Barkenlaan- Prins Albertlaan
Hieronder worden enkele foto's overgenomen van architect Klaas Vermaas uit Utrecht. Zijn volledig album kunt u bewonderen op Flickr Kijk>>>

Via de Marktlaan slaan we voorbij het "marktschooltje" links af in de Barkenlaan. Dit gedeelte van De Panne werd gebouwd na de eerste wereldoorlog in de duinen van Ollevier (nu Houtsaeger door huwelijk) . Dit is een rustige wijk maar in tegenstelling met de Dumontwijk zijn hier zijn geen villa's beschermd.
Rechts een zeer mooie villa met art deco invloed.door architect Vanmarke. Zeer originele brievenbus in de vorm van een gitaar. Hier woont immers een bekende muzikant uit De Panne.

De volgende tweewoonst-villa "Akelei-.." is enig in zijn bouwstijl in De Panne. Architect? Uiterst mooie art deco met sterk geacentueerde vertikale lisenen. Sterk symmetrisch en zeer geometrisch. Trapezium vormige bovenzijde van de ramen. Spijtig dat de linkervestibule dichtgemaakt is. Deze villa zou zeker moeten beschermd worden. Is nochtans niet opgenomen in de lijst van de waardevolle gebouwen van Besluit van 14 september van Sonja VanBlaere.
Een paar woningen verder de mooie art deco tweewoonst "Ma Touritelle - Mon Coquillage". Spijtig is de rechter vestibule dichtgemaakt. Mooi evenwicht met de witte gekleurde gevelvlakken . Typische art deco trapeziumachtige raamoverkragingen.
Op de hoek met de Julien Demoldelaan zien we een typerend appartementgebouwtje van architect Louis Legein. Deze Pannese architect heeft een stempel gedrukt op deze interbellum wijk aan de Oostelijke zijde van de Zeelaan. Zeer mooie late art deco. Sterk geïnspireerd door het Amerikaanse "Streamline Moderne". Aan de kust soms wat beïnvloed door boten : vandaar ook "pakkerbootarchitectuur" genoemd. Restauratie gewenst.
Er juist voorbij staat de residentie Isabelle, Fleurie en Carolo. Modernistisch; één, symmetrisch opgebouwd geheel. Horizontaliteit en vloeiende, afgeronde vormen. Middenstuk komt vooruit en is gevat tussen verticale lisenen met precies tongen in monden die we vaak terugvinden in de Louis Legein gevels. gevel volledig in cimorné. Is wat aan het verloederen.
We wijken even af van de weg om de Demolderlaan in te gaan, richting Zeelaan. Links zien we de eerste villa die architect Jules Decoussemaeker (1914 -tot heden). ontworpen heeft voor de gekende Pannese familie Demuysere. Mooie art deco combinatie van de harde gevelstenen en witte gecementeerde vlakken.
We dwarsen de Meeuwenlaan en zien links de opvallend geschilderde gevel van bakkerij Blomme. Enkelhuis n.o.v. architect Pierre Smagge afkomstig van een Pannese vissersfamilie. (de kleinzoon van Pier Kloeffe), Zeer mooie beschilderde cementbepleistering; Boogvormige loggia met bekronend balkon en aansluitend een hoefijzerbogig deurvenster. De pilasters zijn gecementeerde en vertonen mooie art deco motieven.;
De architect Pierre Smagge is geboren in  1876 te Vlissingen en genoemd naar zijn grootvader, de man uit "Bella Stock", . Lees>>>
Hij heeft gestudeerd in Antwerpen, is daar gehuwd en heeft daar blijven wonen. Nu nog zijn er 4 gebouwen door hem ontworpen in De Panne te bezichtigen: een woonhuis In de Veurnestraat op de Oosthoek, de brood- en banketbakkerij Blomme en 2 huizen in de Kasteelstraat.
Vier merkwaardige jugendstilpanden zijn gebouwd in 1910 voor vier Belgische loodsen door Pierre Smagge te Vlissingen: Villa Blanche, Villa Ivonne, Villa Louise en Villa Mario(foto rechts)
Deze vier huizen hebben in de eind jaren negentig de monumentenstatus gekregen.

We keren op onze stappen terug en lopen de rustige Barkenlaan voorbij tot aan de Prins Albertlaan. Aan de overzijde op het kruispunt zien we het indrukkend appartementgebouw "Françoise) waarvan de architect niet aangeduid is. Maar van het aanpalend gebouw links zien we duidelijk dat het een Louis Legein gebouw betreft.
We draaien naar links de Prins Albertlaan in en laten achter ons een zone met veel gelijkaardige mooie villa's uit de jaren 50, in gele harde gevelsteen, waarvan meerdere van arch. Jules Decoussemaeker (o.a. villa Mon Bijou)
Aan de rechterzijde zien we een naoorlogse villa met uitgesproken gele puntgevel en rood dak. Wel dit is ook een villa van dezelfde arch Louis Legein . Immers L. Legein heeft ook na WO II ontzettend veel villa's getekend die allemaal zijn eigen stempel dragen. (radicaal verschillend van zijn vooroorlogse periode). Scherp puntdak (veelal strodak), gele gevelstenen, bruin houtwerk, vensters met loodglas in rechthoekjes langs weerszijden van centraal glas..Hier zijn wel de kleuren van het houtwerk niet meer origineel (vroeger steeds bruin). Verder op de wandeling nog een gelijkaardige villa (zie foto links)
We wandelen richting zee en stoppen voor de mooie woning van Elektro Selschotter van ir.-architect .Vanmarke (1938). Zelfde bouwstijl als arch. Louis Legein. Bij deze villa komt bovenaan links het cirmorné metselwerk los. Dringend ingrijpende restauratie nodig.voor het te laat is.
Ongelukkigerwijs hebben na WO II niet meer gehoord van deze uitstekende arch. Vanmarke (is gedeporteerd geweest,...)
Wat verder zien we de villa "Marie Paul" gesigneerd door L. Legein maar daterend na de tweede wereldoorlog. Een gans andere stijl maar toch van dezelfde architect.
Hier vinden we ook nog een villa van arch. G. Vleuzinck. met diep ingesneden voegwerk

Voor we links indraaien voor het petanque pleintje nog een mooie hoekville "Mistral" met gevelbekleding in cimorné. We kijken nog eens naar het grote appartementvilla's complex op het einde van de Prins Albertlaan van het einde van de overgang naar de 21 ste eeuw. Mooie hedendaagse architectuur. (het vroegere "Hotel Sparrenhof")
Terug in de rustige Barkenlaan kijken we richting markt en zien we de nieuwbouw waar vroeger het stemmige hotelletje "Val Jolie". Men heeft een poging gedaan het uiterlijk te bewaren, maar dat lijkt niet geslaagd. Aan weerszijden zijn witte moderne hedendaagse appartementenblokken bijgebouwd. Een voorbeeld hoe de oprukkende appartementvilla's deze wijk bedreigt. Nu komen we dwars op de Koninginnelaan.

Volgende Straat
Verder

[Klik op de foto's die u wenst te vergroten]
Visserslaan Zeelaan Koninginnelaan
Zeekruisdoornweg Barkenlaan Zeedijk
06/04/10