Zaterdag, 3 juni 2006

Nieuws uit de gemeente

Dumontwijk gedeblokkeerd???
BLIEDE NIEUWS: Op donderdag 7 juni 2006 is het gemeenteraad en zijn er eindelijk terug 2 agenda punten over de Dumontwijk:
 • Dumontwijk. Opmaak van een herwaarderingsplan.
 • Le Chalutier. Woning Louis Van den Eynde. Renovatie en bestemmingswerken. Bijzonder bestek tot aanstelling van een ontwerper.
  Benieuwd of er beslissingen met een toekomstvisie zullen genomen worden (vb integratie van het HERWAARDERINGSPLAN in het BPA Voor een Herwaarderingsplan is er subsidie mogelijk van Monumenten en Landschappen (cf Veurne)
  Een goed voorbeeld is de moed van Knokke-Heist waar de gemeente grotendeels zelf mooie villa's voorgesteld heeft om als "monument" beschermd te worden. In het laatste nummer van het West-Vlaams erfgoed tijdschrift "De Steigers" worden 19 Knokse villa's geïllustreerd die beschermd monument geworden zijn. Ook te bezien op de inventaris van het Vlaams Bouwkundig Erfgoed LEES>>>. Eén van de ambtenaren die hiervoor geijverd heeft is Jan Vancoillie van het WVI (de planningsambtenaar die ons Gemeentelijk Structuurplan opgesteld heeft en die verleden week aangeworven is door de gemeente Knokke-Heist)

  BLIEDE NIEUWS: het voorontwerp voor de herbouw van de Regina Maris en het Pension Eden is bijna klaar. Het oorspronkelijk villaatje (aan de Bortierlaan is Beschermd Stadsgezicht) en zal losgekapt, gerestaureerd en afzonderlijk verkocht worden. (zie LEROY LEES>>>). Al de andere gebouwen + zwembad worden herbouwd op uitzondering van 2 gevels van het Pension Eden aan de kant van de Konijnenweg en de Zeekruisdoornweg (ook beeldbepalend incl liftkoker met torentje). Hopelijk worden de restauratie van het oude Regina Maris villaatje gekoppeld aan de toelating voor het starten van de andere werken. Meteen zal dan ook het probleem van de "krakers" aanwezig in de Regina Maris opgelost worden. Indien het dossier nog lang duurt zal hiertegen opgetreden moeten worden.  MINDER BLIEDE NIEUWS: Hieronder 2 fotootje's over de Cordial (hoek Duinkerkelaan Zeelaan is ook Dumontwijk). De stabiliteit van het gebouw is momenteel niet gewaarborgd. Of wilt men de bescherming ontglippen door het te laten instorten? De juridische discussies mogen dit gebouw niet nog lange tijd zo onberoerd laten. (zie ook de affiches voor een Erotica Beurs geplakt op de ruiten en al de duiven die binnen huizen). Wellicht zal de gemeente zelf een aannemer moeten aanduiden om het gebouw te verstevigen en doorrekenen aan eigenaar of verzekeraar!
  De onderschoringen zouden in ieder geval moeten verdwijnen vòòr het seizoen!.
 •  

   
  Vandaag
   
  Vroeger
     
  Ander BLIEDE NIEUWS: er is weeral een mooie restauratie bezig in de Dumontwijk nl in de Visserslaan 46 Stormvogel (vroeger La Joyeuse naast de villa Kinkankhoorn). De eigenaar Philippe Dequeecker mag terecht fier zijn op deze realisatie en hopelijk stelt hij zijn villa open met Monumentendag. De oorspronkelijke architect is de beroemde Jozef Vierin. Spijtig zijn door een vorige eigenaar de mooie Vlaamse blokramen vervangen door witte plastieken ramen, maar Philippe is van plan ook deze terug origineel te maken (nadat de 40% subsidie beschikbaar is na het voltooien van bovenvermeld herwaarderingsplan). Ook de vensterluiken komen terug! Spectaculair is het contrast met het andere deel van de tweewoonst waar de muren bezet geweest zijn + wit geschilderd. Nochtans is de oorspronkelijke gele Nieuwpootse baksteen de typische gevelsteen voor alle oude villa's. Hier kun je dus zeer goed het verschil zien. En wat vindt u het mooist??? Ook is de aanbouw achteraan een mooi voorbeeld van wat mogelijk is in de Dumontwijk. Monumenten en Landschappen is terecht zeer alert om afbraak van waardevol patrimonium te vermijden maar is anderzijds zeer toegevend om uitbouwen toe te laten die het zicht van de openbare weg niet storen. Moderne waardevolle aanbouw is te verkiezen boven te proberen de oude stijl na te bootsen.
  BRAVO voor die waardevolle realisatie!!
       
     
  Kant Visserslaan
   
  Achterkant
           

  PIET POWEET

  "...Kleinzoon van Pier Kloeffe
  blaast een zomer lang letters door de St.-Pieterswijk in De Panne.
  Voor hun vierde PoëzieZomerWandeling koos de werkgroep “Kunst in de Wijk” als thema "Het Kind". Op zoek naar een mascotte, vonden zij een kleinzoon van Pier Kloeffe bereid om deze fijne taak op zich te nemen. Piet Poweet is dus een neef van Pierke en Leentje van de dienst toerisme.en nodigt uit om kennis te maken met de 38 gedichtjes (en liedjes) van de vierde poëziewandeling. Tot eind september ontdekt men in deze volkse wijk het verhaal van het kind, zeg maar van de jeugd. Poëzie, geschreven door de jeugd maar ook voor de jeugd. Steeds met een vleugje nostalgie uit de tijd dat men zich als kind schier zorgenloos kon bewegen in een wereld waar geluk toen nog heel gewoon was.
  Poëtisch jeugdsentiment in de breedste zin van het woord: over de eerste kleuterpasjes, het schalkse kattenkwaad, de eerste kus en dan die rare vlinders in je buik…
  Op de dienst toerisme kan men een foldertje verkrijgen waarop alle locaties staan aangeduid.
  Tientallen luchtige versjes, maar ook sentimentele en soms ontroerende gedichtjes.
  Een voorproefje: "Beleefd" van Geert De Cockere
  Aan de rand van het bos
  moet je kloppen
  op de bomen
  en dan netjes blijven wachten
  tot de dieren roepen
  dat je binnen mag komen , .."

  Geschreven door Will Vansteene


  Strand van De Panne was vliegveld

  Inderdaad dit is Fons Mouling (Adjunct-administrateur-generaal van Toerisme Vlaanderen) naast een vliegtuigje en op de achtergrond de skyline van het strand van De Panne. Deze foto is niet getruceerd. Zaterdag verschoot iedereen op het strand toen een vliegtuigje laag overvloog en plots landde op het strand. Noodlanding?? ..en dan nog één .. en nog één. Er waren er een 40 tal die participeerden aan de "Rally over België" voor ULM-vliegtuigjes (Ultra Light Motorised). LEES>>> Ze kwamen van Amougies en zouden terug vertrekken voor Moorsele om s'avond terug te vliegen naar het vliegveld van Koksijde. Het was een kleurrijke bedoeling met veel toeristische belangstelling. Wat zou Albert Dumont daarvan gevonden hebbe??