.
Bemerk dat er ook een nieuwe satellietfoto over onze streek op Google staat met betere resolutie (Merk op: de eerste keer dat je Google Earth gebruikt moet je iets downladen op uw PC).

- Onze sterrenchef Stéphane Buyens van de Fox doet het weeral goed op VTM met zijn programma "Chef in nood" Lees>>>
Degene die de uitzending van donderdag gemist hebben kunnen de eerste 2 minuten bekijken op Iwatch Kijk>>> of volledig voor 1,99 euro Kijk>>>

- sinds vandaag zaterdag is de café James terug open. Het interieur is mooi vernieuwd. Men heeft gekozen voor een rokerscafé en dus geen snacks meer. Ook het "Zeiltje" en de "Ara" op de markt hebben hun hun zaak opgefrist. De "Verloren Gernaere" in Adinkerke krijgt een nieuw open terras in smeedijzer( zoals in Parijs). Roken toegestaan.

- Luc Drappier presenteert zijn aquarellen over De Panne Kijk pag 7-10>>>>

- bouwvergunning voor de nieuwe zeelaan is uitgereikt door het schepencollege op 1 februari 2010.
(zie foto hiernaast; stoeltje of laddertje meenemen om uitgebreide tekst te lezen)

- Annie Borgers is amateurschilder. Zij verkoopt een zeer groot schilderij over het VNR De Westhoek met op de achtergrond het "vissersdorp". Je kunt het schilderij bewonderen in den Anvers.

 Debatteer mee
  0 reacties Geef uw mening
 
 
Wat is het verschil tussen Absint, Pastis, Anis, Pernod en Ricard?


Na het illuster artikel over PICON als medicijn tegen de Malaria Lees>>> hebben we nu ook in de WIKI een artikel over het verschil tussen Pernod en Ricard als surrogaat voor absinth een plant die werd gebruikt tegen reumatische klachten en als ontwormingmiddel. Lees>>>
Deze artikelen worden beschouwd als basiskennis voor bewoners aan de grens met Frankrijk .

Raki, ouzo, pastis, pernod, sambuca, arak, anesone, pacharan, mastika en absint hebben niet alleen het smaakbepalende ingrediënt anijs gemeen, ze delen ook een boeiende geschiedenis van vele eeuwen en een sfeer van geheimzinnigheid en mystiek. Absint is een buitenbeentje in de wereld van de anijsdranken en is bijna een eeuw lang het zwarte schaap van de anij sfamilie geweest. De drank is omgeven door mythes, misverstanden en vooroordelen. Dat heeft alles te maken met het geheimzinnige kruid absintalsem (artemisia absinthium). Terwijl zijn soortgenoten zoals dragon en citroenkruid altijd onschuldige keukenkruiden zijn geweest, werd absintalsem duistere eigenschappen toegedicht. De bijnaam 'groene fee' klinkt lieflijk. De autoriteiten die de drank begin twintigste eeuw verboden, zagen er eerder een 'groene duivel' in.

 Debatteer mee
  0 reacties Geef uw mening
 
 
Natuurbeheerswerken in deCabourduinen
De natuurbeheerswerken zijn volop bezig te Cabour. Men is er de duinbiotoop aan het herstellen.Er moet onderscheid gemaakt worden tussen Duinbeheer (vb Cabour) en Bosbeheer (vb Calmeynbos). Bij duinbeheer streeft men maximale mogelijkheden te bieden aan de biodiversiteit van de duinflora en fauna. Bij bosbeheer tracht men te maken dat zoveel mogelijk verschillende bomen en struiken een kans krijgen. Nu moet je weten dat elke duinenbiotoop, die zijn dynamiek verloren heeft, spontaan zal verwilderen naar een bos (vb gemeentepark). De duinbiotoop is de meest rijke van België maar was ook de meest bedreigde. Nu aan de Vlaamse kust ongeveer 2/3 van die duinen bebouwd zijn en het resterend gedeelte hierdoor meer ingesloten wordt en veel van zijn dynamiek verloren heeft is het hoog tijd dat de resterende duinen beschermd worden. Maar beschermen betekent niet afsluiten en laten verwilderen. Vandaar die ingrepen om de unieke duinenbiotoop maximale kansen te geven en niet te laten evolueren naar een bos. De Vlaamse overheid heeft reeds veel geld uitgegeven om de duinen te vrijwaren wegens de hoogste natuurwaarden. (vb Cabourbeheer zal ongeveer 1.900.000 euro kosten). Synthesenota>>>
Specifiek voor Cabour komt daar nog bij dat we hier met de oudste duinen van het kustgebied te maken hebben, kalkarm na zoveel eeuwen regen, en dus drager van een heel bijzondere biotoop. Die duinen "vrijmaken", zodat de natuur hier terug zijn gang kan gaan, dat is wat hier gebeurt.
In De Panne is men in 1995 begonnen met natuurbeheer in VNR De Westhoek. De grote duinpannen aldaar worden niet zonder reden de botanische schatkamer van Vlaanderen genoemd. De planten die je er vooral in de zomermaanden aantreft, vind je enkel in kalkrijke duinen. Ik raad dan ook stellig aan dat de geïnteresseerden de moeite doen om eens een "wandeling met de boswachter" (of een andere natuurgids) te maken om de resultaten ter plaatse te zien van het jarenlange beheer in het VNR De Westhoek.
DUS AFSPRAAK OP EEN VAN DE VELE GELEIDE WANDELINGEN! (vb zondagnamiddag 14 februari "Pietje Mol" wandeling in de afgesloten gebieden: vertrek aan De Mol om 14 uur)
(Wel ben ik fervent voorstander voor MAXIMALE TOEGANKELIJKHEID van al die 650 ha duinen zowel voor bewoners als voor toeristen LEES>>>
   
 Debatteer mee
  0 reacties Geef uw mening
 
 
Voordrachten in De Nachtegaal

Nog te weinig Pannenoars hebben de weg naar de avondvoordrachten in De Nachtegaal ontdekt. Stuk voor stuk zeer boeiende onderwerpen, meestal over ons vissersverleden of de natuur. Er zijn er zo een 6-tal per winter. De eerstvolgende is woensdag 17 februari - 19u30 Taboes in de visserij door Willem Lanszweert conservator van het Visserijmuseum van Oostduinkerke.
"...Vissers die in hun zeilschepen op volle zee zwalpten, waren gevoelig voor tal van duistere verhalen. Voor hen waren vertellingen over de nekker, spookschepen, 3 nonnen in de vroege ochtend meer dan fictie alleen. .."
Kom gerust maar eens luisteren. Inkom gratis
Lees ook in DepanneBlogt>>>

Verleden winter heeft de Oostendse reder Willy Versluys in De Nachtegaal een boeiende voordracht gehouden over zijn BELGICA mosselkweek op acht verankerde kooien in zee. Deze pontons komen niet los zoals de "boeien" van concurrent "Flanders Queen Mussel". Nu begrijpen we ook waarom het sterk gesubsidieerd bedrijf VSVC "De Vlaamse Schelpdier en Viscoöperatie" failliet gaat en de privé firma Reynaert-Versluys een succes wordt. De 95 boeien zijn te koop en men vraagt nieuwe subsidies voor de "longline" methode waar Versluys al gedeeltelijk mee werkt.
De HORECA actie van de mosselen op 22 november 2009 op de Beach Endurance heet de Flanders Queen Mussels blijkbaar niet kunnen redden.

   
 Debatteer mee
  0 reacties Geef uw mening
 
 
PANNETHEKA

Jacqueline is wederom zeer ijverig geweest
Zeker eens kijken aan haar pagina over de gemeentehuizen van De Panne die zij samen met Willy Viane gemaakt heeft LEES>>>

Ook heeft zij haar webpagina's over onderwerpen buiten De Panne op 2 nieuwe Blogs geplaatst waarop u kunt reageren
http://histories.oenothera.be
  en
http://vigny.blogspot.com
Pannetheka is uitsluitend gericht naar De Panne.
Zeer interessant is ondermeer het artikel over het "Fort des Dunes" te Leffrinckoucke
Mooi gewerkt Jacqueline!
Ook heeft ze een mooi muziekje op haar site staan "Souvenir de La Panne" gecomponeerd ter gelegenheid van de zilveren Bruiloft van koning Albert en princes Elisabeth. Luister maar


.

 Debatteer mee
  3 reacties Geef uw mening
3. van  Julien Lambrecht    15/02/2010  17:15

In die tekst over de gemeentehuizen waar men schrijft wie burgemeester was en het verdere personeel, is het moeilijk te verstaan over welke periode dat men schrijft. Eén ding is zeker, Mm Duyck was slechts werkzaam op de gemeente van 1960 tot 1961 in vervanging van Rachel Vankeirsbilck (schoonzuster van Jeanne Beyen) welke dan thuis was in ziekteverlof.

2. van DE BLLIEDEMAKER 14/02/2010 13:05

Componist is Fedor Reynaert.

1. van DE BACKER Jacques     14/02/2010 12:21

ik heb eens al de artikelen van de Bliedemaker en van Pannetheka en haar twee nieuwe histories en vigny gelezen
de kijk op de gemeentehuizen in Adinkerke en De Panne en vooral het lied souvenier de la panne vond ik prachtig
zeer goed initiatief ik ga er zeker nog van genieten
Wie is de componist van dit mooie lied ?
 
Den Heilige Valentin

Heb je hulp nodig bij het zoeken van een romantisch plekje? Je eerste kus, een nieuwe kans of een bevestiging van je oprechte liefde. De juiste kus op de juiste plaats is van levensbelang. www.dekust.org selecteerde 30 succesnummers. Probeer alvast die van De Panne uit.

Westhoekreservaat
28
Koning Leopold
29
De Nachtegaal
30

28. Ten hemel gerezen in de uitkijktoren, bovenop het platform, daar ontwaar je de schoonheid van de Sahara in het Westhoekreservaat .
29. Op de Esplanade, onder de vleugels van Koning Leopold klinkt een liefdesverklaring als een eed aan god en vaderland.
30. Een onvergetelijk stukje natuur wakkert de liefde altijd aan. Een aanzoek in de tuin van het bezoekerscentrum De Nachtegaal garandeert succes.

En waarom zou je niet eens genieten van het lekkere Valentijn menu van de Kommilfoo?
60 euro; all-in;
Nog tot 23 februari


Extra tip: Hoe passioneel kussen?


 
 Debatteer mee
  0 reacties Geef uw mening
 

Vandaag op VALENTIJN is Raymond Van Het Groenewoud 60 jaar