Zeelaan


Tweemaal openklikken

We kruisen de Zeelaan en hebben vanop de stoep het mooiste zicht op de diverse bouwstijlen van De Panne. (zie foto hierboven van Jan Van Der Perre uit GvA + Belang van Limburg 27/06/2009 - tekst Leen De Moor)
Verder rechts mooie Art Deco gevel van winkel Ollivier. Architect Charles Crevits - 1929. (gemeentearchitect). Plat dak. Klassiek van opbouw en vooral symmetrisch. Gedeeltelijk bepleisterde gevel. Trapeziumvormige bovenkanten van de ramen. Mooie kroonversiering bovenaan de gevel. Verticale lijnen. (wat verder is een niet geslaagde wachtgevelafwerking naar een te hoge nieuwbouw)
Een beetje dichter nog een gevel met restanten van de cottage stijl.invloed. Ook van architect Charles Crevits - 1923. Mooie dakversiering.
Aan de overzijde van de Zeelaan zien we wat verder richting zee het vroegere "Hotel Rivoli". Gecementeerd. Zeer mooie Art Deco versieringen met typische bloemmotieven. Mooi fronton met puilijst met opschrift.
Nog wat verder de "Ciné Minerva".(nu "Casa"). Modernistisch rijhuis van ir.-architect .Vanmarke. Mooi accent tengevolge gebroken fronton met horizontale lijnen. Verticale lisenen. Typisch voor een cinema is het schijfvormig, betonnen afdak boven de inkom die nu spijtig bekleed is met moderne materialen.
Achter ons is voorlopig nog de gevel van het "Hotel Imperial" te zien (nu GB). De gevel is volledig gecementeerd en voorzien van schijnvoegen. Balkons met fraaie gietijzeren leuning; Mooie overkragende kroonlijst. Spijtig dat het mooie fronton verdwenen is.
Heeft recentelijk een afbraakvergunning.
Rechtvoor rechts op de hoek van de Konijnenweg een typische gevel van architect Jules Decoussemaeker uit de jaren 50. Dan werd veel gebouwd met hardgebakken gevelstenen. Horizontale lijnen. Sobere moderne bouwkunst. Spijtig dat de Twee verdiepingen houtopbouw absoluut niet harmoniëren met de rest van het gebouw
(nochtans in de beschermde Dumontwijk)
.Links van de Konijnenweg het vroegere "Hotel Central".Een zeer mooie neo art nouveau gevel. Ook de ingangsdeur gezien aan de zijkant?.Zeer zwierige lijnen, geïnspireerd op de bloemen- en plantenwereld. Iedere verdieping heeft ander raamversieringen.
 
Links daarvan mooie art deco gevel van vroeger "Hotel Plaza" (nu "New Look"; voordien hotel Excelcior (destijds uitgebaat door Georges Desaver en Yvonne Brunet), later hotel Artevelde geworden) Gebouwd door architect Oscar Vermeesch in 1927).Vier prachtige traveeën bestaande uit driehoekige erkers gescheiden door verticale pilasters die tot aan het dak . (vroeger zelfs uitstekend boven het dak). Mooie versieringen

Links ervan winkel Ladbrokers. (1932) nog een zeer mooie Art Deco gevel. Mooi versierde middelste travee met gebogen kroonlijst. Decoratieve betonnen bloemmotieven

Spijtig dat al de bovenverdiepingen van al deze mooie gebouwen quasi onbewoond zijn. in de gemeente bestaat en vrij strenge boete op leegstaand en verkrotting maar men heeft hierop recent een dating toegepast. ("wachttijd" terug op nul gezet)

Nog meer links het vroegere "Hotel Excelsior" (nu winkel "Paris ici XL"; na de Plaza gebouwd en uitgebaat door Georges Desaver en Yvonne Brunet totdat hun dochter gehuwd met Burki het overgenomen heeft . Gebouwd door Architect Louis Legein. Mooi voorbeeld van gebruik van gekleurde tegels in Art Deco stijl. Zeer rechte gestileerde vorm. Vloeiende lijnen d.m:v. afgeronde erkers. Was vroeger wellicht het hoogste hotel van De Panne
Op de hoek van de markt en de Zeelaan het sfeervolle hotel Mon Bijou. Oorspronkelijk "Hotel Royal"van 1905 tot 1913. Vanaf 1913 is de naam gewijzigd in "Mon Bijou" uitgebaat door Camiel Desmet. Van 1921 tot 1951 uitgebaat door Maurice Desmet. Dan door schoonzoon Willy Derickx tot 1985. Heden door zijn zoon Bernard. Dus echt een familiezaak met 4 generaties.
Mooi onderhouden gevel met art deco bloemmotieven onder de vensters die mooi geschilderd zijn in een discrete kleur. Gietijzen balkonleuningen. Gecementeerde lijstgevel met schijnvoegen. Overkragende kroonlijst op consoles.
Zeer zichtbepalend wanneer men langs het dorp De Panne binnenrijdt.
HELAAS ZAL WELLICHT DIT GEBOUW PLAATS RUIMEN VOOR EEN HOOG APPERTEMENTENBBUILDING (volg start Openbaar Onderzoek vanaf 16 juni 2017)

Op de hoek van de Markt en de Visserslaan een prachtige art deco gevel die niet goed onderhouden is. .Vroeger Pharmacie-Apotheek. (eb voorzien winkel "Au Printemps"), cf. opschrift van fronton. (nu "China Palace"). Zeer uitgesproken verticalisme tengevolge de hoger uitstekende lisenen. Erkervormige traversen en sierelementen in degradatie (trapsgewijze), cf. pseudo-balkons en fronton; Ook nog mooie overschilderde bloemmotieven (ook bloemen in de beglazing nog deels bewaard).

Er naast Brasserie des Bains in neo-art nouveau stijl. Bemerk de wisselende vormen van de ramen per verdiep. Schijnvoegen gecementeerde lijstgevel. Gebogen fronton met ovaal medaillon, bekroond door pilastertjes met bolvormig topstuk.Ook interieur is nog altijd zeer stijlvol en vandaar is het nog één van de enige nog resterende 'bruine' café's in de De Panne Bad.

Aan de zuidzijde van de markt valt de gevel "Hotel aan Zee" mooi op. (vroegere "Café des Sports" van Gaston Velghe uitgebaat door Marcel Vormezeele-;Gilbert Vormezeele,;Later Sportcentrum door Renders. Later Vivaldi door Godfried Samijn later zoon Hein) Deze gevel is evenwel een vrijwillige herbouw van de vroegere gevel van de Vivaldi (en voordien..). Zeer mooie art nouveau invloed met de ronde cirkel bovenaan. Ook werden de originele gietijzeren balustrades gerecupereerd. Bravo voor dit vrijwillig privé initiatief. Dit gebouw maakt immers geen deel uit van de beschermde Dumontwijk.

Aan de overzijde van de markt op de hoek met de meeuwenlaan bevindt zich nog steeds de woning van architect Jules Decoussemaeker. (vroegere villa "Les Paquerettes".Dit is ook het geboortehuis van gids José Decoussemaeker. Mooi is de deurversiering
)

   
     
[Klik op de foto's die u wenst te vergroten]
Visserslaan Zeelaan Koninginnelaan
Zeekruisdoornweg Barkenlaan Zeedijk
05/04/10