Nieuwpoortlaan - Zeedijk
Op de hoek richting Sint Idesbald zien we het imposante hoekgebouw "Résidence Léopold III". Vermoedelijk n.o.v. architect Louis Legein. Afgeronde hoektrav. Gevel volledig in cimorné.
Momenteel in restauratie.
Hieraan aanpalend richting Sint Idesbald nog een mooie villa  

We wandelen terug naar het centrum en kijken naar het modernistisch hoekhuis '.Jacqueline. en .M'toa". van arch. architect Louis Legein. doorlopende betegelde onderbouw. Aardig uitgebouwde hoektrav. met horizontale bandversiering; Buisvormige leuningen cf. z.g. .Internationale stijl"

.

De eerste deelwoning van de volgende blok modernistische noemt "Madomi" gesigneerd en gedateerd Louis Legein, 1934,
De andere monumentale hoek noemt "Tahoser". ook dr arch. Louis Legein, cf. gevelsteen. Ronde hoektoren met raampartijen ter accentuering van hoektrav. Tussenin

<
Aan de overzijde staat een mooi modernistisch rijhuis "Pitchoun". van . arch. Oscar Vermeesch,
Ernaast rechts een mooie gevel 'Le Dauphin"
Wat verder slaan we rechts af in de Kunstenaarslaan en zien er een mooie gevel met art deco invloed in tegeltjes  
Op de hoek appartement gebouw (vroeger . hotel "Normandie") Destijd in het interbellum waren meerdere dergelijk imposante luxehotels op de Zeedijk. Enkele voorbeelden: Kursaal, Splendid, Terlinck, Albert Premier, hotel des Flandres, l'Océan. Kijk foto's oude Zeedijk>>>
Wat verder op de hoek van de Antoine Depagelaan de plaats van het vroeger "Hotel Océ&n". Daar hangt aan de gevel van het vroeger hospitaal l'Océan een gedenkplaat. Deze plaat is UNESCO WERELDOORLOGERFGOED lees>>>>
Langs de zijde van de Zeedijk is er een bronzen plaat ter ere van H.M. Koningin Elisabeth; met beeltenis van koningin en tweetalig opschrift .Eertijds verrees hier het fronthospitaal L'Ocean waarin Hare Majesteit Koningin Elisabeth aan de zijde van dokter Depage haar toegewijde zorgen besteedde aan onze gekwetsten".
Meer weten over het Rode Kruis Hospitaal l'Océan Lees>>>
We wandelen verder op de Zeedijk naar het centrum. Ter hoogte van de mijnstraat hebben we zicht op het .Art Deco "Hotel des Princes".n.o.v. architecten Remy en Dumont van 1928, Mooi symmetrisch ontworpen gebouw. Baksteenbouw met cementbepleistering voor constructief belangrijke en decoratieve elementen.

Op de hoeken van de Mijnstraat met de Nieuwpoortlaan staan ook 2 mooie gebouwen.
De modernistische "Rotonde" (nu Pamier) vroeger ."Chris-Pat". Afgeronde hoektrav. geaccentueerd d.m.v. hoektoren met koepel; Horizontaliteit tengevolge doorlopende raampartijen. Betonnen, overkragend afdak beven terras.
De andere hoek is ook een mooi art deco gebouw van arch Oscar Vermeesch nl "Le Pergola". Origineel zijn de gekleurde tegeltjes.
 
Op de hoek met de Walkierstraat “Hotel Select”. in eclectische stijl, vnl. regionale neo-Vlaams-renaissancistische kenmerken, uit XXa (?). Baksteenbouw met gebruik van natuursteen voor constructief belangrijke en gesculpteerde delen. Als hoekgebouw ontworpen met vrijwel evenwaardige gevels, samenkomend in vorm van hoektoren met spitsbekroning. Gevelritmering d.m.v. erkervormige risalieten met bekronend balkon, uitlopend op dakvenster onder tuitgevel. Rechth., steek-, rond- en korfbogige muuropeningen en ontlastingsbogen.
Via de Walkierlaan naar de Nieuwpoortlaan nu richting Zeelaan. Rechts nog een zeer mooie art deco gevel "Venezia"..(vroeger Neptune)Uitgesproken verticalisme tengevolge hoger, trapsgewijze uitstekende lisenen; Art Deco invloeden vnl. merkbaar in decoratieve elementen (bloemmotieven).
Ongeveer rechtover een vergelijkbaar rijhuis "De coconut" (vroeger 'A la Confiance" later "The Club"). .Architect Oscar Vermeesch evenals het aanpalend gebouw "Press Shop". De gecementeerde gevelwand is volledig overschilderd maar de decoratieve art deco elementen blijven goed zichtbaar. ; Verticale accenten komen zeer goed tot uitdrukking worden bovenaan bekroond een uiterst mooi getrapt fronton. De geprofileerde lisenen met medaillon. Ook gietijzeren balkonleuningen.
Deze 2 unieke gevels verdienen bescherming.

Op de hoek met de Zeelaan hebben we ".La Terrasse". Een grootschalig hoekhuis in Art Decostijl van architect Oscar Vermeesch. Prachtige decoratieve onderdelen in baksteenbouw met gebruik van beton voor het decoratieve. Mooi getrapte frontonelementen en schragende elementen. Gevelritmering d.m.v. erkervormige trav. met bekronend fronton, onderling gescheiden door lisenen met mooi topstuk; Zeer mooi op de foto links zijn 3 bouwstijlen naast elkaar. Rechts Art Deco, midden zeer mooie neo-art nouveau met zeer gezwierde balkonbalustrades en helemaal links de hedendaagse zeefrontappartementsgebouwen (Albert Premier).
Op deze plaats had de vroegere groot grondeigenaar Ollevier voorzien om een majestueus casino project te bouwen (zie foto onderaan)

Aan de overzijde zien we de brasserie "Cordial" reeds geruime tijd in lamentabele toestand ingevolge een brandje. Maar nog wat geduld want de Cordial wordt herbouwd in zijn vroegere glorie! (zie foto rechts)
Na een lang juridische betwisting is dit dossier uiteindelijk gedeblokkeerd. De bouwvergunning is pas recentelijk afgeleverd om dit beschermd gebouw af te breken en opnieuw te herbouwen volgens de oude plannen.(bevindt zich immers op de hoek van de Dumontwijk). Het dak komt er terug en ook de lange balustrades.
Dit wordt beslist één van de meest markante restauraties van de Dumontwijk.

Dit is de apotheose van de wandeling in DE PANNE BAD. Er is nog een tweede geschiedenis van DE PANNE DORP en in het bijzonder zijn vissersverleden een eeuw vroeger maar daar verwijzen wij voor naar de "Pier Kloeffe" wandeling. Daar wordt ook verteld over de vele verspreide vissershuisjes aan de zuidkant van ionze duinen. Spijtig heeft de gemeente helemaal niet ondernomen om er enige te beschermen en moeten wij u voor deze bouwstijl doorverwijzen naar Sint Idesbald en Koksijde dorp.

Terug naar Plan
Verder

[Klik op de foto's die u wenst te vergroten]
Visserslaan Zeelaan Koninginnelaan
Zeekruisdoornweg Barkenlaan Zeedijk
07/04/10