Nieuws uit de gemeente

Renovatie Zeelaan (vervolg van Lees>>>)

Op vrijdag 21 augustus , was er door de oppositie een buitengewone zitting van de gemeenteraad samengeroepen i.v.m. bovenstaand thema. Lees>>>.
Ook het Vlaams Belang heeft een tussenkomst gedaan Lees>>
Weinig nieuwigheden! Iedereen wist al dat de oorzaak een "te laat gestarte bouwaanvraag" geweest is en dan nog juist voor de vakantie. De adviezen van de diverse administraties zijn nog niet alle binnen. Het schepencollege heeft tengevolge op het schepencollege van 10 augustus "UNANIEM en COLLEGIAAL" beslist om de aanneming nog NIET te gunnen en de werken met 1 jaar uit te stellen. Als goede huisvader kan je moeilijk zonder een wettelijke bouwvergunning al de aannemer vastleggen (en ook daar waren blijkbaar nog probleempjes i.v.m. de conformiteit met het lastenboek).
Normaal wordt de bouwvergunning verwacht eind september 2009 .
Wel is het een beetje kras dat het gemeentebestuur het studiebureau Plantec juridisch in gebreken gesteld heeft omdat de bouwvraag te laat ingediend werd. Hoe kan je met zulke verhouding samenwerken voor een mooie Zeelaan?
Beschuldigingen als zou " Onroerend Erfgoed " (het vroegere "Monumenten en Landschappen") problemen maken zijn dus momenteel ongegrond. Ook is blijkbaar nooit voordien grondig met deze instanties voorafgaandelijk overlegd. (nu het dossier toch niet meer dringend is de eerste vergadering aangevraagd voor woensdag 7 oktober)
Ook mag de schepen van Openbare Werken niet als de zondebok beschouwd worden. Het schepencollege moet één team vormen en unaniem dit belangrijke dossier sturen via hun wekelijkse vergaderingen van het schepencollege.
De consequenties voor de handelszaken schijnt nogal mee te vallen en men verwacht weinig schadedossiers, die juridische zullen behandeld worden en niet via de gemeenteraad.
Ook lijkt het behouden van de 100% subsidie voor het rioolgedeelte geen probleem??.
Volgens hetgeen ik gehoord heb bij enkele handelszaken zal de schade nogal meevallen.
Wel zijn er die een pluimpje hebben voor schepen Roland Florizoone (van Openbare Werken) die, alleen, in een 20-tal winkels de brief van uitstel persoonlijk heeft overhandigd.

Zie ook de vele reacties op DepanneBlogt Lees>>>

Vandaag uitgebreid artikel in "Het Laatste Nieuws" door LDD (met foto) en UNIZO.
Ook artikel in het Nieuwsblad Lees>>>

Alvast bedankt voor uw reactie!
 
Weekend van de tweede-verblijver

Op zaterdag 12 en zondag 13 september worden de tweede verblijvers speciaal in de watten gelegd tijdens het "Week-end voor de tweede verblijvers". Het is de eerste maal dat de gemeente De Panne zoiets organiseert op aanvraag van meerdere tweede verblijvers. Meer dan   7.000 brieven liggen klaar om verstuurd te worden!
De "tweede verblijvers" zijn de grootste belastingsbetalers in onze gemeente. Niet zozeer via de "tweede verblijftaks" maar veel meer via de "Onroerende Voorheffing" op hun eigendom. Van deze belasting gaat in De Panne immers 81% naar de gemeentekas. (na de verhoging van de opdeciemen van 1750 naar 1950 sinds 2007). Vandaar dat voor de belastingswijziging de ontvangsten: gemeentebelasting op inkomen/ontvangsten via onroerende voorheffing: 30/70 bedroeg. In die onroerende voorheffing zit natuurlijk ook de inkomsten van de eigen woningen van de Pannenoaren.( De Panne heeft ongeveer 5.500 eigen woningen tegenover zo'n 7.000 tweede verblijven).

Herinner u zich nog het " Jaarlijkse prijskaartje van een appartement in De Panne"? Lees>>>

Ook voor de consumptie zijn deze tweede verblijvers de motor en de brandstof van het kusttoerisme! Neem de tweede verblijven weg aan de kust en de economische sector kusttoerisme zakt als een pudding in mekaar.
Vandaar dat het een goede strategie is van de gemeente om deze tweede verblijvers goed te verzorgen.
In Nieuwpoort bestaat ook zo'n forum tussen burgemeester ir. Crabbe en de "tweede verblijvers".
In Koksijde is men zelf begonnen met een speciaal meertalig infoblad voor Tweede Verblijvers (NIET gratis) KIJK>>>> (duurt een tijdje om te downloaden; in PDF formaat).
Ook een mogelijke suggestie voor De Panne?

Wat is er zoal te doen?
De tweede verblijvers zullen kunnen inschrijven op één of meerdere gratis wandelingen/activiteiten met aansluitend een receptie. Tijdens deze receptie zullen alle, voor hen nuttige, diensten van de gemeente De Panne aanwezig zijn waar ze terecht kunnen met al uw vragen.

Zowel Zaterdag als zondagnamiddag staan volgende activiteiten op het programma:
- Fotozoektocht doorheen stukje van De Panne
- Halve "Groene Gordelwandeling"
- Dumontwandeling
- Wandeling in het Westhoekreservaat
- Zoekopdrachten voor kinderen in de tentoonstelling van het VBNC De Nachtegaal
- Zeesnuisteren (incl. uitleg aquarium) in de Nachtegaal
- Beestig Natuurpad - leuke interactieve wandeling door natuurtuin van de Nachtegaal (aanrader voor gezinnen met kinderen)
Om 16 uur is er dan telkens een receptie + infobeurs in De Boare

Voor meer detail van het programma + inschrijving voor 7 september Lees>>>

De Halve Groene Gordelwandeling (ruim 8 km) is ongeveer het voormiddagprogramma van de volledige Groene Gordelwandeling welke nog doorgaat dit jaar op 14 november. Dan kan men eventueel 's namiddags, vanaf De Nachtegaal, het mooiste maar lastigste gedeelte bijdoen (naar De Mol + safari wandeling tussen de wilde grazers)
halve groene gordel weergeven op een grotere kaart

Alvast bedankt voor uw reactie!
 
WIKI: De mooie Vierendeelbrug van Adinkerke zou moeten beschermd worden


Foto: Guido Feys (1950?)


Scheepsdale Brug te Brugge in het nieuws


Deze brug van ingenieur Vierendeel begint een unicum te zijn en dient dringend beschermd te worden. Waarom Lees in WIKI >>>

ir. Jan Vetters heeft verleden winter, met een ruim budget,deze mooie staalbrug met klinknagels alvast grondig aangepakt.

Kortom een stuk erfgoed om erg rots op te zijn!

Alvast bedankt voor uw reactie!
 
Live radar opvolging van het scheepvaart traffic
 

Ongelooflijk wat men tegenwoordig allemaal kan vinden op het Internet. Ziet u op zee een boot passeren, dan kan je op volgende website precies zien hoe die boot vaart en welke zijn naam is. Je kunt ook de naam openklikken en dan zie je meestal een fotootje van die boot met alle gegevens van die boot. Bij mij werkte de visualisatie van de boten niet op Internet Explorer, maar wel op FireFox.
Voor boten kijk>>>
En voor "Go to AREA" kiezen "Nordsea-English channel" (nu 897 boten!!!!)

.

Er bestaat ook een analoog radaropvolging voor het passerend vliegverkeer on-line en er bestaat ook eentje voor opvolging ISS met Frank Dewinne aan boord.  Zo kan je bepalen wanneer het ruimteschim hier zichtbaar is.
Kijk en klik op Draw >>>

Zo kan je zien dat hij op 27 augustus zichtbaar is rond 4 en 6 uur . Even wuiven?
Alvast bedankt voor uw reactie!
 
Cursus Natuurgids in De Panne !

De Panne beschikt over ruim 750 ha natuurgebieden. Hierin worden veel wandelingen georganiseerd voor toeristen, verenigingen en vooral scholen. Men heeft hiervoor een 30 tal natuurgidsen staan ter beschikking maar dat is nog onvoldoende. Deze zomer, dank zij het drukke seizoen, waren er abnormaal veel deelnemers aan de diverse wandelingen. Vandaar dat er een nieuwe cursus Natuurgids georganiseerd door het CVN. Hieraan nemen ook vaak mensen aan deel die meer willen weten over onze natuur maar niet geïnteresseerd zijn om te gidsen. Dus iedereen welkom. De cursus start op 17 november 2009 in de Nachtegaal en duurt ongeveer 1 jaar. Voor meer info Lees>>>
De folder kunt u hier downloaden: Pdf formaat Lees>>>

Ook in Frankrijk is de vraag naar Natuurgidsen (N/F) zeer groot. Vandaar dat er deze winter ook een opleiding georganiseerd wordt. (9 sessies; gratis; start 26 september te Zuydcoote ).
"Les Dunes de Flandres" van De Panne tot Leffrinckoucke zijn immers EEN groot natuurgebied. Ik ben alvast ingeschreven; U kunt ook? Lees>>

Alvast bedankt voor uw reactie!
 
Kwart 50-plussers gaat meer op restaurant sinds rookverbod
  "..Sinds het rookverbod gaat netto een kwart van de vijftigplussers vaker op restaurant. In feite gaat 13% omwille van het rookverbod minder, maar gaat 36% juist meer op restaurant. Dit blijkt uit een rondvraag van SeniorenNet bij 2600 vijftigplussers vorige maand. Een kwart van de vijftigplussers geeft aan dat het geen verschil voor hen uitmaakt en blijft evenveel op restaurant gaan. Slechts 10% van de vijftigplussers gaat nooit op restaurant..."
Bron: Seniorennet.be
Alvast bedankt voor uw reactie!
 
PANNETHEKA nieuws
Jacqueline vraagt of iemand haar kan helpen aan meer fotomateriaal over de winter 1963 Kijk>>>

Mooie foto's van de MELI
Kijk>>>

Alvast bedankt voor uw reactie!
 
Pannesprokkels

- Het zijn de laatste dagen om nog deel te nemen aan de Vakantiezoektocht van DE NACHTEGAAL! Lees>>

- De omstreden rechter Francine De Tandt bracht een deel van haar vakantie deze zomer door in het "Vissersdorp" van De Panne. Ze mocht daar gratis logeren van gerechtelijk expert Luc Vergaelen.... Haar collega-magistraten zijn niet mals voor de onbetaalde vakantie van De Tandt in De Panne... Lees Nieuwsblad>>>

- Lien Van Ryckeghem is de "Miss Elegantie 2009" in De Panne Kijk>>>

- Filmpje over de zomertoer van FOCUS-WTV Kijk>>>

- Nicolas Harteel is zaterdag 22 augustus overleden in Noord Frankrijk tijdens de 36ste Yzerroute van MC De Panne. De begrafenis zal plaatshebben in de St.-Pieterskerk op donderdag 27 augustus 2009 om 9.30 uur. Rouwbericht>>

- Weldra start het nieuwe schooljaar. Heel wat kinderen, jongeren en hun begeleiders nemen dan opnieuw de fiets om naar school te gaan. Het ideale tijdstip dus om extra aandacht te besteden aan het onderhoud en de netheid van onze fietspaden. Vandaar de aktie 'Op een proper fietspad terug naar school". Het gemeentebestuur van De Panne vindt een proper fietspad belangrijk. Daarom wordt in de aanloop naar het nieuwe schooljaar ( tussen 17 augustus en 11 september ) extra aandacht besteed aan de fietspaden die prioritair door scholieren gebruikt worden. Een extra veegbeurt verhoogt niet alleen het comfort maar ook de veiligheid van onze jeugdige fietsers.

-De panoramatoren van Plopsaland wordt in september gesloopt en ruimt plaats voor een windmolen. De toren, die vlakbij de splashattractie De Boomstammetjes staat, was al bijna 20 jaar een attractie in het MELI park. De familie Florizoone kocht de toren in het begin van de jaren '90 in het Nederlandse Zoetemeer en bracht die naar De Panne.
In 2010 wordt het Plopsahotel gebouwd, met naast de hotelaccomodatie ook een feestzaal voor 600 mensen en een indoor-speelplein.

 
Alvast bedankt voor uw reactie!
 
Vierdaagse

Sfeerfilmpje

Alvast bedankt voor uw reactie!
 
Mistige Wandeling
 

Van het station door de duinen naar Frankrijk. Daar opnieuw door de duinen naar de zee. Langs het strand naar De Panne. Door het bos naar het station.


Alvast bedankt voor uw reactie!