Donderdag, 23 maart 2006

Nieuws uit de gemeente

Beaufort 2006 - Ze zijn toegekomen uit Durban

'

De OLIFANTEN natuurlijk ... en het is prachtig!!!!

Zoals reeds aangekondigd in de voorstelling van 7 december 2005 zal in De Panne een kudde olifanten uit de zee komen De kunstenaar Botha is een Zuid-Afrikaan. De Afrikaanse aanwezigheid in De Panne refereert aan de geschiedenis uit de 17 de eeuw toen Vlaamse boeren vanuit ONZE WESTHOEK emigreerden naar Zuid-Afrika om er een nieuw leven op te bouwen. Het waren geen Hollandse boeren. Degene die ooit al in Zuid-Afrika op reis geweest zijn, zullen wel ervaren hebben dat je daar zeer goed begrepen wordt als je platweg ons dialect spreek.
Ze komen uit zee maar niet zoals de kunstenaar oorspronkelijk voorgesteld had: ter hoogte van de Westhoek, uit het Zuiden komende, met de ondergaande zon als achtergrond. Nu staan er reeds 3 van de 8 rechtover de camping Zeepark en komen uit zee gewandeld om zich naar Sint Idesbald te begeven. Vanaf 28 maart kan het publiek de kunstenaars aan het werk zien op het strand waar een 9 de olifant (babyolifantje) zal gekapt worden. Ga dus beslist eens gaan kijken voorbij het Canadezenplein (beetje op strand gaan want je ziet ze niet direct vanop de Zeedijk).
Maar je kunt ze nu direct ook zien dank zij de zeer mooie foto's van mijn zus Martine (Martine heeft reeds meer dan 1000 bezoekers op haar site met 18000 bezochte pagina's in 4 weken, fantastisch hé?). Stuur maar gerust maar een olifant met een e-kaartje naar je vrienden via deze site. De Panne zal met kunstwerk wellicht de hoofdvogel afschieten aan onze kust.

Surf ook eens naar de website van Beaufort 2006 en abonneer u op hun Nieuwsbrief


Openbaar onderzoek ondergrondse parking Zeedijk
Momenteel kunt zijn in de inkomhall van het gemeentehuis de plannen uitgeplakt voor deze parkings (2 verdiepingen). Het oogt een mooi project en zal zeker een goede verbetering zijn. (vb ook WC aan de voetgangersingangen op het strand met lift). Alleen 1 opmerking i.v.m. de inritten. Voor het gedeelte Arizona tot Leopold I café: 1 inrit aan de Visserslaan en 1 uitrij op het Vuurtorenplein. Voor het gedeelte Pacific tot aan Canadezenplein: slechts 1 in- + uitrit in de Kunstenaarslaan. Dergelijke ingrepen storen zeer sterk de esthetiek van deze straten. Ze zijn onvermijdelijk maar moeten tot het minimum beperkt worden. Vandaar dat men zich zou moeten beperken tot 1 in- uitrit ter hoogte van het Vuurtorenplein. Deze tweede inrit aan de Visserslaan is niet verantwoord omdat daar nog enkele mooie Dumontvilla's bevinden. Deze straat is ten ander ook Beschermd Stadsgezicht. Als het kan met 1 in- uitrit voor het Oostelijk gedeelte moet het ook kunnen met 1 in- uitrit voor het Westelijk gedeelte (beide complexen zijn exact even groot). Of zou het zijn omdat de promotor sneller zijn garages zou kunnen openstellen als hij begint te bouwen vanaf het centrum? Het zou straf zijn indien men voor winstbejag deze mooie straat onomkeerbaar zou schenden. Temeer daar bij de vernieuwing van de Zeedijk beloofd was ook de "rampen" mee te integreren en deze van de Visserslaan is juist één die een mooie toegang geeft naar de Dumontwijk vanaf de Zeedijk. Dit was expliciet zo de bedoeling van André Dumont (idem voor het zicht vanaf de Zeedijk naar het koning Albertpleintje waar nog steeds dat lelijk tramkot staat). De visie van het gemeentebestuur is blijkbaar anders.

Nieuwe strandduintjes ter hoogte van het Westhoekreservaat

De laatste weken hebben we langdurig een felle N to NW wind gehad. Hierdoor is een grote massa zand vanop het strand gewaaid naar de duinen toe. Ter hoogte van de duinvoetversteviging (den "wandel"dijk)is het niveau van het zand merkbaar gestegen. Vandaar dat de brug van de Westelijk slufter practisch volledig ondergewaaid is evenals het wandelpad op de dijk vanaf deze slufter tot aan de grens. Zelfs het gedeelte tussen de zeilwagenclub en het einde van de Westhoekverkaveling is met een bulldozer geruimd geworden. Nogmaals een bewijs dat de duinvorming zeer dynamisch is en moeilijk met vaste constructies te beheersen valt.
Een mooi neveneffect van die zandopwaaing is dat al de vuilnis op het strand en aan de duinvoet ondergewaaid is. Ook op de vloedlijn is blijkbaar geen vuil met deze windrichting of is het direct overstoven.
Komende zaterdag 25 maart is er een opkuis van het strand voorzien: LENTEPRIKKELSVeel asfalt in De Panne volgende week
Vandaag in het Nieuwsblad: LEES>>>

Nieuwe natuurgids
Christine Denorme meldt me zojuist dat ze deze avond haar laatste examen afgelegd heeft en GESLAAGD is. Proficiat Christine Denorme! (Stuur haar een mailtje door op haar naam te klikken). Weeral een verrijking voor onze gemeente!