Zeekruisdoornweg
  Rechts aflaan in de Zeekruisdoornweg. Daar zien we links kleine liefelijk villa "L'ermitage". Bemerk de mooie geglazuurde naamplaat. Rechts achteraan zie je een klein "kotje". Niemand kan raden waaroe dat diende? Nochtans hadden vele villa's zo'n uitbouw.
Wel dat was om devaste strandcabines op te bergen in de winter . Ieder villa werd verkocht tezamen met een perceeltje grond van het strand. De meeste stukjes strand zijn heden nog privaat eigendoen (zie kadasterplan)

Juist voorbij een klein huisje op de hoek met de konijnenweg nl: villa "Mia Casa". Klein maar knus. Spijtig van de recent aangebouwde veranda.

 

Wat verder voorbij de Konijnenweg rechts zien we de tweewoonst "D'Hooge Dune" en villa "Florian". Die eerste was vroeger eigendom van een beroemde muzikale familie van conservatorium te Laken. Nu bewoond door de familie Joseph Ollivier. Spijtig van het bruin schilderwerk. De tweede villa heeft een glazen balustrade boven de lelijke garages die die nog meer in het zicht brengt.
Links zien we de grote werf van het Eden Palace project. De oorspronkelijke gevel van het imposante gebouw "Pension Eden" (vroeger "Regina Mundi ") wordt behouden (men noemt dit "facadisme"). .Dit bakstenen modernistisch art deco gebouw uit het interbellum werd gebouwd door de bekende architect G. Vleurinck uit De Panne, die we nog verder op onze wandeling zullen ontmoeten. Zeker ook één van de redenen waarom deze gevels zeker moet behouden worden. De binnenstructuur is verwijderd en zal aansluiten op een zeer luxieuse appartementenvilla nieuwbouw van architectenbureau Coussee welke de felicitaties gekregen heeft van Onroerend Erfgoed. De villa Regina Maris, in de Bortierlaan, is terug losgekapt van de achterbouw. De achtergevel en de rechter zijgevel worden volledig gerestaureerd volgens de originele plannen. Het wordt terug een prachtige art-deco villa zoals weleer. Tussen deze villa en het nieuw gebouw is 8 m tuin. .    LEES>>>   

De attitude van de bevolking aangaande de Dumontwijk is geëvolueerd. Men begint te weten wat je wel en niet mag veranderen in die wijk. Ook moet niet alles in dezelfde oude stijl blijven. Ook weet men nu duidelijk dat niet alle gebouwen waardevol zijn (nl ongeveer 70%) en dat men de andere mag herbouwen in hedendaagse bouwstijl.
Zo wordt de Eden Palace (het vroegere Regina Maris) één van de meest prestigieuze appartementcomplexen van De Panne. Daarbij ligt het in een zeer rustige omgeving met zicht op de wijk. Een mooi voorbeeld van een nieuwbouw gecombineerd met een restauratiedossier.

Rechts via de Konijnenweg wandelen we naar de Zeelaan

[Klik op de foto's die u wenst te vergroten]
Visserslaan Zeelaan Koninginnelaan
Zeekruisdoornweg Barkenlaan Zeedijk
30/03/10