Nieuws uit de gemeente

De ondergrondse vuilbakken zijn toegekomen
BLIEDE NIEUWS: woensdagmorgen stond op de Kleine Esplanade een camion volgeladen met 4 MOLOK vuilbakken. Ze zijn er eindelijk! De 11 nieuwe ondergrondse afvalcontainers voor de Zeedijk worden eerstdaags geplaatst. (10 daarvan hebben een capaciteit van 3.000 liter).
LEES MEER>>>

Reeds meermaals werd in DE BLIEDEMAKER beklag gemaakt over de lamentabele toestand van de bestaande vuilbakken op de Zeedijk. Lees>> Dit nieuwe Finse systeem werd uitvoerig getest met 8 verschillende types in de zomer van 2007. De evaluatie van de milieuraad was positief. Ook andere kustgemeenten hebben goede ervaring hiermee.
Meer Foto's>>

De vraag is alleen of de optie "alleen zwerfvuil" door de kleine inwerpopening zal kunnen voorkomen dat de zondagavond huisvuilzakken zullen achtergelaten worden naast de containers door vertrekkende "tweede verblijvers", . Koksijde heeft geopteerd voor grote openingen met risico op "huisvuilstorting"; Oostende voor opening met betaalmunt van 0,5 euro.
De ervaring zal uitwijzen. (momenteel grote inwerpopening wegens verkeerde levering) Goed is dat al de bestaande vuilbakken weggenomen worden. Dank aan afvalcoördinator, Angeline Vanloo
Alvast bedankt voor uw reactie!

 
GROENE GORDEL wandeling

Grotere kaart weergeven
We zijn in De Panne de gemeente met de meeste duinen van de kust (750 ha), maar we gaan er ook prat op dat deze duinengebieden quasi aaneengesloten zijn. Zaterdag 13 juni kunt u deelnemen aan de "Groene Gordel Wandeling" van De Panne, een dag ALLEEN door de natuur van De Panne en slechts 3 maal een straat over. Veel van die duinen zijn maar gedeeltelijk toegankelijk. Afstand 15 km. Vertrek om 9:30 aan het Canadezenplein (tramhalte "Golfstraat"). Picnic meenemen. Geen botten, wel gesloten schoenen + lange broek want we gaan in afgesloten gebieden waar geen ingerichte paden zijn. Mooi weer is besteld. Geen inschrijving nodig.
Gedurende de dagwandeling wordt veel verteld over het vissersverleden van De Panne
Lees meer>>>>
Alvast bedankt voor uw reactie!

 
BTW verlaging HORECA

In Spanje, Italië, Nederland en Luxemburg is onlangs de btw op restaurantmaaltijden van het hoge naar het lage btw-niveau gebracht. Sedert 1 juni heeft ook België van de Europese Commissie het groen licht gekregen. De Horeca Federatie verhoogt nu de druk en wil zich met handtekening op papier engageren tot het aanwerven van 25.000 tot 28.000 werknemers én tot het verlagen van de prijzen. In Frankrijk was de toepassing aanvankelijk voorzien voor 1 januari 2010. Maar op aandringen van de 3 grote HORECAverenigingen werd een convenant met de overheid getekend met 3 voorwaarden. Vandaar dat, niettegenstaande het voorziene groot begrotingstekort in Frankrijk, men nieuwe swung wil geven aan de horeca sectoren en de toepassing nu mag starten vóór het seizoen (1 juli 2009).
Voorwaarden:
1. prijsdaling van 11,8 % moet grotendeels ten voordele komen van de consumenten (= degenen die de belastingen betalen ).
2. HORECA engageert zich om x aantal extra werknemers te aanvaarden
3. HORECAzaken zouden per jaar minimum 2% moeten investeren
Deze prijsdalingen zullen duidelijk moeten geafficheerd worden (oude + nieuwe prijs). Ter controle werden reeds voor 220.000 HORECA zaken de huidige prijzen opgenomen. Men dreigt met zeer strenge controle.
Dus volgend seizoen zouden de prijzen 5 km hier vandaar zakken.

Hieronder enkele van de vele pers uittreksels van de Franse pers:
"... donc le taux doit passer de 19,6 % à 5,5 %. depuis 1 juli 2009. Des baisses de prix sont attendues, mais aussi des mesures sur l'emploi et l'investissement. Un plat facturé 15 euros avec une TVA à 19,6 % coûtera donc 17,94 ou 15,82 euros au taux de 5,5 %. Mathématiquement, cela représentera une baisse de prix de 11,8 %. Un consommateur devra pouvoir se restaurer en ayant un repas complet qui répercute intégralement la baisse de TVA. Une dizaine de produits identifiés par les professionnels et l'État devraient être concernés (entrée, plat, dessert, différents types de formule, ainsi que des boissons non alcoolisées froides et chaudes). Ils représentent 25 % à plus du tiers du chiffre d'affaires d'un établissement. Les restaurateurs choisiront dans cette liste les produits qui intégreront 100 % de la baisse de TVA : au moins sept selon les professionnels Pour le faire savoir au client, les baisses de prix seront visibles à l'extérieur des restaurants et sur la carte, pourquoi pas avec un système de double affichage comme pendant les soldes. Pour se moderniser, les restaurateurs devront dépenser plus que les 2 % de chiffre d'affaires qu'ils ont l'habitude de consacrer à l'investissement.

Baisse des prix de 11,8 % sur sept produits choisis dans une liste de dix : entrée, plat chaud, plat du jour, dessert, menu entrée-plat, menu plat-dessert, menu enfant, jus de fruit (ou soda), eau minérale, café (thé ou infusion). Un milliard d'euros d'investissement sur trois ans

Le contrat d'avenir signé le 28 avril prévoit que les restaurants baissent d'au moins 11,8% les prix de sept produits ou plus choisis parmi une liste de dix, ou, si la carte ne le permet pas, de baisser celui des produits qui représentent 30% du chiffre d'affaires. Il faut que le consommateur puisse palper la réduction de TVA,

Tout d'abord, les prix de sept produits sur une liste de 10 devront répercuter cette baisse de la TVA . Il s'agit des plats du jour, du menu plat-dessert, du menu enfant, du menu entrée-plat, des desserts et des boissons non alcoolisées (eau minérale, jus de fruit, thé, café, soda). Le but avoué est que chaque client puisse bénéficier des allègements sur un repas complet pris au restaurant. ..."
Voor België zou de prijsdaling van 21% naar 6% een prijsdaling vertegenwoordigen van (1 - 1,06/1,21) = 12,4 % zijn

 
Alvast bedankt voor uw reactie!

 
David in Koksijde
 

De opvolger van Louislouise op VTM heet David en komt dit najaar op het scherm. De telenovelle wordt een mooie reclamefilm voor Koksijde en Oostduinkerke. Koksijde investeert 200.000 euro in het project. VTM wil niet kwijt waar David over gaat, maar in tegenstelling tot Sara en Louislouise gaat het niet om een Vlaamse versie van een buitenlandse telenovelle. Klein detail: David wordt gemaakt door Eyeworks, een bedrijf waar Erwin Provoost de afdeling drama leidt. Erwin Provoost is producent van de serie Windkracht 10 en de film Windkracht 10 - Koksijde Rescue en is ereburger van Koksijde. De kustgemeente hoopt na het succes van Windkracht 10 opnieuw extra toeristen te lokken met David . Erwin Provoost zegt: 'Koksijde is perfect als locatie voor David. Kijk rond je naar die natuur, dat patrimonium. En natuurlijk: ik ben van Koksijde afkomstig en ken hier iedereen. Een samenwerking lag dus voor de hand. Maar dat was niet het uitgangspunt. Koksijde verdient het gewoon.' Lees meer>>>>

Alvast bedankt voor uw reactie!

 
Verkiezingen 2009 : vervolg van Lees>>>
We zijn verwonderd van het grote aantal voorkeurstemmen van onze kandidaten. Maar blijkbaar zijn er veel kiezers buiten ons kanton die gestemd hebben voor onze kandidaten. Dit geeft dus geen beeld voor de gemeenteraadverkiezingen binnen 3 jaar.
Voorkeurstemmen
Totaal
Kanton Veurne
Ann Vanheste: SP-A:
7.041
1.626
Sabine Vanhove-Van der Maelen CD&Vplus
3892
540
Reinilde Van Cleemput: Vlaams Belang
3583
280
Christophe Delrive: Open VLD
2590
710
Marc Vanden Bussche: LDD
6002
1915
Hilde Crevits: CD&V
101.230
3.166
Danielle Godderis-T'Jonck:NVA
6.746
800
Alvast bedankt voor uw reactie!

 
Onbekende Foto

Foto van Willy Vilain
Wie helpt onze lezer om deze foto van De Panne te identificeren?
Graag Reactie!
Alvast bedankt voor uw reactie!

 
Nieuw op de WIKI: De enclave Kerckepanne aanvankelijk niet bij Adinkerke
De taksvrije enclave "pêcherie Kerckepanne" was door burgemeester De Man van Veurne opgericht in 1783 op keizerlijke grond en behoorde dus aanvankelijk niet tot de poldergemeente Adinkerke.
Het is pas in 1899, dus 16 jaar later, dat de administratieve aanhechting met de gemeente Adinkerke werd doorgevoerd
Lees WIKI>>>>
Alvast bedankt voor uw reactie!

 
Pannesprokkels

- De vernieuwde rioolzuiveringsinstallatie (RWZI) aan de De Pannelaan 95/2 in Adinkerke zet op zondag van 13.30 tot 17.30 uur de deuren open. Medewerkers van Aquafin zorgen voor deskundige rondleidingen.

- De gemeente is bereid het dak van de Sint-Pieterskerk te verhuren voor de installatie van zonnepanelen (op vraag van de oppositie).

- Nog nooit zoveel zaad zien "sneeuwen" van de populieren in het Calmeynbos (zie foto hiernaast opgestuurd door Herman Spruytte)

- Binnenkort zult uw wagens zien rondrijden met een discrete sticker *de panne* ,met groen puntje, op de achteruit Voorlopig is dit enkel voor CBS, gemeenteraad/personeel, adviesraden en verenigingen.maar men overweegt dit ook te kunnen uitbreiden voor de bevolking en "tweede verblijvers".

- "..De politiezone Westkust (De Panne/Koksijde/Nieuwpoort) mag voortaan haar interventies filmen met camera's die aan de jas zijn bevestigd. De Senaatscommissie Binnenlandse Zaken heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat een mouw past aan een aantal lacunes en toepassingsproblemen van de huidige camerawet.
De politiezone Westkust kondigde enkele weken geleden het gebruik van mobiele bewakingscamera's aan in het kader van de openbare handhaving, maar de wetgeving was daar nog niet helemaal klaar voor. Open VLD-volksvertegenwoordiger Sabien Lahaye-Battheu drong toen aan om de wet snel aan te passen. Ook minister van Binnenlandse Zaken Guido De Padt drong tijdens zijn bezoek aan de politiezone begin mei aan op een snelle oplossing. Die is er nu gekomen.
Het gebruik van de camera's moet agressie tegenover agenten intomen en het kan de agenten ook houvast bieden bij de opmaak van een proces verbaal.  Het is de bedoeling om de camera's ter hoogte van de borst op het uniform vast te maken en niet op de pet van de politieagenten zoals bijvoorbeeld in Rotterdam het geval is..."

Opgestuurd door Guido Sepelie volgens webstek van Focus - WTV

- Mooi vernieuwde website van "Hotel Anvers" nu ook met ON-LINE boeking mogelijkheid Lees>>>
..en proficiat met de geboorte van het kleinzoontje van Joriska

- 10de "Vrienden van de Dumontwijk" Happy Hour in het Park Hotel was een succes LEES>>>

- Donderdag 11 juni werd de multimedia "Toerismobiel" aan de pers voorgesteld. Een zeer goed initiatief van schepen Marc Decoussemaeker dat veel mogelijkheden biedt. Ook de vernieuwing van de layout en inhoud van diverse toeristische brochures wordt gewaardeerd. Er zit wind in de zeilen van de Dienst Toerisme....
Zeker het artikel en de reacties lezen op DepanneBlogt LEES>>>

 
Alvast bedankt voor uw reactie!

 
5-Art en Erfgoedcellen
 

De projectvereniging 5-art (bestaande uit de  diensten Cultuur van de gemeenten Alveringem, De Panne, Koksijde, Nieuwpoort en Veurne) is van plan om een erfgoedconvenant af te sluiten met de Vlaamse Gemeenschap. In elke gemeente gaat daarvoor een praatcafé door.

Niet alleen de inwoners, ook tweede verblijvers en toeristen zijn welkom op de praatavond in De Panne over de toekomst van het roerende en immateriële erfgoed van de gemeente.
Daarvoor is ook uw mening vandoen!
Kom erover praten op maandag 22 juni, te 19.30u. in Hotel Maxim, Meeuwenlaan, De Panne

Alvast bedankt voor uw reactie!

 
PANNETHEKA
Jacqueline is druk in de weer om een mooie reportage te maken over de glorietijd van de hotels van vroeger in De Panne. LEES pagina in opbouw>>>>
Indien je hierover meer weet wil je zo goed zijn contact op te nemen met pannetheka@telenet.be,
Alvast bedankt voor uw reactie!