Nieuws uit de gemeente

Vakantiezoektocht van DE NACHTEGAAL

Heb je wel eens zin in een zomerse zoektocht? Neem dan zeker deel aan de wandelzoektocht in De Panne (van 1 juli t/m 31 augustus). Je vertrekt en eindigt aan het Vlaams Bezoekers- en Natuureducatiecentrum De Nachtegaal. De wandelzoektocht neemt je op sleeptouw doorheen de rijke natuur en cultuur van De Panne. Je gaat er op ontdekking door het Calmeynbos en het Westhoekreservaat en trekt eveneens door een stukje Dumontwijk in het hart van De Panne. Langsheen het ongeveer 7 km lange traject moet je een 12-tal fotovragen oplossen. Deelname aan deze zoektocht is volledig gratis!
Deelnemingsformulieren zijn te verkrijgen in het VBNC De Nachtegaal, aan de infobalie van Toerisme De Panne en aan het infohuisje aan de ingang van het Westhoekreservaat.
Een mooie prijzenpot ter waarde van ruim 3.000 euro met een 50-tal prijzen waaronder een fiets, digitaal fototoestel, verrekijkers, boekenbonnen enz. ligt te wachten op een aantal gelukkige winnaars.
Daarnaast worden een 10-tal speciale verrassingspakketten voorzien voor een aantal inwoners uit De Panne / Adinkerke.
De prijsuitreiking zal doorgaan op zaterdag 12 september aanstaande in de Boare.
Deze vakantiezoektocht is een organisatie van VBNC De Nachtegaal in samenwerking met Toerisme De Panne en de dienst Cultuur. Meer informatie op www.vbncdenachtegaal.be en www.depanne.be .

Alvast bedankt voor uw reactie!

 
Lopen op het Water; Lees Nieuwsblad>>> of bekijk filmpje hieronder

De 'walking waterball' is de nieuwste rage aan onze kust.
Een ideetje vanuit China.

Beaufort 03 in De Panne
Alvast bedankt voor uw reactie!

 
Het "WEERBERICHTTOERISME" zit in de lift
 

"...Dank zij het behoorlijke weer in de maand juli is het zomerseizoen aan de Kust goed van start gegaan. Volgens de toeristische sector was de maand juli beter dan in 2008
...De trend van (nog) latere boekingen en van (nog) kortere verblijven wordt bevestigd....
....Ook augustus is goed ingezet met mooi zomerweer.
...Als conclusie kan gesteld worden dat de Kust, ondanks hevige buitenlandse concurrentie en de negatieve commentaren, een beter seizoen tegemoet gaat dan vorig jaar..."

Van uiterst groot belang is een specifiek kustweerbericht. (vroeger zijn er reeds pogingen geweest door Koksijde maar de samenwerking tussen de kustgemeenten heeft dat niet kunnen bestendigen). Wij hebben hier echt een microklimaat en moeten dat uitspelen.Bij mooi weer zijn de dagtoeristen onmiddellijk op de afspraak.
Het weerberichttoerisme is een realiteit.
..."De kustondernemers UNIZO willen dat het speciale weerbericht voor de kust dringend beter gepromoot wordt',... schrijft Jos Dieryckx Visschers van UNIZO De Panne.
Er bestaat reeds zo iets maar eerder gespecialiseerd voor watersporters Lees>>>
en de zeilers zullen ook wel WINDGURU kennen Kijk>>>
Ook is er een nieuwe Buienradar uit gekomen die 3 uur vooruit ziet Kijk>>>
(De normale buienradarverwachting was gebaseerd op 2 radarstations en gaat 2 uur vooruit. Deze radarverwachting gaat 3 uur vooruit en is gebaseerd op 11 radarstations gecombineerd met actuele satellietbeelden).
En nog altijd de beste 5 dagen weersvoorstellingskaarten van de USAirForce vindt u via o.a. Hier>>>

"..Er waren vorige maand 18 onweersdagen, wat bij het KMI het kenmerk 'zeer abnormaal' krijgt, of een verschijnsel dat één keer wordt bereikt of overtroffen in tien jaar. De normale waarde is 13 dagen..."
Hoeveel hebben wij er in de Westhoek gekregen? eén??

Alvast bedankt voor uw reactie!

 
Mister P. Cadillacs

Het was de moeite om woensdagavond af te zakken naar de markt om "Mister P and the Cadillacs" te bewonderen, te luisteren en mee te zingen. De sfeer, de gezelligheid en vooral de doo-wop en rock 'n roll muziek was gewoon de max! We hebben er van genoten! Spijtig dat ze reeds wilden stoppen 20 voor 10 (gelukkig nog 2 bisnummers gespeeld). Tot volgende keer Voor Diareportage>>>

Ook de Tina Tuner Tribute op de Esplanade was zeer goed Zie DepanneBlogt>>>

Alvast bedankt voor uw reactie!

 
Boeken over het visserijverleden
Twee nieuwe boeken die ieder liefhebber over het vissersverleden zeker moet lezen. (spijtig weinig nog over De Panne, want beide boeken steunen op interviews van nog levende vissers en vissersvrouwen)
Twee volledig verschillende invalshoeken die elkaar goed aanvullen. Alleen al de publicatie van dergelijke werken toont aan dat er nog een grote belangstelling is naar ons vergane vissersverleden. Het zijn de laatste interviewmogelijkheden. Beslist te lezen! Zitten in onze Bib


De Zee van Toen


Vissersvrouwen door Katrien Vervaele


Historische studie over de vissersoverlevering rond de visserij en de natuur van de zuidelijke Noordzee tussen 1930 en 1980. Daarvoor werd een beroep gedaan op het geheugen en de ervaring van vissers op rust. En dat leverde heel wat interessante informatie op over het zeemilieu en de vangsten. Guido Rappé interviewde meer dan 30 vissers tussen de 60 en de 90 jaar en dat is een halve eeuw mondelinge geschiedenis en kennis die anders dreigde verloren te gaan. Het boek wil een band scheppen tussen de natuur en de visserij. Want voor hun schepen met  moderne navigatiemiddelen waren uitgerust hadden de vissers nog een unieke kennis van het zeemilieu. Ook het verhaal over de wonderbare visvangsten na WO II.


26 Vlaamse vrouwen vertellen over hun leven met een visser. De jongste: een meisje van achttien met grote, angstige vragen naar de toekomst. De oudste: een vrouw van 92 die met veel melancholie én veel plezier terugblikt
- Het levensverhaal van 26 sterke vrouwen
- Katrien Vervaele brengt hun mooiste uitspraken en innigste ontboezemingen samen: over het opvoeden van de kinderen, over de angst tijdens storm en ontij, over de eenzaamheid, over zonen die hun vaders opvolgen.
- Diverse situaties, diverse karakters... allemaal zo verschillend. Behalve dat ze stuk voor stuk zelfstandige en sterke vrouwen zijn die 'veel kunnen en moeten verdragen'.
Alvast bedankt voor uw reactie!

 
Auto's uit de Belle Epoque periode


Zo kwam men vroeger naar De Panne (voor WOI) Zie auto aan de garage aan villa  "Chalet des Dunes" (Koninginnelaan gezien vanaf de Sloepenlaan; inrit, garage en villa bestaan nog; rechtse witte villa is herbouwd)

Alvast bedankt voor uw reactie!

 
PANNETHEKA nieuws

Dank zij Anita Ghislain heeft Jacqueline een nieuwe pagina gemaakt over de "Avenue de Coxyde" in De Panne. Rond de WOII had de moeder van arch. Jules Decoussemaeker op de hoek van de Bortierlaan en de Zeelaan een BAZAR winkeltje met strandartikelen en speelgoed (waar nu IMMO ACOU)
Lees>>>.

Alvast bedankt voor uw reactie!

 
De natuurwandelingen in De Panne

Bioloog Koen Verschoore is de ideale natuurgids om u te begeleiden op de natuurwandelingen in onze gemeente. (zie de wandelkalender). Hieronder alvast een voorsmaakje van zijn rondleidingen. Ook zijn vrouw Hilde is bioloog en zij zorgt meestal voor de Franstalige natuurliefhebbers. BRAVO voor die 2 mensen die reeds 20 jaar de toeristen laten kennis maken met onze natuur (lang voordat de andere kustgemeenten eraan dachten dergelijke wandelingen te organiseren). Voordien (30 jaar geleden) waren René Billiau en Gerarda Note de allereerste pioniers.

 

 

Alvast bedankt voor uw reactie!

 
Pannesprokkels

- DepanneBlogt heeft zijn 3 jarig bestaan gevierd en is uitgepakt met een nieuwe moderne layout
Dit is een privéinitiatief van 10 vrijwilligers met webmaster Frederick Launoy en heeft geen enkele commerciële of politieke binding. Kijk>>>
Dit in tegenstelling tot de veelbezochte OOSTENDE Blogletter op de website van de stad.

- de Groendienst heeft de wandelpadjes in het gemeentepark (kant Thiriar) verleden maand terug open gemaakt gekapt. De deelnemers aan de laatste Dumontwandeling hebben aldus op een redelijke comfortabele manier de plaats van villa Star kunnen bezoeken.

- verkoop van het aantal appartementen in De Panne fel aan het stijgen ("De Panne" kiezen) KIJK>>> .

- EN NIET VERGETEN volgende zondag KOETSENDEFILE! Altijd zeer indrukwekkend en stijlvoil. zie DepanneBlogt>>>

- hoofddiscussiepunt op de gemeenteraad van dinsdag 4 augustus was het "proper houden" van De Panne in het hoogseizoen. Er wordt hard aan gewerkt en streng opgetreden tegen degene die het politiereglement niet volgen HOOFDSTUK III: REINHEID EN MILIEUZORG. >>> . Er wordt ook gezocht naar een oplossing voor de zondagavondvuilzakken van de "tweede verblijvers". Een ander hekel punt zijn de vuurwerken van Plopsaland (Lees Nieuwsblad1>>) en de files Lees Nieuwsblad2>>> . De oppositie heeft ook gevraagd om het thema "avondmarkten " voor 2010 terug te overweging te nemen en vooral het belang van "attractie voor de toerist" in overweging te nemen. Verder werden er 2 nieuwe "Gemeentelijke Adviescommissies" opgericht:
1. Sportinfrastuctuur (nieuw sportcentrum?)
2. Garages onder de Zeedijk + vernieuwing Zeedijk: de aanbesteding voor de concessie zal opnieuw uitgeschreven worden + nieuwe bouwvergunning + aanleg Zeedijk in zelfde dossier. (zie suggestie vorige DE BLIEDEMAKERs) Ook de vraag 1 of 2 garageverdiepingen zal herbesproken worden. Er zouden geen schadevergoedingen zijn voor de voorbije procedures.
Bij de bespreking van de gemeentebegroting 2009 blijkt dat de gemeente in 2009 geen leningen zal moeten aangaan en de schulden dus verder afgebouwd worden.

- ALAIN FONTAINE leidt de plechtigheid voor de Belgische Nationale feestdag in Londen Kijk>>>

- Feest op "Den Drogen" Lees>>>

- de oudstudenten van De Panne "De Morinen" moeten zeker eens kijken naar de hedendaagse vertolking van "de Zoulou Waaiers Dans" (is dat goed geschreven?) Kijk>>>

- Warm aanbevolen: een goed en zeer klantvriendelijke restaurant: "Chez SWA" in de Bonzellaan (de vroegere uitbaters van de Rotonde .

Alvast bedankt voor uw reactie!

 
BTW verlaging HORECA (vervolg van LEES>>>)
"..Momenteel hoort men weinig meer over dit dossier. Als er een btw-verlaging komt, engageert de horecasector zich aan de voorwaarden die de regering had vooropgesteld indien er een btw-verlaging van 21 % naar 6 % zou worden doorgevoerd..... o.a. moet de sector zijn prijzen verlagen en zouden er 15.000 jobs worden gecreëerd. De sector heeft inmiddels daarrond een verbintenisverklaring overgemaakt aan de minister van financiën. De horecafederaties dringen er daarbij wel op aan dat er snel werk wordt gemaakt van de btw-verlaging..." (MH) Lees>>>
Best van doen zoals in Frankrijk. Geen ingewikkelde reglementen, maar een prijsverlaging beloven. In Frankrijk passen maar 1/3 van de zelfstandige HORECA bedrijven die prijsverlaging momenteel toe. De prijsvorming is toch een kwestie van "vraag en aanbod". Indien daar momenteel iets meer winstmarge is zal die toch door de ondelinge concurentie afgevlakt worden in de komende jaren ten voordele van de consument, die meer en meer prijsbewust wordt.
Alvast bedankt voor uw reactie!

 
Meldingen en Vragen aan de gemeente

Regelmatig zijn er DE BLIEDEMAKER lezers die emails sturen met klachten aangaande de gemeente. Hierop wordt geantwoord dat wij daar niet in tussenkomen maar dat men gebruik kan maken van de officiële klachtenprocedure van de gemeente. Daarvoor moet je volgend formulier invullen. Men is verplicht u te antwoorden. LEES>>>
....en het werkt!

Alvast bedankt voor uw reactie!