Nieuws uit de gemeente

5-Art en Erfgoedcellen (vervolg van LEES>>>)

Intussen hebben we van Dieter David het volledig verslag gekregen van de eerste Erfgoedpraatcafé in De Panne van maandagavond 23 juni LEES>>>

Globaal verslag van de 5 praatcafés LEES>>>

In Diksmuide heeft "Hout en Blootland" 54.000 euro subsidies gekregen en de 4 deelnemende gemeenten nog eens 54.000 euro voor hun Erfgoedconvenant.

"Er is ook een grote invloed van de diverse zeilwagenclubs op het culturele leven van 1920 tot 1970. Er bestaan hiervan bronnen. Er is zelfs een hele kleine tentoonstelling in de franstalige club op het Bortierplein. Natuurlijk ook stukken in families..
Zou een erfgoedlokaal niet ideaal zijn in de Visserslaan, annex waar jeugd was. Dit staat te koop maar verkommert ondertussen "
Ingezonden door Pascal Demuysere
Alvast bedankt voor uw reactie!

 
Op ArchitectuurBad in De Panne
Verleden week-end zijn er 2 volle bladzijden verschenen in Het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen over de ARCHITECTUUR van De Panne. Geinteresserden kunnen hieronder, met "Klik hier om te reageren" een exemplaar aanvragen in grote resolutie
   
Alvast bedankt voor uw reactie!

 
Nieuw seizoen breekt aan - Nieuwe handelszaken openen (vervolg van LEES>>>)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Op de jaarlijkse opsomming met Pasen van de nieuwe handelszaken waren er dit jaar een 20 tal nieuwe openingen t.o.v. meer dan 30 andere jaren. Intussen is er een inhaalbeweging die reeds vermeld werd op 5 juni .
21. arizona xtra: derde fietsenverhuur van Arizona op de Zeedijk niet ver van de Witte Berg (vroegere Ysbeer)
22. Pommefriet: naast de nieuwe Ysbeer
23. Diamands & Pearls: wijnbar op de grote Esplanade
23. d'Esplanade: tearoom/restaurant op de grote Esplanade: ZEER lekkere verse ronde wafels
24. Phoebus: tearoom op hoek Nieuwpoortlaan-Leopold II laan.


25. Nieuw Luna Park op de Zeedijk waar vroeger de Terlinck was

Het nieuwe "Hotel aan ZEE" is herrezen op de plaats waar vroeger de Vilvaldi was, op de markt. De zeer mooie Art Deco gevel werd in alle glorie terug herbouwd en zal nog beschilderd worden met de mooie motieven. Ook mooie lichtreclame op het dak. De originele mooie balustrades werden terug geplaatst.
Op het gelijkvloers komt geen tweede restaurant van het Zonnetje maar een mooie tearoom met terras op de Markt en terras achteraan. Omdat de feestactiviteiten deze zomer op de markt fel gereduceerd zijn zal het Zonneke eigen attracties voorzien. Ook iedere woensdag Barbecue.
Opening gelijkvloers op woensdag 8 juli

Alvast bedankt voor uw reactie!

 
Sint Pieterskermis - Wijding Panneboot P1 - Zeewijding

De Sint Pieterskermis was terug een volks gebeuren met veel plezier. Om de ambiance te proberen over te maken werd dit jaar voor de eerste keer alle activiteiten gefilmd en dagelijks op www.DepanneBlogt.be gepost. Je kan er in het totaal 10 filmpjes van minder dan 10 minuten bewonderen (zie hiernaast)

Andere kijk>>> en volgende

Bij de zegening van de herstelde Panneboot P1 vond ook de jaarlijkse zeewijding plaats; dit dus vanaf het Sint Pieterskerkplein. (nu het Mervillie plein).

Alvast bedankt voor uw reactie!

 
Zeelaan


Dinsdagavond waren een 100 tal geïnteresseerden opgekomen voor een laatste uitleg en vraagstelling over de werken. (nog altijd voorzien ts 1 sept 2009 tot ein juni 2010 + ook palmbomen)
Kerplein zal zeer mooi zijn.
Meer info + opvolging werken op de nieuwe website www.zeelaandepanne.be vanaf 21 juli.
Voorzien dat de fietsers rijden in het midden van de versmalde weg gereduceerd tot 6 m breedte); auto's moeten achterblijven en aldus voorrang verlenen. Grotere parkeerplaatsen + sierelementen, wel 20 parkings minder. Grote laad- en loszones die om..uur personenwagenparkings worden.
Particuliere kosten van de gescheiden rioolaansluitingen worden terugbetaald uit de pot van IWVA watertaksen.
Alvast bedankt voor uw reactie!


 
BTW verlaging HORECA (vervolg van LEES>>>)

 

Vanaf gisteren is de BTW verlaging in Frankrijk in toegepast. Ongeveer 70 à 80 % van de uitbaters juist over de grens doen momenteel mee en hebben duidelijk de prijsverschillen aangeduid. Rest volgt???
Zie ook FOCUS filmpje>>>

Standpunt HORECA>>> (kan tijdje duren om te downloaden)

Inderdaad vandaag naar Ghyvelde gaan eten. BTW verlaging werd effectief toegepast op het eten (niet op de wijn). Staat ook duidelijk op het BTW briefje! Dus echt 100 % voordeel voor de Belgen. Indien dat in België toegepast zal worden zullen we wellicht 2 keer betalen. Winst BTW verlaging ten voordele van de HORECA en verlies voor de begroting ten laste van de belastingsbetaler.

De fylosofie van de BTW verlaging is om de arbeidsintensieve sectoren meer omzet te doen creëren en dus meer werkgelegenheid. HORECA is een zeer arbeidsintensieve en moeilijke sector. Dus goede zaak dat de sector gunstmaatregelen krijgt. Het is geenszins de bedoeling dat de BTW verlaging 100% in de pocket van de HORECA-uitbaters komt. Inderdaad de BTW verlaging zal de vele "cowboys" in die sector misschien vrijwaren van faillissement op korte termijn. Die mogen direct failliet gaan en zouden dan minder het imago van de vele goede HORECA zaken bezoedelen.
In de bouw heeft de BTW verlaging aanleiding gegeven tot een heropbloei van de particuliere bouwaanvragen (wegens lagere prijzen!). Waarom mag dat ook niet kunnen in de HORECA? Een goede relance t.g.v. lagere prijzen is meer omzet en dus meer winst. Ook het negatief imago van de steeds stijgende prijzen van de comsumpties aan de kust kan doorbroken worden. Is het zoveel duurder aan onze kust dan in Spanje of Turkije?
Geruchten over de nu reeds stijgende prijzen, om een binnenkort bij de invoering van de BTW een daling mogelijk te maken, zijn uiterst slecht voor het imago van een sector in moeilijkheden (o.a. door de OVERreglementering)
Alvast bedankt voor uw reactie!

 
PARK OP KOMST

Op zaterdag 4 juni is een infodag "PARK OP KOMST" over het gemeentelijk park. Alle jongerenverenigingen en bewoners uit de buurt zijn schriftelijk uitgenodigd om deel te nemen aan deze dag. Het ontwerpbureau "Omgeving" heeft de plannen voor het nieuwe park reeds mooi uitgetekend en ze vragen, samen met het gemeentebestuur, naar de mening van de omwonenden.
Start om 14.00 uur in de Raadzaal van het Gemeentehuis ( NIET in de  "De Boare" zoals  op de uitnodigingsbrief). Na een korte toelichting van de plannen en een vragenronde zullen deze zaken ter plaatse in het park zelf bezocht worden). (zie een 5-tal panelen in het park).
Alle betrokkenen kunnen aldus  voor de derde keer hun mening kwijt over dit deel van het "Herwaarderingsplan van de Dumontwijk". Er wordt  veel belang gehecht aan inspraak.
DE HAPPY HOUR om 16 uur in het PARK HOTEL blijft gewoon doorgaan!

 
Alvast bedankt voor uw reactie!
 
 
Cabin Art

De handelaarsbond van Baaltje, met Philippe Debourse (55) als voorzitter, en onder de deskundige beleiding van Dr Raymond Van Duüren, groot promotor van kunst en cultuur, komt naar buiten met Cabin'Art 2009. Tien plaatselijke kunstenaars (allemaal inwoners van groot Koksijde) konden genieten van het mooie Pinksterweekend eind mei om hun kunstwerken rechtstreeks op de achterwand van 10 strandcabines aan te brengen. Ter hoogte van het Georges Grardplein, kunnen de werken onder het thema 'Vanop de dijk gezien', tot het einde van het seizoen bewonderd worden. Sint-Idesbald zet zichzelf als kunstenaarsoord alweer op de kaart. Het evenement wordt afgerond op 5 september 2009 om 19.30 u in de Kerkepannezaal, waar een versie van de 10 werken op doek (60x80 cm) zal worden geveild ten voordele van de vereniging "De Vrienden der Blinden". Ook de uitbater van het "Zwarte Schaap" op de Zeedijk heeft een mooi werk gemaakt.

 
Alvast bedankt voor uw reactie!
 
 
Natuur


De "Blauwe Bremraap" gevonden in den "Zwarten hoek" . Zeer zeldzame vaatplant die geen bladgroen heeft omdat hij parasiteerd op de wortels van andere planten

 


Opgestuurd door Herman en gevonden ingang bos aan de tram halte moeder Lambik ... richting links ... en achter de Kerkhof ... 30m voor de kleine metalgerust.
Wie kent de naam?
(Jacky zegt: de Zwavelzwam (Laetiporus sulphureus)
Alvast bedankt voor uw reactie!

 
Pannesprokkels
DE DECAUX doet zijn best om de hondenstronten op te zuigen in de commerciele straten. In de Dumontwijk zijn er vrijwilligers (bewoners) die gedurende hun eigen hondenrondwandeling ook de strontjes van de andere honden mee opruimen

 


Eerstdaags is de Zeelaan tussen de "rode lichten" en de Zeedijk terug open voor voetgangers. Definitieve afwerking na het seizoen. Het zal mooi worden!!

Alvast bedankt voor uw reactie!

 
Humor


Nu weten wij waar Tom zijn energie haalt; uit de Meli wafeltjes ....
Opgestuurd door Roland FLORIZOONE


Wie weet waar deze sympathieke winkel gelegen is in De Panne?
Alvast bedankt voor uw reactie!

 
67 ste verjaardag van de massadeportatie

Op zaterdag 27 juni een dag van rouw en bezinning, maar ook een dag van erkentelijkheid en van hoop! .
DANK aan Rudy Kenis voor de foto's. Hij schrijft:"... Ikzelf heb me bijna gans mijn leven bezig gehouden met opzoekingen naar het oorlogsverleden, maar dan wel in West-Limburg. Nu ik hier aanbeland ben gaat men interesse voor het oorlogsverleden natuurlijk verder. Ik vind het lovenswaardig wat de gemeente doet voor haar oudstrijders, gesneuvelden en weggevoerden..."

Voor filmpjes is Flash Player nodig. Te downloaden via deze link>>>

- Notaris schepen Serge Vandamme heeft een mooie hulderede gehouden. Via deze LINK kan je zijn tekst lezen. Het is de herdenking van het aanhouden van een 80-tal Pannenaars EXACT 67 jaar geleden. Op de speelplaats van het toenmalig Panne-Instituut, werd de elite van een ganse generatie Pannese jeugd samengebracht, om dan als vee te worden getransporteerd. 10 zijn er nooit teruggekomen. LEES>>>
- Eigen filmverslag volgt nog in volgend nummer.
- Proficiat aan Alain Fontaine voor de waardige en aangrijpende herdenkingsplechtigheid
- Voor meer info over de gedeporteerde Pannenaars LEES PANNETHEKA>>>
Alvast bedankt voor uw reactie!

 
Inhuldiging SMOKKELFIETSTOCHT

Deze Smokkelfietstocht werd feestelijk ingehuldigd verleden zaterdag. Ze bestraat in 2 versies, er is een kleine omloop van 15 km voor liefhebbers van korte fietstrips en ook een sportievere versie van 28 km voor getrainde en avontuurlijke fietsers. Beide routes lopen aanvankelijk gelijk langs enig mooie natuurgebieden die zowat het neusje van de zalm vertegenwoordigen uit onze gemeenschappelijke Westhoek. Zoals het uiteraard een heuse smokkeltocht betaamd gaat de grote tocht echt de "schreve" over naar Frans-Vlaanderen. Mikpunt van deze toer zijn de onovertroffen gebieden van onze "Moeren" een nagenoeg uniek natuurlandschap aan de rand van de circa 5.000 jaar oude fossiele duinen. Zeker een must voor fietsers die houden van rust en uitgestrekte natuurlandschappen opgeluisterd door het gezang van unieke vogelsoorten. Meer hierover in DepanneBlogt Lees>>>

De Smokkeltocht kunt u downloaden voor uw Fiets GPS
Lange Lus : 27,6 km
Track in *.gdb formaat voor Garmin: www.decoussemaeker.be/smokkelfietstocht.gdb
Track volgens het universeel gpx formaat www.decoussemaeker.be/smokkelfietstocht.gpx
Korte Lus: 14,7 km
Track in *.gdb formaat voor Garmin: www.decoussemaeker.be/smokkelfietstocht1.gdb
Track volgens het universeel gpx formaat : www.decoussemaeker.be/smokkelfietstocht1.gpx

Alvast bedankt voor uw reactie!

 
Palmbomen in Adinkerke

In Adinkerke gedijen de palmbomen goed (Veldstraat)
Alvast bedankt voor uw reactie!