Nieuws uit de gemeente

De buienradar voor België

De kaart hiernaast toont "on-line" de neerslag in het afgelopen uur in België. De buienradar maakt niet alleen buien zichtbaar, maar alle vormen van neerslag (regen, sneeuw, ijzel en ijsregen). Door de buienradar (met tussenpozen van vijf minuten) van het afgelopen uur te bekijken kan worden bekeken of de buien zwaarder worden en in welke richting de neerslag zich verplaatst (trekrichting). Op de website kan je ook de voorspellingen voor de komende 2 uur volgen.
De Nederlandse buienradar vind u op Kijk>>>
Voor degene die op een eenvoudige manier de GRIB weervoorspellingen willen downloaden is er nu een eenvoudige software ter beschikking voor "niet specialisten". GRIB is het internationale data formaat om weersgegevens uit te wisselen tussen de diverse internationale meteorologische instituten. Ziehier de LINK naar de website Kijk>>>


Alvast bedankt voor uw reactie!
 
Cursus Natuurgids in en rond De Panne !

RAPPEL
De Panne beschikt over ruim 750 ha natuurgebieden. Hierin worden veel wandelingen georganiseerd voor toeristen, verenigingen en vooral scholen. Men heeft hiervoor een 30 tal natuurgidsen staan ter beschikking maar dat is nog onvoldoende. Deze zomer, dank zij het drukke seizoen, waren er abnormaal veel deelnemers aan de diverse wandelingen. Vandaar dat er een nieuwe cursus Natuurgids georganiseerd door het CVN. Hieraan nemen ook vaak mensen aan deel die meer willen weten over onze natuur maar niet geïnteresseerd zijn om te gidsen. Dus iedereen welkom. De cursus start op 17 november 2009 in de Nachtegaal en duurt ongeveer 1 jaar. Voor meer info Lees>>>
De folder kunt u hier downloaden: Pdf formaat Lees>>>

De "Formation Guides Natures Volontaires" is vandaag gestart met een 30 à 35 tal inschrijvingen waaronder 10 Vlaamse kandidaten. De cursus loopt over 8 maanden (1 dag/maand) en loopt tot juni 2010. Het was alvast een zeer gezellige typische franse start met een barbecue.

Alvast bedankt voor uw reactie!
 
Marcel Lassence verdient een puim!

Woensdagavond hebben we op het TV nieuws op EEN onze Pannenoar Marcel gezien over de Verkeerspolitie. Velen kennen Marcel als de zeer actieve medewerker van NATUURPUNT in De Panne. Hij is ook een druk bezette natuurgids en een grote vogeldeskundige en reeds lang een toegewijd lid van de Milieuraad. Maar weinigen weten dat Marcel in zijn "vorig leven" een rijkswachtloopbaan achter de rug heeft en in het bijzonder zeer actief geweest is in de verkeersopleiding van de jeugd. Vandaar ook zijn interventie op het journaal Kijk>>>

"Er is een tijd geweest dat Marcel regelmatig op RTBF tv en radio kwam. Hij stond ook aan de opening van de belangrijkste"Salons" zoals Autosalon,  Vakantiesalon te Brussel, Lentejaarbeurs te Gent, te Antwerpen, te Luik enz + het hele jaar door in scholen, athenea, colleges, hogeronderwijsscholen enz  . . . Hij kon bijna nergens meer gaan zonder herkend te worden . . . wat voor een privé leven lastig was.  In het autosalon te Brussel heeft hij oa Prins Albert  minstens 25 keer ontvangen,  op het einde stelde zij vragen zoals aan een goede kennis. ' t Is de reden dat vóór de allereerste vergadering over de "Leopoldfeesten" hij een mail gestuurd met erop " nodig de koning uit, die zal zeker komen".

In september  1959 heeft Marcel de dienst "Informatieverkeersveiligheid" gestart. ' t Was een officiële samenwerking van de Rijkswacht met Via Secura. Ondertussen is de rijkswacht politie geworden, Via Secura is nu door het Verkeersinstituut voor de Verkeersveiligheid gesloopt. Om 50 jaar bestaan van deze "dienst"  te vieren hebben "Kijk uit" van VRT1 en "Contacts" van RTBF1 ( alle twee van deze dienst) een speciale editie gemaakt. Die werden het vorige zaterdag om 19:15 uitgezonden. Woensdag werd daarover te Brussel een persconferentie georganiseerd, de VRT was er aanwezig. OP 50 jaar tijd hebben MILJOENEN scholieren en studenten minstens "één informatie verkeersveiligheid" gekregen. VOIR >>>       

Alvast bedankt voor uw reactie!
 
Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed te De Panne (vervolg van Lees>>)
 

In bijlage een extract van de lijst van de 44 erfgoed-gebouwen in De Panne (uitgezonderd de Dumontwijk)
In de eerste kolom staat een LINK naar de desbetreffende fiche van de databank en in de adreskolom is er een LINK naar de foto Lees>>>
De videoclip hieronder toont alleen de geïnventariseerde gebouwen die NIET in de Dumontwijk gelegen zijn .
Deze lijst zal ook opgenomen worden in het GRUP Houtsaegerwijk. Voor de afbraak van dergelijke gebouwen zal advies moeten gevraagd worden aan Onroerend Erfgoed.


Een ander fotomontage Kijk>>>

Alvast bedankt voor uw reactie!
 
De club "De Vienden van de Dumontwijk" bestaat 1 jaar

Om dat te vieren hebben zij hun tweede BBQ georganiseerd in het Park Hotel. Dit keer een zeer lekkere en originele Vis Barbecue. Meerdere bewoners/eigenaars geloven niet meer dat de renovatiesubsidie nog ooit komt. Vandaar dat dringend opgeroepen wordt om verder te doen met de afwerking van het HERWAARDERINGSPLAN.
Beter dan tekst spreken de beelden Kijk>>>
Alvast bedankt voor uw reactie!
 
Pannesprokkels

- op gemeentelijk vlak zien we weinig gebeuren. Buiten de nieuwe voetpaden aan het Bortierplein, Dynastielaan en Marktlaan is er weinig renovatie. Van al de fietspadenvergaderingen zien we tot heden weinig realisaties. Wanneer komt het fietspad in de Duinhoekstraat in dienst? De Fransen zijn volop bezig met hun "voie verte", een fietspad van Duinkerke naar de Mol naast het huidig SNCF-enkelspoor. (vroeger dubbelspoor). Er waren nochtans zware Milieu Effecten Rapport studies nodig om dit traject door de beschermde NATURA2000 duinen te mogen bouwen. Ook wordt een stukje spoor nog gebruikt tussen het station van Rosendael en de "Usines des Dunes". (nog 1 trein/dag). Dit schijnt allemaal opgelost te zijn en de werken zouden starten begin 2010. (raming 4.537.000 € ten laste van La Communauté Urbaine de Dunkerque!) Lees>>>
Ook was ik verwonderd te lezen dat Westtoer vooruitgang maakt om de Dunes du Perroquet te verbinden met het Westhoekreservaat. Hierover geen informatie gevonden in de gemeente.

- wel heeft de bouw inbreiding verder plaats. Gelukkig zijn het meestal de bouwvallige minder efgoed panden die sneuvelen. Zie Regina Maris, de Ferme, Hoek Golfstraat-Zeedijk. De wettelijke problemen rond de bouwvergunning van de Cordial zijn eindelijk opgelost. Na het hernieuwen van dezelfde bouwvergunning kunnen de werken starten en zal het gebouw terug oprijzen in zijn oude glorie. Toch erg dat die procedures allemaal zo lang moeten duren.

- De gemeenteraadscommissie "garages zeedijk" heeft zijn eerste vergadering gehouden.

- zeer mooi project om een verplaatsbaar strandpaviljoen te plaatsen op de duinen ter hoogte van het zeilwagenclubhuis. In de stijl van het vroegere houten casino.

- het NATUURFESTIVAL in De Nachtegaal was een groot succes. (2.000 bezoekers!!). Dit weekend werd de slagzin uit het logo 'De Panne, actieve natuur' alle eer aangedaan. Vele mensen kwamen (opnieuw) in aanraking met de rijke natuur in De Panne! Op naar de volgende editie in 2010! Lees>>>
Meer mooie foto's Kijk>>>

- Op 14 oktober 2009 wordt er te Koekelare overgegaan worden tot de openbare houtverkoop van brandhoutloten. Voor het Calmeynbos (westelijk gedeelte: eigendom IWVA)  worden er 6 loten brandhout verkocht. Het betreft voornamelijk Populier en Gewone Esdoorn in loten variërend van 12 tot 39 m³. Voor meer informatie, bezichtiging van de loten, de catalogus en de voorwaarden kan je terecht bij boswachter Johan Lamaire in de Nachtegaal op het telefoonnummer 0473/92 79 13.

- CD&V Koksijde houdt JONGCD&V boven de doopvont. JONGCD&V wil vooral dat jongeren inspraak krijgen en ook hun mening kunnen uiten. LEES>>>

- de eerste maande van de "toersismobiel" waren een succes Lees>>>

- Na een goed voorjaar maakt het kusttoerisme een mooie balans op van de zomer. De zonnige maand augustus was de topper. In vergelijking met vorige zomer zijn tijdens de twee voorbije zomermaanden positieve cijfers genoteerd: +14% in het dagtoerisme, +5% in de hotelbezettingsgraad, +8% in de verhuringen van vakantiewoningen en +8% in de overnachtingen op campings. De hotels waren deze zomer duidelijk meer bezet dan vorig jaar: in augustus 2009 was de gemiddelde netto hotelbezettingsgraad 82%, dit is een stijging van 7% in vergelijking met augustus 2008. Ondanks de hogere bezettingsgraad kende de Kust een status quo in volume van hotelovernachtingen in juli-augustus. Dit is vooral te wijten aan de daling van het hotelaanbod aan de Kust met 5% minder beschikbare hotelkamers tegenover vorig jaar.
Deze vaststellingen komen voort uit het 'KiTS'-project van Westtoer. Voor het najaar presenteren alle kustgemeenten opnieuw een interessante evenementenkalender.

- huidig WE 10-11 oktober groot shaal- en schelpdirenfestival in hotel Cajou. LEES>>

- Het Clercqskapelletje langs de Pannekalsijde staat er weer fonkelnieuw bij. Prachtig!

- Commotie rond het knerpend lawaai van de tram in de bochten. Lees>>>
In navolging van dit artikel op DepanneBlogt zijn hier 2 bladzijden verschenen in het Wekelijks Nieuws van volgende week.

Alvast bedankt voor uw reactie!
 
Week van het bos

Op stap met de boswachters !
De Week van het Bos kreeg dit jaar de slogan 'Zaad met pit!'.
Hiermee gaan we terug naar de kern van de zaak: het zaadje. Doe mee en ontdek dat de kastanje niet het enige Zaad met pit! is.
Tijdens deze week organiseert het Agentschap voor Natuur en Bos 2 geleide wandelingen in De Panne.

1. Op zoek naar autochtone bomen en struiken in de duinzoom
Onder leiding van boswachter Guy Vileyn ga je op zoek naar autochtone bomen en struiken in de zeer mooie en waardevolle duin-polder overgang in de Oosthoekduinen .
Plaats van afspraak: VBNC De Nachtegaal, Olmendreef 2, 8660 De Panne
Tijdstip: zondag 11 oktober om 14u !

2.Op  ontdekking in het zuiden van het Westhoekreservaat 
Onder leiding van beheersconsulent Marc Leten ga je op ontdekking doorheen het Westhoekreservaat.
Plaats van afspraak: Ingang De Mol, parking "Le Perroquet", Duinhoekstraat
Tijdstip:  woensdag 14 oktober om 14u
Klik hier voor het programma van andere activiteiten. 

Alvast bedankt voor uw reactie!
 
PANNETHEKA

Jacqueline heeft weer enkele nieuwe pagina's:

- fataal tennisclubje Lees>>> (grotere foto>>>>)

- "boucherie Acou" en juweelwinkel van Camiel Desmet Kijk>>>
-

 
Alvast bedankt voor uw reactie!
 
Station Guillemins te Luik

Alhoewel DE BLIEDEMAKER zich hoofdzakelijk beperkt tot De Panne en omgeving kan hij het toch niet laten om een LINK te leggen naar de foto's van het nieuw station te Luik.

Na een internationale wedstrijd werd het project van de bekende architect Santiago Calatrava gekozen. Calatrava's ontwerpen zijn spraakmakend en bovendien heeft hij zich meermalen bewezen met het ontwerpen van stations. Zo ontwierp hij eerder al het Stadelhofen -station te Zürich , het station van Luzern, het TGV-station van Lyon-Saint-Exupéry , het intermodaal station Oriente in Lissabon en het nieuwe PATH station in New York.

Het nieuwe station is gemaakt van staal, glas en wit beton, en beschikt over een monumentale koepel van 200 m lang en 35 m hoog. De datum van de oplevering was oorspronkelijk gepland voor eind 2007. Uiteindelijk vond de feestelijke opening van het station plaats op 18 september 2009
Fotoreportage Kijk>>>

Alvast bedankt voor uw reactie!